Mirabelka (śliwa mirabelka) – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, uprawa mirabelki

0
57

Mirabelki możemy spotkać w wielu miejscach w Polsce, często jako dziko rosnące krzewy. Warto poznać je bliżej, gdyż są nie tylko efektowne, ale też bardzo zdrowe. Czym dokładnie są mirabelki? Jakimi wartościami odżywczymi charakteryzują się te owoce? Jak spożywanie mirabelek wpływa na ludzki organizm?

Czym są mirabelki?

Mirabelki to owoce rośliny uprawnej o nazwie śliwa mirabelka domowa. Jest ona zaliczana do rodziny różowatych. Jest podgatunkiem śliwy domowej. Wywodzi się ona z Azji, a w Europie spopularyzowali ją Grecy (miało to miejsce ponad 4 tysiące lat temu). Śliwa domowa mirabelka ma postać niewielkiego (ma zazwyczaj od 6 do 8 metrów) drzewa, ewentualnie krzewu. Charakterystyczne są dla niej gałęzie, które do drugiego roku są omszone i matowe. Liście są owalne, niewielkie, błyszczące, osiągają długość maksymalnie kilku centymetrów. Intensywnie pachnące kwiaty śliwy mirabelki (okres kwitnienia rozpoczyna się w kwietniu) mogą być koloru białego lub zielonkawego. Jadalne owoce są słodkimi pestkowcami. Przybierają barwę od żółtej po czerwoną, ich średnica wynosi od 2 do 3 centymetrów. Miąższ mirabelek można łatwo oddzielić od pestek. Na terenie Polski występują dwie odmiany mirabelek: mirabelka z Nancy i mirabelka Flotowa. Drzewka mirabelki mogą owocować nawet przez 30 lat.

Mirabelki – wartości odżywcze

Mirabelki zasługują na naszą uwagę między innymi ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminy A, C, K, E, duże ilości błonnika pokarmowego (w tym przypadku są to głównie pektyny).

Słodkie owoce dostarczą nam również niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów:

– żelaza,

– wapnia,

– potasu,

– selenu,

– cynku,

– miedzi,

– magnezu,

– czy fosforu.

Są one ponadto źródłem kwasów organicznych (kwasu cytrynowego i jabłkowego), garbników, beta-karotenu, dużych ilości polifenoli. Mirabelki zawierają też kwercetynę (flawonoid posiadający właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne), kwas neochlorogenowy, kwas kawowy, flawonole, kwas elagowy (używa się go w kuracjach oczyszczających krew).

Mirabelki – walory prozdrowotne

Mirabelki są polecane między innymi osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Zawierają one sorbitol i pektyny, dzięki czemu działają lekko przeczyszczająco. Dzięki nim możemy pozbyć się uciążliwych wzdęć.

Dzięki mirabelkom możemy również poprawić funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego. Związki zawarte w tych owocach są w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a zwiększyć stężenie cholesterolu dobrego. Poprawiają one krążenie krwi i obniżają ciśnienie.

Mirabelki mogą zmniejszać stany zapalne, przeciwdziałać anemii i osteoporozie (między innymi dzięki zawartości wapnia), a także korzystnie wpływać na kondycję naszej skóry i poprawiać wzrok.

Jako, że mirabelki są pełne antyoksydantów, są w stanie neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób (w tym tak poważnych jak nowotwory). To również antyoksydanty mają wpływ na opóźnianie starzenia się naszego organizmu.

Dzięki zawartości garbników mirabelki charakteryzują się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi, a także antywirusowymi. Można je wykorzystywać pomocniczo przy leczeniu wirusa opryszczki, przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu wątroby typu A i B, a nawet przy leczeniu wirusa HIV.

Ciekawostką jest, że regularne spożywanie mirabelek może zmniejszać reakcje alergiczne na pyłki drzew.

Mirabelki zawierają kwas chlorogenowy, a także minerały i witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na kondycję ludzkiego układu nerwowego. Regularne jedzenie tych owoców może zmniejszyć stres, ułatwić zasypianie, poprawić pamięć i koncentrację, a nawet chronić przed depresją, czy chorobą Alzheimera.

Mirabelki poprawiają kondycję naszych włosów i paznokci, mogą też zmniejszać widoczność blizn.

Z prozdrowotnych właściwości mirabelek mogą korzystać nawet osoby chore na cukrzycę. Muszą jednak jeść je z umiarem, gdyż indeks glikemiczny świeżych mirabelek wynosi 35.

Mirabelki na odchudzanie 

Mirabelki należą do owoców, których nie musimy się obawiać na diecie redukcyjnej. Są one niskokaloryczne, a dodatkowo poprawiają trawienie. Duża część osób na diecie redukcyjnej ma problem ze wzdęciami, których dzięki mirabelkom (mają one działanie lekko przeczyszczające) można się szybko pozbyć.

Zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że po zjedzeniu mirabelek odczuwamy sytość. W efekcie mamy mniejszą ochotę na dodatkowe przekąski pomiędzy posiłkami. Co więcej owoce te mogą przyspieszać przemianę materii. Obecność błonnika sprawia także, że owoce te pomagają oczyścić organizm z toksyn (zdarza się, że to przez nadmiar toksyn w organizmie pomimo usilnych prób nie jesteśmy w stanie schudnąć).

Pozytywny wpływ mirabelek na układ nerwowy jest ważny również dla osób na diecie redukcyjnej. Dzięki tym niepozornym owocom mamy szansę pozbyć się stresu, a tym samym zminimalizować ryzyko niekontrolowanego podjadania się pod wpływem negatywnych emocji.

Warto pamiętać, że mirabelki zawierają potas, który odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową w naszym organizmie. Dzięki niemu unikniemy cellulitu wodnego i obrzęków.

