Migdały – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, na odchudzanie, ciekawostki

0

Migdały są nie tylko smaczne, ale też pełne prozdrowotnych substancji. Możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i zdecydowanie warto się nimi zainteresować. Choć zawierają sporo kalorii, powinny jeść je nawet osoby odchudzające się. Jakie właściwości posiadają migdały? W jaki sposób wpływają one na funkcjonowanie naszego organizmu?

Czym są migdały?

Migdały są to nasiona migdałowca zwyczajnego – wieloletniej rośliny zaliczanej do rodziny różowatych, która pochodzi z Azji. Wyróżniamy migdały słodkie i gorzkie. Te pierwsze mają słodki smak, a także wiele prozdrowotnych właściwości. Migdały gorzkie są mniej popularne, a to ze względu na zawartość trującej amigdaliny. Produkuje się z nich likiery, a także kosmetyki i esencje zapachowe. Słodkie migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, są cennym źródłem witamin i minerałów. Wytwarza się z nich olej migdałowy. Współcześnie największym producentem migdałów są Stany Zjednoczone.

Jakie właściwości posiadają migdały?

Nasiona migdałowca zwyczajnego są bardzo dobrym źródłem witaminy E, która nazywana jest także witaminą młodości. Dostarczają nam również witamin z grupy B, które regulują pracę naszego układu nerwowego i nie tylko.

Znajdziemy w nich ponadto duże ilości:

  • magnezu,
  • potasu,
  • manganu,
  • żelaza,
  • czy cynku.

Bardzo ważnym składnikiem migdałów są jednonienasycone kwasy tłuszczowe:

  • kwas oleinowy,
  • kwas heksadekenowy,
  • a także kwas ikozenowy.

Dostarczają nam także błonnika i wysokiej jakości białka.

Migdały na odchudzanie

jedzenie migdałówNasiona migdałowca zwyczajnego, choć wysokokaloryczne (w 100 g znajduje się niemal 600 kcal) zalecane są osobom odchudzającym się. Jedząc migdały dostarczamy naszemu organizmowi odżywczych substancji, które są nam tym bardziej potrzebne, gdy zdecydowaliśmy się na ograniczenia dietetyczne. Zawierają one minerały i witaminy z grupy B, które poprawiają nasz nastrój, dzięki czemu wytrwanie na diecie redukcyjnej jest łatwiejsze.

Aromatyczne migdały dostarczają nam zdrowych tłuszczów i błonnika, który pęcznieje w żołądku zapewniając nam sytość przez długie godziny – są więc znakomitą przekąską. Obecny w migdałach potas zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, a tym samym chroni przed tworzeniem się nieestetycznego cellulitu. Dzięki zawartej w nich witaminie E, nasza skóra staje się jędrniejsza.

Jeżeli się odchudzamy, koniecznie zwracajmy uwagę na ilość spożywanych migdałów. Ze względu na wysoką kaloryczność nie można jeść ich bez umiaru. Doskonałe efekty można uzyskać już dzięki 30 g migdałów dziennie.

Migdały na zgagę i na diecie alkalicznej

Charakterystyczną cechą migdałów jest zasadowe pH, które różni je od orzechów. Cenne nasiona alkalizują organizm, co jest przydatne między innymi w leczeniu zgagi. Poleca się spożywanie migdałów również na diecie alkalicznej. Ich jedzenie jest dopuszczalne nawet na diecie przy grzybicy ogólnoustrojowej.

Jedzenie migdałów w ciąży

Spożywanie migdałów polecane jest wszystkim kobietom, które spodziewają się dziecka. Dzięki zawartemu w nich kwasowi foliowemu, minerałom i nienasyconym kwasom tłuszczowym, rozwój dziecka przebiega prawidłowo. Z kolei błonnik chroni kobietę przed często występującymi w ciąży wzdęciami i zaparciami.

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania migdałów w ciąży jest alergia na nie, która nie należy jednak do częstych.

Migdały wspierają pracę mózgu i układu krążenia

Osoby, które chcą zadbać o kondycję swojego mózgu powinny zainteresować się migdałami. Dzięki zawartości witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia, pozytywnie wpływają one na układ nerwowy. Regularne jedzenie migdałów pozwoli nam lepiej radzić sobie ze stresem, poprawi również pamięć i koncentrację.

Wszystkie produkty, które są dobre dla naszego mózgu, pozytywnie oddziałują także na serce. Nie inaczej jest z migdałami, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy, udarom mózgu i zawałom serca.

Migdały na wzmocnienie odporności

Włączenie migdałów do codziennej diety pozwoli nam wzmocnić odporność naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie dla układu immunologicznego ma witamina E, która jest silnym antyoksydantem, a także kwasy tłuszczowe omega -3.

Migdały na zdrowe kości i zęby

Po migdały powinni sięgać wszyscy, a szczególnie dzieci i kobiety w okresie menopauzy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że w migdałach znajduje się dwa razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo jest on lepiej przyswajalny przez ludzki organizm. Dzieciom wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, natomiast w przypadku kobiet przechodzących menopauzę – zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę.

Ciekawostki dotyczące migdałów:

  • Pierwsze uprawy migdałowców sięgają trzech tysięcy lat przed naszą erą.
  • Olej z migdałów znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
  • Migdały były jednym z darów, które głodujący bracia Józefa przywieźli do Egiptu.
  • W Biblii znajduje się aż dziewięć wzmianek o migdałowcu.
  • Już w czasach starożytnych drewna z migdałowca używano do wyrobu bereł dla królów.
  • W tradycji chrześcijańskiej kwiaty migdałowca symbolizują dziewictwo Matki Boskiej.
4.8/10 - (5 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here