Mleko jaglane, a właściwie napój jaglany może okazać się znakomitą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Docenią je szczególnie osoby, które są uczulone na mleko krowie lub/i kozie (tolerancja organizmu na mleko spada wraz z upływem lat). Napój jaglany wydaje się również oczywistym wyborem dla wegan. Jakie są właściwości mleka jaglanego? Kto powinien szczególnie się nim zainteresować? Jak samodzielnie przygotować mleko jaglane?
Czym jest mleko jaglane?
Mleko jaglane to napój z kaszy jaglanej, która produkowana jest z łuskanego prosa. W rzeczywistości nie jest to mleko (nazwa ta używana jest jedynie potocznie) a napój (nazwa mleko w Unii Europejskiej jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla mleka krowiego; gdy mleko pochodzi od innego zwierzęcia, na przykład od kozy – musi to zostać odnotowane na opakowaniu produktu).
Mleko na bazie kaszy jaglanej charakteryzuje się słodkawym smakiem i kremową konsystencją. Wśród napojów roślinnych nie jest ono jeszcze bardzo popularne (w większości sklepów możemy kupić napój sojowy, ryżowy, migdałowy, czy owsiany, jednak mleko jaglane w tej chwili możemy nabyć jedynie w nielicznych miejscach – na przykład sklepach internetowych, czy sklepach ze zdrową żywnością).
Jakie wartości odżywcze ma mleko jaglane?
Mleko jaglane zawiera sporo składników odżywczych, które są niezbędne do zachowania zdrowia. W jego składzie znajdziemy duże ilości krzemu, który jest niezbędny do poprawy mineralizacji kości, a także mający duży wpływ na tempo ich regeneracji. Krzem to również gwarancja doskonałej kondycji skóry, paznokci i włosów (zapobiega on między innymi ich wypadaniu).
W mleku jaglanym znajduje się dość dużo magnezu (minerał odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego, a także mięśni), potasu (jego zadaniem jest przekazywanie impulsów elektrycznych w komórkach serca i mięśni szkieletowych; potas odpowiada też za gospodarkę wodno-elektrolitową w naszym organizmie, co wiąże się między innymi z regulowaniem ciśnienia tętniczego), fosforu (który jest ważnym elementem budulcowym naszych zębów i kości, ponadto bierze udział w przemianach energetycznych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej) i wapnia (wpływającego na mineralizację kości).
Napój jaglany to źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także antyoksydantów wspierających funkcjonowanie układu odpornościowego i opóźniających procesy starzenia się organizmu.
Mleko jaglane – zalety
Przewagą mleka jaglanego nad innymi napojami roślinnymi jest fakt, że nie zawiera ono glutenu. Jest to ważna informacja dla osób chorujących na celiakię. Jako, że jest to mleko roślinne, mogą je stosować osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego.
Mleko jaglane nie dość, że dostarcza nam wiele ważnych witamin i minerałów (zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia niedoborów) to wykazuje działanie przeciwwirusowe (z tego względu zaleca się jego picie zwłaszcza podczas przeziębienia – zwłaszcza jeśli towarzyszą mu stany zapalne górnych dróg oddechowych).
Picie mleka jaglanego korzystnie wpływa na trawienie. W kuchni można je wykorzystywać na wiele sposobów. Warto dodawać je do kawy. Na jego bazie można przygotowywać sosy, naleśniki, placki, czy zupy.
Mleko jaglane na odchudzanie?
Mleko jaglane może być bez przeszkód wykorzystywane na diecie redukcyjnej. Jeżeli chodzi o kaloryczność – nie różni się ono od mleka krowiego. W 100 g napoju jaglanego znajduje się około 54 kcal (wartość ta może się nieco różnić w zależności od tego jak produkowany jest napój). W porównaniu do mleka krowiego – mleko jaglane zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i mniej białka (co może być istotne przy schorzeniach nerek).
Jedyną wadą mleka jaglanego wydaje się wysoki indeks glikemiczny. IG tego napoju to nawet 71. Oznacza to, że wypicie takiego napoju szybko podnosi poziom cukru w naszej krwi. Z tego względu osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Jak zrobić mleko jaglane?
Mleko jaglane wciąż jeszcze jest trudno dostępne, jednak możemy szybko przygotować je samodzielnie. Do jego przygotowania będziemy potrzebować około szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – może być jeszcze ciepła lub wystudzona. Ważne jest, żeby wybierać kaszę jaglaną pochodzącą z upraw ekologicznych (jest ona przyjemniejsza w smaku, zawiera mniej goryczy). Przed gotowaniem kaszę należy kilka razy wypłukać. Oprócz kaszy musimy przygotować cztery szklanki wody mineralnej (ewentualnie wody przefiltrowanej).
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jako, że mleko jaglane posiada bardzo delikatny, subtelny smak, możemy wzbogacić je przyprawami (na przykład cynamonem lub wanilią), dodać do niego soku z cytryny, orzechów nerkowca, suszonych daktyli lub cukru brzozowego. Pamiętajmy jednak, że dodatkowe składniki zwiększają kaloryczność napoju.
Samodzielnie przygotowany napój jaglany może być przechowywany w lodówce przez maksymalnie trzy dni. Można podawać je nawet małym dzieciom.
Uwielbiam własnoręcznie robione mleka roślinne w domu <3 są pyszne!