Morszczyn pęcherzykowaty (kelp) – charakterystyka, wartości odżywcze, walory prozdrowotne, przeciwwskazania

0

Morszczyn pęcherzykowaty (nazywany również kelpem) to niezwykle wartościowy glon, który możemy spotkać między innymi w składzie mieszanek ziołowych i kosmetyków. Jakie wartości odżywcze posiada morszczyn pęcherzykowaty? W jaki sposób kelp wpływa na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania?

Czym jest morszczyn pęcherzykowaty?

Morszczyn pęcherzykowaty (znany również jako kelp) jest glonem zaliczanym do brunatnic. Posiada on taśmową plechę opatrzoną pęcherzami pławnymi. Kelp zbudowany jest z ryzoidu (będącego odpowiednikiem korzeni), fylloidu (będącego odpowiednikiem liści) i kauloidu (odpowiednika łodygi). Kelp do podłoża przytwierdzony jest za pomocą tarczki. Plecha morszczynu może osiągnąć do 1 metra wysokości. Widać na niej liczne pęcherzyki, którym glon zawdzięcza swoją nazwę. Organy rozmnażania (lęgnie i plemnie) zebrane w konceptaklach zlokalizowane są na końcach rozgałęzień plechy. Współcześnie morszczyn pęcherzykowaty występuje w wodach przybrzeżnych Oceanu Arktycznego, Atlantyckiego, a także ich mórz. W Polsce morszczyn pęcherzykowaty objęty jest ochroną gatunkową. Kelp charakteryzuje się bogatym składem. Obecnie znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce, a także w kuchni (można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością). Glony są zbierane praktycznie przez cały rok, gdyż fale (zwłaszcza po burzach) wyrzucają je na brzeg. Po zebraniu kelp jest oczyszczany i suszony.

Morszczyn pęcherzykowaty – wartości odżywcze

Morszczyn pęcherzykowaty charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Znajdziemy w nim witaminy: A, C, D, E, K, komplet witamin z grupy B, kwas alginowy. Glon jest niezwykle cennym źródłem minerałów. Zawiera między innymi: jod (warto zdawać sobie sprawę, że zawartość jodu w kelpie jest uzależniona między innymi od stopnia zasolenia akwenu), mangan, żelazo, krzem, siarkę, wanad, fosfor, miedź, cynk, selen, wapń, brom, arsen, potas i chrom.

Kelp to również laminaryna, fukoidyna, fukoksantynę, mannitol. Charakterystyczne, brunatne zabarwienie plechy zapewniają ksantofile (barwniki karotenoidowe) i chlorofil. Kelp jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Morszczyn pęcherzykowaty – wpływ na zdrowie

blankMorszczyn pęcherzykowaty jest stosowany w celu uzupełnienia jodu (a także innych zawartych w nim składników) w organizmie.

Kelp zawiera polisacharydy, które w ludzkim organizmie zachowują się jak błonnik rozpuszczalny. W efekcie regulują procesy trawienne, ograniczają wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym i przyspieszają ich wydalanie. Udowodniono, że regularne spożywanie kelpu może obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę.

Morszczyn pęcherzykowaty zabezpiecza śluzówkę naszych jelit przed podrażnieniami. Jest więc polecany osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego.

Przeprowadzono badania dowodzące, że morszczyn pęcherzykowaty zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

Dzięki zawartości licznych witamin i minerałów, a także innych aktywnych substancji (między innymi kwasu glutaminowego) morszczyn pęcherzykowaty korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i immunologicznego (chroni między innymi przed infekcjami o podłożu bakteryjnym i wirusowym). Ze względu na wysoką zawartość żelaza kelp może chronić nas przed anemią (powinny spożywać go przede wszystkim osoby, które wykluczyły ze swojej diety czerwone mięso).

