Miód pitny i jego lecznicze właściwości

0
21

Z pewnością większości z nas miody pitne kojarzą się ze szlacheckimi zabawami rodem z powieści Sienkiewicza. Obecnie ten niezwykły trunek przeżywa swój renesans i coraz więcej osób poza walorami smakowymi docenia również jego walory prozdrowotne. Zobacz, dlaczego warto sięgać po miód pitny.

Jak powstaje miód pitny?

Niezwykły miód w formie pysznego alkoholu powstaje w procesie fermentacji. W zależności od proporcji, w jakich rozcieńcza się miód pszczeli, uzyskuje się cztery różne rodzaje. Półtoraki powstają z połączenia litra miodu z połową litra wody. Dwójniak jest rozcieńczony w ilości 1:1, a trójniak 1:2, czwórniak 1:3. Jak widać, ten ostatni będzie najsłabszy. Poza tym poszczególne rodzaje różnią się również czasem dojrzewania. Na przykład półtoraki – czyli najmocniejsze z miodów- muszą odpoczywać aż 8-10 lat, ponieważ przy tak dużym stężeniu cukrów fermentacja jest bardzo powolna. Im bardziej rozcieńczony jest trunek, tym szybciej jest gotowy do spożycia i czwórniki potrzebują kilku miesięcy leżakowania, a trójniaki roku. Poza tym można zauważyć, że producenci stosują różne metody wytwarzania i ten proces również będzie wpływać na smak i właściwości miodu. Produkt sycony powstaje w procesie warzenia – podgrzewania. Do tego najlepiej nadają się intensywne w smaku miody takie jak na przykład wrzosowy czy faceliowy. Będą one również zawierać więcej alkoholu, a ich kolor będzie ciemniejszy. Nienasycone miody są delikatniejsze w smaku, a ich podstawą są miody lipowe czy akacjowe. Proces produkcji polega na zmieszaniu wody o temperaturze 40°C  z miodem, co sprawia, że sam produkt jest mniej trwały. Do miodów często dodaje się różnego rodzaju soki, przyprawy i zioła.

Właściwości zdrowotne

Od wieków podkreśla się prozdrowotne działanie miodów pitnych. Oczywiście nie należy przy tym przesadzać z ilością trunków, bo przecież jednak to alkohol. Pity okazjonalnie i w niewielkich ilościach jest w stanie na przykład poprawić odporność. Zawarte pałeczki kwasu mlekowego działają jak naturalny antybiotyk. Miody pitne od Schroniska Smaków zawierają również składniki przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Są doskonałym „lekarstwem” na grypę czy przeziębienie, a także wspomagają regenerację organizmu. Miody poprawiają funkcjonowanie wszystkich ważnych układów – krwionośnego, trawiennego oraz nerwowego. Fantastycznie również działają w sytuacjach stresujących i pozwalają się rozluźnić. Do wad tego rozwiązania można zaliczyć to, że zawierają dużo kalorii.

Gotuj z miodem

Niezwykły smak miodu pitnego sprawia, że sięgają po ten trunek osoby w różnym wieku z różnymi preferencjami. Tradycyjnie ten rodzaj alkoholu podaje się w temperaturze pokojowej bardzo często w stylowych kieliszkach lub dzbanuszkach. Poza tym to również doskonała baza to tak chętnie pitych jesienią i zimą grzańców. Gorący miód dodatkowo można wzbogacić cynamonem, goździkami, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami korzennymi. Do tego można dodać na przykład owoce cytrusowe lub sok malinowy. Ilość kompozycji jest naprawdę duża, bo miód świetnie łączy się z tym wszystkim, co lubimy. Latem warto na jego bazie przygotować orzeźwiające drinki lub koktajle. Poza tym miód świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast i mięs, a także deserów, marynat, sałatek. Tak jest pysznie, zdrowo i bardzo aromatycznie. Warto przy tym pamiętać, że miody pitne to polska tradycja, którą w jakiś sposób trzeba kultywować, bo mamy się czym pochwalić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here