Miód rzepakowy – czym jest, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, na odchudzanie

0
2
skrystalizowany miód rzepakowy

Miód rzepakowy cieszy się dużą popularnością. Jest on znacznie słodszy od innych miodów, co niektórych do niego przekonuje, innych natomiast zniechęca. Miodem rzepakowym warto zainteresować się nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Posiada on również właściwości prozdrowotne, które mogą okazać się pomocne w leczeniu niektórych schorzeń. O czym powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup miodu rzepakowego?

Czym jest miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to rodzaj miodu produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku (jednorocznej lub dwuletniej rośliny zaliczanej do rodziny kapustowatych) na przełomie kwietnia i maja. Charakteryzuje się on jasnym – słomkowym, a nawet białym kolorem, przyjemnym zapachem i bardzo słodkim smakiem. Miód wytwarzany z rzepaku aż w osiemdziesięciu procentach składa się z cukrów, co powoduje jego szybką krystalizację. Po krystalizacji miód ten jest tak samo wartościowy jak w postaci płynnej. Miodem z rzepaku powinny zainteresować się między innymi osoby chcące wzmocnić swoją odporność, oczyścić organizm z toksyn, a także zadbać o serce.

Jakie właściwości posiada miód rzepakowy?

Popularny miód z rzepaku składa się przede wszystkim z cukrów prostych (dominująca jest w nim glukoza). Jest on ponadto bogaty w:

  • garbniki,
  • olejki eteryczne,
  • kwasy fenolowe,
  • i flawonoidy.

W miodzie tym znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, i K, a także dobrze przyswajalne przez organizm minerały:

  • bor,
  • żelazo,
  • potas,
  • i magnez.

Miód ten zawiera działający bakteriobójczo nadtlenek wodoru, a także aminokwasy.

Obecne w miodzie rzepakowym garbniki działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco. Posiadają również właściwości przeciwpotne, nawilżające i wzmacniające skórę. Garbniki zaliczane są także do antyoksydantów, co oznacza, że wymiatają z organizmu wolne rodniki. Ta ich właściwość sprawia, że spowalniają one starzenie i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym, moczopędnym. Chronią one organizm przed miażdżycą, pomagają oczyścić wątrobę z toksyn. Dodatkowym bonusem jest fakt, że spowalniają one procesy starzenia.

Miód rzepakowy dostarcza nam witamin z grupy B, które są konieczne dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Pełnią także wiele innych ważnych funkcji w organizmie.

Witamina C uważana jest za silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami, przedwczesnym starzeniem, a także przed chorobami układu krążenia. Kwas askorbinowy chroni nas przed szkorbutem, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi bóle mięśni i stawów, zwiększa też wydolność naszego organizmu.

W miodzie produkowanym z rzepaku zawarte są także pewne ilości witaminy K, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłową krzepliwość krwi. Kolejnym ważnym zadaniem witaminy K jest pomoc w wychwytywaniu wapnia przez kości (jej długotrwały niedobór może skończyć się nawet osteoporozą). Ponadto ma ona działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Odżywczy miód rzepakowy nie zawiera dużych ilości związków mineralnych, są one za to bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.

Bor jest mało znanym pierwiastkiem, który ma duży wpływ na kondycję naszego organizmu. Jest ważny dla układu nerwowego – pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, szybkość uczenia się. Dzięki niemu możemy cieszyć się dobrą koordynacją ruchową. Obecność boru w organizmie jest warunkiem zdrowych kości i silnych mięśni.

Żelazo jest nam niezbędne między innymi do wytwarzania hemoglobiny. Ma ono kluczowe znaczenie dla odporności naszego organizmu, oddziałuje też na układ nerwowy. Żelazo jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, może również chronić przed nowotworami.

Zawarty w miodzie rzepakowym potas odpowiada za prawidłową pracę naszych mięśni, w tym również i serca. Zapewnia on także równowagę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową w organizmie.

Magnez przyczynia się do zachowania lepszej kondycji psychicznej i fizycznej. Dzięki niemu możemy cieszyć się dobrym snem, jesteśmy spokojni, nie mamy problemów z logicznym myśleniem. Magnez ma pozytywny wpływ na pracę układu krążenia – może nawet wspomagać leczenie chorób serca. Wspólnie z witaminą D odpowiada on za kondycję naszych zębów i kości. Regularne spożywanie magnezu chroni między innymi przed osteoporozą.

Kto powinien sięgnąć po miód rzepakowy?

dziecko je miódMiód pozyskiwany z rzepaku polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu krążenia lub tym, którzy (pomimo predyspozycji genetycznych) chcą ich uniknąć. W miodzie rzepakowym obecna jest acetylocholina, która chroni przed nadciśnieniem, a także rozszerza naczynia krwionośne. Regularne spożywanie niewielkich ilości miodu z rzepaku pomaga obniżyć poziom Rzepakowy miód można stosować także zewnętrznie – na podrażnioną lub poparzoną skórę. Przyspiesza on gojenie się ran.

Dzięki obecności witamin z grupy B i związków mineralnych wykazuje on pozytywny wpływ na układ nerwowy – spożywanie tego miodu zaleca się przy większym wysiłku umysłowym. Będzie on pomocny również wtedy, gdy jesteśmy narażeni na stres lub mamy problemy z zasypianiem.

Miód rzepakowy na odchudzanie

Z miodu rzepakowego nie powinny rezygnować osoby odchudzające się. Pomimo, że jest on dość kaloryczny (w 100 g znajdziemy ponad 300 kcal) to ma właściwości łagodzące dolegliwości układu pokarmowego, które często są problemem osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo zazwyczaj spożywamy niewielkie ilości miodu, co z pewnością nie zaszkodzi naszej sylwetce. Atutem miodu z rzepaku, który z pewnością docenią osoby pragnące schudnąć, jest fakt, że pomaga on usunąć nadmiar wody z organizmu (dzięki zawartości potasu). Dzięki niemu pozbędziemy się uczucia opuchnięcia, a także mało estetycznego cellulitu wodnego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here