Kelp jest zdolny do skutecznego oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiegania wchłanianiu metali ciężkich. Jako, że zawiera on chlorofil – może pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w ludzkim organizmie. Chlorofil wspomaga też pracę wątroby, przeciwdziała stanom zapalnym i owrzodzeniom jelit i żołądka.

Jeżeli przyjmujemy kelp w postaci suplementów diety, koniecznie pamiętajmy, żeby przyjmować go w dawce zalecanej przez producenta.

Morszczyn pęcherzykowaty w kosmetyce

Mało kto zdaje sobie sprawę, że morszczyn pęcherzykowaty jest bardzo ceniony w przemyśle kosmetycznym. Jego plecha jest znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozkładowi kolagenu i elastyny, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Obecna w morszczynie pęcherzykowatym fukoidyna wspomaga syntezę kolagenu w skórze, dlatego przyczynić się do redukcji cellulitu i znacznego przyspieszenia gojenia się podrażnień.

Kelp zawiera także laminarynę, która wykazuje działanie antykoagulacyjne (korzystnie wpływa na mikrokrążenie podskórne, a także zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych), w związku z tym jest często stosowana w kosmetyce w charakterze składnika preparatów antycellulitowych.

Morszczyn pęcherzykowaty na odchudzanie

Z dobroczynnych właściwości morszczynu pęcherzykowatego warto skorzystać na diecie odchudzającej. Kelp jest w stanie wspomagać nasze odchudzanie na kilka sposobów. Przede wszystkim jest on bogaty w błonnik, który pod wpływem wody pęcznieje i wypełnia nasz przewód pokarmowy. W efekcie czujemy się syci i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Dzięki zawartości fukoidyny kelp może hamować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i nasilać rozpad już istniejącej tkanki tłuszczowej (lipoliza).

Obecna w morszczynie pęcherzykowatym fukoksantyna jest w stanie doprowadzić do wzrostu termogenezy (pod jej wpływem organizm zaczyna produkować więcej ciepła, co wiąże się z dodatkowym wydatkiem energetycznym i w rezultacie – chudnięciem).

Dla osób odchudzających się duże znacznie ma także fakt, że morszczyn pęcherzykowaty pozytywnie wpływa na ludzki układ nerwowy. Dzięki niemu lepiej śpimy, mamy więcej energii, mniej się stresujemy. W efekcie jesteśmy mniej skłonni do objadania się pod wpływem stresu.

Morszczyn pęcherzykowaty należy do produktów niskokalorycznych – w 100 g zawiera jedynie 43 kcal (przy czym w ciągu dnia spożywamy go znacznie mniej).

Przeciwwskazania do stosowania morszczynu pęcherzykowatego

Zawartość jodu w kelpie jest zmienna (jest uzależniona między innymi od wód w jakich występował), dlatego nie zaleca się stosowania go u osób z niedoczynnością tarczycy. Może się zdarzyć, że trafimy na preparat ze zbyt wysoką ilością jodu, co doprowadzi do objawów nadczynności tarczycy. 

Morszczyn pęcherzykowaty nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, osób z alergią i nadwrażliwością na kelp. Morszczynu nie należy spożywać, gdy przyjmujemy suplementy diety, które zawierają w swoim składzie jod (w ten sposób możemy doprowadzić do przedawkowania).

Zdarza się, że podczas spożywania kelpu pojawiają się efekty uboczne w postaci wypadania włosów, nudności, czy podrażnień układu pokarmowego. Przykre dolegliwości znikają po zmniejszeniu dawki morszczynu pęcherzykowatego.

Spożywanie bardzo dużych ilości kelpu może doprowadzić do zatrucia arsenem.

Czy wiesz, że:

– Morszczyn pęcherzykowaty w polskiej części Morza Bałtyckiego wyginął pod koniec ubiegłego wieku. W Zatoce Puckiej prowadzono projekt jego rentrodukcji (sztucznego zasiedlenia).

– Kelp jako źródło jodu został odkryty już w 1811 roku.

– Morszczyn pęcherzykowaty jest szczególnie ceniony w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here