Mniszek lekarski – czym jest, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne,

0

Mniszek lekarski (potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem) to niezwykle popularna roślina w Polsce. Można go spotkać przy każdej niemal drodze. Choć większość z nas traktuje go jako chwast, warto mieć świadomość, że zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Za sprawą kanadyjskich naukowców zaczęto mówić o właściwościach przeciwnowotworowych mniszka lekarskiego, wykazuje on także pozytywne działanie w przypadku cukrzycy czy dolegliwości trawiennych. W medycynie naturalnej wykorzystywane są kwiaty, liście i korzenie tej rośliny. Jako, że do mniszka lekarskiego ma dostęp większość z nas, dobrze jest poznać jak najwięcej jego właściwości.

Co to jest mniszek lekarski?

Mniszek lekarski (inne nazwy to mniszek pospolity, Taraxacum officinale ) to roślina zaliczana do rodzaju mniszek (byliny z rodziny astrowatych). Jest on wieloletnią byliną. Występuje ona na całym świecie, szczególnie upodobała sobie miejsca o umiarkowanym klimacie. Rośnie na polach, łąkach, przy drogach, w sadach, ogrodach. Jedna roślina wytwarza co roku ponad trzy tysiące nasion. Cenny mniszek zawiera sok mleczny, a także wiele witamin i minerałów. Od dawna jest on wykorzystywany przez medycynę naturalną, używa się go również jako środka wspomagającego odchudzanie.

Właściwości mniszka lekarskiego

Niepozorna roślina jaką jest mniszek lekarski zawiera pokaźne dawki witamin A, C, D, a także witamin z grupy B. Ponadto w jego składzie znajdują się:

  • magnez,
  • krzem,
  • żelazo,
  • potas,
  • inulina,
  • karotenoidy,
  • kwas chlorogenowy,
  • kwas kawowy,
  • kwas cykoriowy,
  • cholina,
  • asparagina,
  • związki triterpenowe,
  • laktony seskwiterpenowe.

Dzięki obecności witaminy A Taraxacum officinale wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, ma on zdolności regeneracji skóry, chroni ją również przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Co więcej bardzo korzystnie wpływa na wzrok. Co więcej jest także cennym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem, pełni ważną funkcję w przyswajaniu żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu, dba o dobrą kondycję naszych zębów i dziąseł, przyspiesza gojenie się ran, wpływa także dobroczynnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Ważna dla naszego zdrowia witamina D dostarczana jest do naszego organizmu wraz z produktami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dodatkowo działanie promieni słonecznych sprawia, że nasz organizm sam zaczyna ją produkować. Obecna w mniszku witamina D jest niezbędna do utrzymania naszych kości w dobrym stanie. Związek ten jest ważny również dla układu nerwowego – stabilizuje nasz nastrój. Dodatkowo przyczynia się do poprawy odporności.

Rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B są natomiast kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pełnią ponadto wiele innych funkcji.

Co więcej Taraxacum officinale jest bogaty w karotenoidy – substancje, które nadają roślinom zabarwienie od żółtego do czerwonego. Karotenoidy są dla nas ważne, gdyż odmładzają skórę, chronią ją przed negatywnym wpływem promieniowania UV, a dodatkowo działają przeciwnowotworowo. Doceniany jest również wpływ karotenoidów na wzrok.

Zawarta w mniszku pospolitym inulina to wielocukier, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Inulina bywa używana jako zamiennik tłuszczu, hamuje łaknienie i zwiększa poczucie sytości, jest również pomocna w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Związek o nazwie kwas chlorogenowy wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ważną jego cechą jest również fakt, że spowalnia wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Za jego sprawą spożywane przez nas posiłki są siłą rzeczy mniej kaloryczne.

Cholina chroni naszą wątrobę przed niszczącym działaniem toksyn.

Asparagina natomiast poprawia sprawność naszego mózgu, może również wpływać na zwiększenie produkcji testosteronu.

Zaliczany do grupy kwasów fenolowych kwas kawowy ma działanie przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe.

