Miód manuka – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaki wybrać, przykłady zastosowań

0

Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi, a także licznymi właściwościami leczniczymi. Warto zdawać sobie sprawę, że tylko niektóre z dostępnych na rynku miodów manuka posiadają prozdrowotne właściwości. Jakie wartości odżywcze mają tego typu miody? W leczeniu jakich dolegliwości jest one szczególnie pomocne? Jak wybrać miód, który spełni nasze oczekiwania?

Co to jest miód manuka?

Miód manuka jest to miód nektarowy, który produkują pszczoły pozyskujące nektar z krzewów manuki – rośliny zaliczanej do rodziny mitrowatych, która występuje tylko w Nowej Zelandii i Południowo-Wchodniej Australii. Najważniejszy składnik odpowiedzialny za lecznicze właściwości miodu to methylglyoxal. Nowozelandzki miód jest bardzo pomocny w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbakteryjnie, wykazuje pozytywny wpływ na skórę, wzmacnia układ immunologiczny. Miód posiada również właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Lecznicze działanie poszczególnych miodów z krzewu manuka jest zależne od stężenia w nich substancji o nazwie methylglyoxal. Miód ma lekko gorzki smak, jest ponadto bardzo aromatyczny.

Jakie właściwości posiada miód manuka?

Właściwości lecznicze miodu wytwarzanego z krzewu manuka są podobne do dobrzej jakości polskich miodów – na przykład:

  • miodu wrzosowego,
  • miodu spadziowego,
  • czy gryczanego.

Różnicą jest jednak fakt, że miód manuka jako jedyny na świecie posiada w swoim składzie substancję o nazwie methylglyoxal (MGO) – wytwarzana jest ona samoistnie podczas jego dojrzewania. Substancja ta została odkryta dopiero w 2006 roku przez niemieckiego profesora Thomasa Henle. Ponadto nowozelandzki miód jest bogaty we flawonoidy i kwasy fenolowe, które mają zdolność do usuwania z organizmu wolnych rodników.

Pochodzący z czystych rejonów Nowej Zelandii miód jest pomocny w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, układu moczowego, w przypadku osłabionej odporności. Co więcej pomaga w leczeniu dolegliwości skórnych, ma też pozytywny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia.

Co ciekawe działanie antybakteryjne unikalnego miodu jest trwałe. Wykazuje on dobrą skuteczność w walce z takimi szczepami bakterii jak:

  • Acinetobacter baumannii,
  • Burkholderia cepacia,
  • Campylobacter,
  • Enterobacter cloacae,
  • Enterokoki,
  • Helicobacter pylori,
  • Laseczki tlenowe przetrwalnikujące,
  • Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli),
  • Pałeczka ropy błękitnej,
  • Bakteria nazywana pałeczką zapalenia płuc (Klebsiella pneumonia),
  • Pałeczki jelitowe z rodzaju Brucella i Salmonella,
  • Pneumokoki,
  • Porphyromonas gingivalis,
  • Promieniowce,  
  • Proteus (Proteus mirabilis),
  • Shigella flexneri,
  • Shigella sonnei,
  • Stenotrophomonas maltophilia,
  • Streptokoki.

Jak wybrać miód manuka?

miody w słoikachWybór odpowiedniego miodu jest bardzo ważny, a jednocześnie nie jest prosty – na rynku znajdziemy wiele produktów o tej nazwie. Ich działanie może się jednak bardzo różnić. Klasyfikacja tego typu miodów opiera się na stężeniu substancji o nazwie methylglyoxal, która odpowiada za ich działanie przeciwbakteryjne.

Kiedy przyjrzymy się różnym miodom mającym na etykiecie nazwę manuka, zauważymy, że posiadają one następujące oznaczenia:

  • MGO 30+ (30 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) = UMF 5+,
  • MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) = UMF 10 +,
  • MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) = UMF 15 +,
  • MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) = UMF 20 +,
  • MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) = UMF 25 +.

Produkty oznaczane jako MGO 30+ są najtańsze, nie posiadają jednak praktycznie żadnych silniejszych właściwości prozdrowotnych.

Oznaczenie MGO 100+ sugeruje, że miód może wzmacniać układ immunologiczny. Miody MGO 250+ pomagają przy dolegliwościach układu pokarmowego. Dobrze jest ich spróbować, jeżeli cierpimy na zgagę, niestrawność, a także bóle brzucha.

Znacznie silniejszym działaniem charakteryzują się miody MGO 400+. Są one pomocne przy trudno gojących się ranach, zespole jelita wrażliwego czy wrzodach żołądka.

Po miody oznaczane jako MGO 550+ powinny sięgnąć osoby zmagające się z bakteryjnym zapaleniem zatok, półpaścem, miażdżycą kończyn dolnych, anginą, a także różnego rodzaju dolegliwościami skórnymi.

Musimy liczyć się z faktem, że im wyższe stężenie methylglyoxalu, tym więcej będziemy musieli zapłacić za leczniczy miód. Wysokiej jakości miody są produktami całkowicie naturalnymi, do ich wytwarzania nie używa się konserwantów.

Stosowanie miodu manuka

Najzdrowszy miód na świecie jest odpowiedni zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Jeżeli zależy nam na otrzymaniu efektu leczniczego, powinniśmy spożywać go w ilości dwóch lub trzech łyżeczek przed śniadaniem. Można dodawać go również do posiłków i słodzić nim napoje. Pamiętajmy jednak, że również miód z Nowej Zelandii jest produktem wysokokalorycznym, a spożywanie go w zbyt dużych ilościach może skutkować nadwagą.

Przeciwwskazania do spożywania miodu manuka

Choć nowozelandzki miód uchodzi za produkt w pełni bezpieczny, nie zaleca się podawać go niemowlętom, a także osobom uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego. Ostrożność przy spożywaniu miodu powinny zachować również osoby chorujące na cukrzycę.

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe, przed rozpoczęciem kuracji miodem z krzewu manuka powinny skonsultować się z lekarzem, w celu wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań.

4.7/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here