W trakcie odchudzania powinniśmy sięgać po mirabelki świeże. Owoce suszone lub przetwory zawierają znacznie więcej kalorii (mają również wyższy indeks glikemiczny).

Przeciwwskazania do spożywania mirabelek

Choć miąższ mirabelki zawiera wiele cennych substancji odżywczych, jej pestki są trujące – w ich składzie znajduje się amigdalina.

Zdecydowanie należy unikać jedzenia mirabelek, które rosną dziko przy drogach. Choć są one źródłem substancji odżywczych, zawierają także metale ciężkie pochodzące ze spalin samochodowych.

Zastosowanie mirabelek w kuchni

Mirabelki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Produkuje się z nich dżemy, konfitury, soki, syropy, nalewki, likiery, marynaty. Warto dodawać ich do mięs, deserów, czy ciast.

Osoby zamierzające wykorzystać mirabelki w swojej kuchni muszą zdawać sobie sprawę, że owoce te bardzo szybko się psują (nawet wówczas, gdy przechowujemy je w lodówce). Z tego względu należy użyć ich jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Dojrzałe owoce to takie, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. 

Jeżeli zależy nam na wykorzystaniu mirabelek poza sezonem – możemy je zamrozić.

Jak zrobić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z mirabelek to aromatyczny napój alkoholowy, który będzie znakomitym dodatkiem do podwieczorku. Sprawdzi się także na chłodne, zimowe i jesienne wieczory. Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

– około kilograma mirabelek (warto wybierać owoce rosnące na czystych, nieskażonych terenach; jeżeli chcemy, żeby nalewka miała żółty kolor – wybierajmy owoce żółte),

– 400 g cukru,

– pół litra wódki,

– pół litra spirytusu.

Owoce należy dokładnie umyć, a następnie przełożyć do dużego słoja i zalać alkoholem. Następnie odstawiamy je na około dwa tygodnie. Po upływie tego czasu alkohol zlewamy. Do pozostałych owoców dodajemy cukier i odstawiamy jeszcze na dziesięć dni (warto wybrać dla nich nasłonecznione miejsce). Ważne jest, żeby zawartość słoja regularnie mieszać. Syrop, który pojawi się w słoju trzeba zlać i połączyć go z alkoholem. Nalewkę odstawiamy na około sześć miesięcy. Po tym czasie dokładnie ją filtrujemy i przelewamy do butelek.

Nalewka z mirabelek w takiej formie powinna leżakować jeszcze około roku (im dłużej, tym głębszy będzie jej aromat).

Mirabelki – uprawa

blankNa terenie Polski uprawia się dwie odmiany mirabelek. Jedną z nich jest mirabelka z Nancy, która wywodzi się z Lotaryngii. Charakteryzuje się ona żółto-złotymi owocami z czerwonym nalotem. Termin zbiorów tej odmiany przypada na przełom lipca i sierpnia.

Z kolei mirabelka Flotowa została sprowadzona do Polski z Austrii (współcześnie jest ona spotykana przede wszystkim na południu Polski. Jej znakiem rozpoznawczym są małe żółte owoce z białym nalotem. Są one słodko-kwaśne. Zbiera się je zazwyczaj w połowie sierpnia.

Dla mirabelki warto zarezerwować stanowisko słoneczne, choć poradzi sobie ona także w półcieniu. Idealna gleba dla mirabelki jest gliniasta, ciężka, umiarkowanie wilgotna i zasobna w składniki pokarmowe.

Mirabelka charakteryzuje się dość dobrą odpornością na mróz. Roślina ta źle reaguje na susze (dzieje się tak dlatego, że posiada ona płytki system korzeniowy). Zaleca się, żeby młode mirabelki regularnie podlewać. 

Dobry czas na posadzenie mirabelki to wiosna lub jesień. Do zalecanych zabiegów należy ściółkowanie, a także nawożenie (w przypadku mirabelki dobrze jest zastosować nawozy organiczne).

Mirabelka może owocować nawet przez 30 lat. Zazwyczaj uprawia się ją przez 15 do 20 lat.

Główną chorobą atakującą mirabelki jest szarka (nazywana inaczej ospowatością śliwy). Mirabelka nie jest odporna na choroby grzybicze. Może zostać zaatakowana między innymi przez brunatną zgniliznę. Jeżeli chodzi o szkodniki, z którymi mogą się zmagać hodowcy mirabelek – należy wymienić mszyce.

Czy wiesz, że:

– Mirabelki to symbol Lotaryngii (region położony na północy Francji). Odbywa się tam co roku festiwal mirabelek. W połowie XX wieku pochodziło stąd 80% światowej produkcji mirabelek.

– Współcześnie w Polsce mirabelki są owocami zapomnianymi, jednak w dawnej Polsce cieszyły się one ogromną popularnością.

– Pierwsze wzmianki o mirabelkach w Europie pochodzą z XIII wieku.

– Z historycznych źródeł możemy się dowiedzieć, że gdy w XVI wieku Katarzyna Medycejska i jej syn Karol IX przybyli z oficjalną wizytą do Lotaryngii, obdarowano ich regionalną specjalnością – konfiturami z mirabelek.

– Mirabelki znane są w kuchni gruzińskiej, gdzie przygotowuje się z nich słodko-pikantny sok – tkemali.

– W Rumunii z niedojrzałych, zielonych mirabelek przygotowuje się kwaśną zupę.

– Mirabelki są niekiedy mylone ze śliwą lubaszką (posiada ona małe, ale fioletowe owoce) lub ałyczą (śliwą wiśniową, która ma owoce mniejsze i bardziej słodkie niż mirabelka).

– Alkohole na bazie mirabelek cieszą się ogromną popularnością szczególnie w Niemczech i we Francji.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here