Również kwas cykoriowy bardzo pozytywnie wpływa na mózg. Jest w stanie naprawiać uszkodzenia wywołane przez chorobę Alzheimera.

Zastosowanie mniszka lekarskiego

napar z mniszka lekarskiegoNie ulega wątpliwości, że mniszek pospolity jest rośliną o wielu zastosowaniach. Wykorzystuje się go między innymi podczas kuracji odchudzających, w przypadku problemów z wątrobą i problemów trawiennych. Leczniczym ziołem powinny zainteresować się osoby chore na cukrzycę, a także wszyscy, którzy chcą wzmocnić odporność swojego organizmu. Taraxacum officinale będzie odpowiedni do łagodzenia niektórych dolegliwości skórnych.

Do zastosowań zewnętrznych najczęściej używamy białego mleczka wyciśniętego z rośliny. Z zioła można przygotować również napar. W tym celu potrzebujemy około 50 g korzeni i liści, a także 1 litr wody. Roślinę gotujemy około dwie minuty, następnie napar parzymy przez dziesięć minut. W celach leczniczych należy spożywać około pół szklanki naparu z mniszka przed posiłkami.

Jak mniszek lekarski wpływa na odchudzanie

Taraxacum officinale to roślina, która będzie pomocna na diecie redukcyjnej. Dostarcza nam on witamin i minerałów, a jednocześnie zawiera niewielkie ilości kalorii. Dzięki niemu możemy szybko i bezpiecznie oczyścić nasz organizm z toksyn. Wszechstronny mniszek zawiera ponadto kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym. Spożywanie go przed lub po posiłku sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi mniejszej ilości kalorii. Poprawimy także trawienie. W procesie odchudzania ważna jest także inulina hamująca łaknienie i zapewniająca uczucie sytości.

Popularny mniszek wykazuje właściwości moczopędne, które są ważne na diecie redukcyjnej. Za jego sprawą możemy pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym szybko zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się uczucia opuchnięcia.

Należy pamiętać, że mniszek pospolity może jedynie pomóc w odchudzaniu i w żadnym wypadku nie jest w stanie zastąpić nam dobrze zbilansowanej diety i codziennej dawki ruchu.

Roślina, która chroni przed nowotworami

Stosowany od setek lat przez medycynę naturalną mniszek lekarski zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim badaniom, które potwierdzają jego działanie przeciwnowotworowe. Przyjmowanie mniszka pospolitego przynosi widoczne pozytywne efekty zwłaszcza w leczeniu nowotworów krwi, choć w celu potwierdzenia tych właściwości konieczne są również dalsze badania.

Mniszek lekarski a cukrzyca

Spożywanie mniszka pospolitego może dać pozytywne efekty u osób, które chorują na cukrzycę. Substancje zawarte w tej roślinie spowalniają wchłanianie się cukru z pożywienia, i co ważne – zmniejszają indeks glikemiczny posiłków.

Taraxacum officinale na poprawę odporności

Włączenie do codziennej diety mniszka lekarskiego to doskonały sposób na poprawę odporności. Roślina ta zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wypłukują wolne rodniki z organizmu. Jest on szczególnie polecany w infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Warto sięgać po niego szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Mniszek lekarski na piękną i zdrową skórę

Zewnętrzne stosowanie Taraxacum officinale pomoże w leczeniu wielu dolegliwości skórnych. Likwiduje on infekcje o podłożu wirusowym, antybakteryjnym i grzybiczym. Dodatkowo działa silnie przeciwzapalnie.

Jeżeli chcemy zastosować mniszka lekarskiego zewnętrznie, będziemy potrzebować białego mleczka, którym wypełniona jest ta roślina. Mleczko rozsmarowujemy na problematycznym obszarze skóry.

Kto powinien zrezygnować z mniszka lekarskiego?

Choć mniszek pospolity jest rośliną bezpieczną dla naszego zdrowia, powinny unikać go osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, gdyż roślina ta stymuluje wydzielanie soków żołądkowych.

4.2/10 - (7 votes)
reklama
blank
Artykuł sprawdzony merytorycznie przez ekspertów portalu StaloweZdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here