Mięso królika – charakterystyka, wartości odżywcze, walory prozdrowotne, jak wybrać mięso z królika

0
45

Mięso królika charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi i odżywczymi, pomimo to nie jest w Polsce zbyt popularne. Choć jesteśmy jednym z największych producentów mięsa króliczego w Europie, niemal cała produkcja przeznaczona jest do eksportu na zachód. Z pewnością jest to po części uwarunkowane kulturowo – królik postrzegany jest u nas jako domowa maskotka. Jakie wartości odżywcze ma mięso królika? W jaki sposób wpływa ono na nasze zdrowie? Czym się kierować przy wyborze mięsa królika?

Hodowla królików

Współcześnie królik domowy hodowany jest nie tylko dla mięsa, ale również futra, wełny i skór. W Polsce hodowla tych zwierząt zaczęła się intensywnie rozwijać po 1945 roku. Średnia waga królika hodowlanego to około 1,5 kilograma (na mięso przeznacza się króliki 4 miesięczne). Ubój tych zwierząt przypada na czas, kiedy mają najwyższej jakości futro, czyli dwa razy w roku po zmianie sierści. Królicza tusza charakteryzuje się podłużnym kształtem, zazwyczaj ma długość około 40 centymetrów. Jest ona dzielona na udźce (tylne nogi), łapki przednie, comber (czyli część grzbietowa). Narządy wewnętrzne królika, które nadają się do spożycia to serce, płuca, wątroba i nerki. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa 0,5 kg mięsa królika w ciągu roku. Dla porównania statystyczny Włoch – już 5 kilogramów. W Polsce 80% hodowli królików ma charakter tradycyjny (ekologiczny chów, wykorzystuje się tu zwierzęta różnych ras), natomiast 20% – przemysłowy (w przypadku produkcji intensywnej wykorzystywane są rasy mięsne królików).

Mięso królika – wartości odżywcze

Mięso królika klasyfikowane jest jako mięso białe. Jest ono delikatne, soczyste i lekkostrawne. W jego składzie znajdziemy duże ilości (nawet 25%) dobrze przyswajalnego białka, jednocześnie niewiele tłuszczu (charakteryzuje się korzystnym składem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera duże ilości kwasu linolenowego).

Królik dostarcza nam witamin z grupy B, fosforu, potasu i żelaza. Znajdują się w nim niewielkie ilości cholesterolu.

Mięso królika – wpływ na zdrowie

Królicze mięso jako jedno z najlepszych źródeł kwasu linolenowego szczególnie polecane jest dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Regularne jego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na te choroby. Jest on mięsem rekomendowanym na diecie antycholesterolowej.

Wysoka zawartość doskonale przyswajalnego żelaza sprawia, że królik chroni nas również przed anemią. Delikatne mięso za sprawą zawartości potasu reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, a tym samym chroni przed zatrzymaniem się wody w organizmie i obrzękami.

Obecność zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B sprawia, że mięso królika pozytywnie oddziałuje na ludzki układ nerwowy. Regularnie spożywane może poprawić pamięć i koncentrację, zredukować stres, a nawet zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.

Współcześnie uważa się, że dobrej jakości mięso królika może być pomocne w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, niektórych typów nowotworów, czy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do niektórych rodzajów mięsa, królik nie zawiera niepożądanych dodatków chemicznych, nie podaje mu się hormonów (nawet króliki ras mięsnych są bardzo wrażliwe na niskiej jakości pokarm).

Mięso królika często uwzględniane jest przy żywieniu małych dzieci. Jest ono polecane jako pierwsze mięso przy rozszerzaniu diety niemowlaka, gdyż zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu, a ponadto nie powoduje skutków ubocznych (jest bezpieczne także dla alergików).

Królik zawiera znacznie większe ilości białka niż inne gatunki mięsa, dlatego zaleca się włączenie go do diety sportowców, a także osób aktywnych fizycznie.

Mięso królika na odchudzanie

Mięso królika jest lekkostrawne, bogate w białko (wysoko przyswajalne), a jednocześnie niskokaloryczne. Średnio w 100 g królika znajduje się 114 kcal.

Osoby odchudzające się docenią, że królik jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a jednocześnie dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Regularne spożywanie mięsa królika to gwarancja, że na diecie redukcyjnej nie nabawimy się niebezpiecznych niedoborów pokarmowych.

Mięso królika pozytywnie wpływa na nasz nastrój, co może szczególnie pomóc osobom mającym skłonność do niekontrolowanego objadania się pod wpływem stresu.

Jak wybrać wysokiej jakości mięso z królika?

Królik w Polsce produkowany jest przede wszystkim na eksport, dlatego nie jest obecny we wszystkich sklepach. Zazwyczaj mamy do czynienia z królikiem mrożonym.

Jeżeli zdarzy się nam znaleźć sklep, gdzie sprzedawany jest królik świeży, zwróćmy uwagę na jego nogi – powinny dać się łatwo zginać w stawach. Dodatkowo mięso wysokiej jakości jest lśniące i różowe, oczy błyszczące, a wątróbka ma kolor czerwony (nie powinno być na niej żadnych plam). Zapach musi być słodkawy i lekko orzechowy.

Zdecydowanie należy unikać mięsa królika, które ma ciemny kolor i jest żylaste. Najlepszej jakości jest mięso pochodzące od zwierząt maksymalnie półrocznych (w przypadku królików starszych mięso staje się łykowate).

Zastosowanie mięsa królika w kuchni

blankMięso królika przygotowuje się podobnie jak mięso kurcząt. Jako, że przednia część tuszy zawiera więcej błon i ścięgien, zazwyczaj wykorzystuje się ją do gotowania i przygotowywania pasztetów. Do duszenia, pieczenia i smażenia nadaje się comber i tylna część tuszy.

Mięso królika daje kucharzom duże możliwości. Na jego bazie można przygotować potrawy delikatne, a także charakteryzujące się intensywnym, wyrazistym smakiem.

Warto pamiętać, że królik smakuje najlepiej, kiedy go zamarynujemy. Takie mięso dobrze jest odstawić na nawet 48 godzin do lodówki (dzięki temu stanie się kruche). Z marynaty możemy zrezygnować, gdy przygotowujemy mięso królika dla dzieci (najlepiej jest je udusić bez marynowania). 

Królicze mięso dobrze komponuje się z musztardą, estragonem, grzybami, czy zielonymi oliwkami. Należy pamiętać, że w lodówce można je przechowywać przez maksymalnie 5 dni (ma ono skłonność do wysychania, dlatego dobrze jest owinąć je ściereczką).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here