Miód manuka – dlaczego warto?

0
1
miód w misce

Miód manuka uważany jest współcześnie za jeden z najzdrowszych miodów. Jego niecodzienne właściwości wynikają z faktu, że jest on produkowany przez pszczoły z krzewu manuka, który występuje przede wszystkim w Nowej Zelandii. W jaki sposób miód manuka wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego powinien on stać się ważnym elementem naszej domowej apteczki?

Co to jest miód manuka?

Miód manuka to rodzaj miodu pochodzącego z Nowej Zelandii. Powstaje on z nektaru krzewu manuka. Sekretem jego nieprzeciętnych właściwości jest fakt, że w trakcie produkcji wytwarza się w nim substancja o nazwie methylglyoxal. Nie znajdziemy jej w żadnym innym miodzie. Jeżeli stężenie methylglyoxalu w miodzie jest wysokie, posiada on wiele leczniczych właściwości. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że nie każdy miód manuka spełnia ten warunek. Z tego względu przed zakupem produktu należy dokładnie czytać etykiety. Najlepszej jakości miody posiadają oznaczenia MGO 550+ (oznacza to, że zawierają 550 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu). Za właściwości lecznicze produktu odpowiada także wysoka zawartość polifenoli. Zaleca się spożywanie dwóch – trzech łyżeczek miodu manuka na czczo, na około dwadzieścia minut przed śniadaniem. Może być on spożywany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Nie zaleca się jednak podawania go niemowlętom.

Miód manuka na wzmocnienie odporności

Dobrej jakości miód manuka posiada silne działanie przeciwbakteryjne. Radzi on sobie między innymi w zwalczaniu pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), czy choćby pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Produkt posiada działanie antyseptyczne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran. Miód manuka jest polecany także w walce z wirusami – wirusem grypy, a także wirusem półpaśca.

 

Zaleca się stosowanie go przez cały rok, jednak jego dobroczynne działanie odczujemy szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na infekcje. Miód pomoże w leczeniu grypy, anginy, stanów zapalnych gardła, czy zatok.

Miód manuka na dolegliwości układu pokarmowego

Po nowozelandzki miód warto sięgnąć również wtedy, kiedy mamy problemy z dolegliwościami ze strony układu nerwowego. Będzie on skuteczny w walce ze wzdęciami, bólami brzucha, kolkami jelitowymi, wrzodami żołądka (miód jest w stanie regenerować uszkodzoną błonę śluzową żołądka), nudnościami i wymiotami, a także zgagą. Miód ten jest doskonałym wyborem, kiedy mamy problemy z florą bakteryjną jelit – przyspiesza on jej regenerację.

Pielęgnacja skóry trądzikowej a miód manuka

Ze względu na bardzo silne działanie antybakteryjne, miód manuka może być bardzo pomocny w walce z trądzikiem (jest polecany zarówno w przypadku trądziku różowatego, jak i młodzieńczego). Warto jest regularnie nakładać cienką warstwę miodu manuka na dokładnie oczyszczoną twarz. Możemy nakładać go na całą twarz, ewentualnie jedynie na zmienione chorobowo miejsca. Z powodzeniem można stosować go jako składnik domowych maseczek.

W sklepach można obecnie znaleźć kosmetyki do pielęgnacji skóry trądzikowej, które zawierają w swoim składzie miód manuka.

Miód manuka w walce z chorobami układu krążenia

Współcześnie uważa się, że miód manuka może z powodzeniem wspomagać leczenie chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, niewydolność serca, czy nadciśnienie tętnicze. Badania (dotychczas przeprowadzone jedynie na zwierzętach) potwierdzają, że miód manuka przyczynia się do lepszego ukrwienia naczyń krwionośnych, poszerzenia ich, wzmaga także skurcze mięśnia sercowego. Pozytywny wpływ miodu na kondycję układu krążenia może być spowodowana między innymi wysoką zawartością potasu.

Miód wykazuje również pozytywny wpływ na mniej powszechne schorzenia układu krążenia – nerwicę serca, astmę sercową, niemiarowość serca, czy zapalenie mięśnia sercowego.

Inne schorzenia, w leczeniu których pomoże miód manuka

Miód manuka to produkt, który posiada szerokie zastosowania lecznicze. W celach leczniczych stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Przy jego pomocy leczy się cukrzycowe owrzodzenie stóp, odleżyny, przepuklinę pępkową u noworodków, rany powstałe w wyniku operacji, rany ginekologiczne, zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, rany wynikające z rozwoju nowotworów, obrzęki rogówki.

Przeciwwskazania do stosowania miodu manuka

Choć miód manuka dla większości osób jest zdrowy i bezpieczny, nie wszyscy mogą korzystać z jego leczniczych właściwości. Jak każdy miód zawiera on duże ilości cukru, dlatego jego spożywanie jest zabronione osobom chorującym na cukrzycę. Miód manuka nie będzie również odpowiedni dla osób z alergią na produkty pszczele. Jak w przypadku wszystkich rodzajów miodu – nie można podawać go dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. W przypadku starszych dzieci należy zmniejszyć dawkę miodu do jednej – półtorej łyżeczki dziennie.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here