Miód gryczany – charakterystyka, wartości odżywcze, na odchudzanie, walory prozdrowotne

0
3

Miód gryczany charakteryzuje się ciemną barwą i bardzo intensywnym, charakterystycznym smakiem. Na tle innych miodów wyróżnia się również wysoką zawartością dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość kwasów jest wykorzystywany do produkcji miodów pitnych. Jak produkuje się miód gryczany? Jaki jest jego skład? Jak miód gryczany wpływa na nasze zdrowie?

Miód gryczany – charakterystyka

Miód gryczany pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej – jednorocznej rośliny, którą zaliczamy do rodziny rdestowatych. Drobne kwiaty gryki mają kolor różowy, biały, a niekiedy także czerwony. Okres kwitnienia rozpoczyna się w lipcu i trwa do sierpnia. Miód produkowany z gryki jest bardzo ciemny – ma kolor mocnej herbaty. Intensywny jest również jego zapach, przez co nie zawsze smakuje dzieciom.

Choć nie wszystkim przypadnie do gustu jego smak, nie powinniśmy szybko się zniechęcać, gdyż zawiera on wiele prozdrowotnych właściwości.

Wytwarzany z gryki miód zawiera w swoim składzie duże ilości rutyny – jest ona organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy glikozydów flawonoidowych. Jedną z ważniejszych jej właściwości jest uszczelnianie i wzmacnianie naczyń włosowatych. Jest więc pomocna kiedy mamy skłonności do tworzenia się pajączków, żylaków, a także cierpimy inne problemy związane z układem sercowo-naczyniowym. Rutyna chroni organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed powstawaniem opuchnięć i obrzęków, a co równie ważne – spowalnia utlenianie witaminy C. 

Miód gryczany dostarcza nam witaminy C. Z tego względu nie powinniśmy dodawać go do gorących napojów (kwas askorbinowy jest mało odporny na działanie wysokich temperatur). Znajdziemy w nim także magnez, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie miodu gryczanego może mieć pozytywny wpływ na naszą pamięć, koncentrację, czy nastrój.

Zawiera on także żelazo, którego obecność w diecie chroni przed niedokrwistością.

W miodzie gryczanym można znaleźć witaminy z grupy B, enzymy (amylazy, inwertazy, fosfatazy), a także związki mineralne takie jak:

  • potas,
  • cynk,
  • miedź,
  • sód,
  • bor,
  • krzem,
  • wanad.

Istnieją badania, które dowodzą, że regularne spożywanie miodu gryczanego wzmacnia odporność ludzkiego organizmu. Zaleca się włączenie go do menu go po przebyciu ciężkich chorób (podnosi poziom hemoglobiny), gdyż znacznie przyspiesza regenerację organizmu. Może okazać się pomocny w regeneracji po złamaniach czy innego rodzaju urazach (przyspiesza gojenie się ran).

Miód gryczany na odchudzanie

Miód gryczany może znaleźć zastosowanie na diecie redukcyjnej. Choć zawiera on sporo kalorii – w 100 g jest to około 340 kcal, dostarcza wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Osoba odchudzająca się może potraktować miód gryczany jako zdrowszy zamiennik cukru. Warunkiem jest jednak spożywanie go z umiarem.

Miód gryczany naturalnym antybiotykiem

Właściwości miodu gryczanego sprawiają, że jest on uważany za naturalny antybiotyk. Pomaga on w leczeniu uciążliwego kaszlu, a także zmniejsza objawy grypy i przeziębienia. Bardzo ważne jest jednak, żeby spożywać go samodzielnie lub rozpuszczać w płynach, których temperatura nie przekracza czterdziestu stopni Celsjusza (wyższe temperatury pozbawią go leczniczych właściwości).

Miód gryczany odtruwa organizm

Współcześnie coraz więcej mówi się o tym, że miód gryczany jest w stanie odtruwać organizm. Włączenie go do codziennego menu może zmniejszyć szkodliwość używek takich jak alkohol, kawa, czy herbata. Co więcej pomaga on usuwać z naszego ciała metale ciężkie, a także pierwiastki promieniotwórcze.

Zastosowanie miodu gryczanego w kosmetyce

Miód gryczany znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Równie pomocny może okazać się w dbaniu o urodę. Jest on bardzo dobrą bazą dla maseczek domowej produkcji:

  • działa przeciwzapalnie,
  • przyspiesza regenerację skóry,
  • zmniejsza zaczerwienienia,
  • pomaga w walce z trądzikiem,
  • doskonale rozjaśnia i nawilża skórę,
  • a także wyrównuje koloryt skóry.

Właściwości miodu gryczanego można wykorzystać także do pielęgnacji włosów – stosowany na skórę głowy pomaga pozbyć się łupieżu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here