Masło orzechowe – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie, jak przygotować masło orzechowe

0
57

Masło orzechowe dużej części z nas kojarzy się z kuchnią amerykańską. Jest ono tam tradycyjne podawane z tostami, czy naleśnikami tworząc niezbyt zdrowe połączenia. Trzeba zdawać sobie sprawę, że masło orzechowe może być produktem bardzo wartościowym, mającym pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu. Ważne jest jednak, żeby było ono wysokiej jakości. Jeżeli mamy problem z kupieniem masła orzechowego o dobrym składzie, z powodzeniem przyrządzimy je sami. Co warto wiedzieć o maśle orzechowym?

Masło orzechowe – charakterystyka

Mianem masła orzechowego określamy wyrób spożywczy, który produkowany jest z orzechów (do wytwarzania masła orzechowego służą przede wszystkim orzechy arachidowe, choć równie dobrze można użyć innych orzechów). W trakcie produkcji orzechy poddaje się prażeniu w temperaturze wyższej niż 200 stopni Celsjusza. Ze względu na surowiec z jakiego jest produkowane – masło orzechowe jest wysoko kaloryczne. Jego wartości odżywcze uzależnione są od rodzaju orzechów.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w maśle orzechowym?

blankDo produkcji masła orzechowego wykorzystywane są głównie orzechy arachidowe (nazywane także fistaszkami lub orzechami ziemnymi), o których w pierwszej kolejności warto powiedzieć, że nie są orzechami – zaliczamy je do roślin strączkowych. W porównaniu do orzechów, w ich składzie znajduje się bardzo dużo białka (w 100 g fistaszków jest prawie 26 g białka). Są także dobrym źródłem witamin z grupy B, jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, błonnika, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, sodu. Cienka skórka orzechów ziemnych zawiera flawonoidy, a także polifenole – na przykład rutynę, kwas elagowy, resweratrol, kwercetynę i kaempferol. Do aminokwasów obecnych w orzechach arachidowych zaliczamy między innymi argininę, która jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej.

Wpływ masła orzechowego na zdrowie

Wpływ masła orzechowego na nasze zdrowie jest uzależnione od tego jakich orzechów użyto do jego produkcji. Wysoka zawartość roślinnego białka, które jest podstawowym budulcem naszych mięśni sprawia, że po masło orzechowe bardzo chętnie sięgają weganie, wegetarianie, a także sportowcy. Jego spożywanie zalecane jest również ludziom starszym, u których obserwuje się zwiększony ubytek masy mięśniowej.

Orzechy arachidowe zawierają duże ilości magnezu i witamin z grupy B, dlatego masło orzechowe pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy. Już jedna porcja masła orzechowego pomoże nam ukoić stres, poprawić pamięć i koncentrację, a nawet ułatwić zasypianie. Regularne spożywanie niewielkich ilości masła orzechowego może okazać się pomocne w walce z chronicznym zmęczeniem, stanami depresyjnymi, a nawet z migrenowymi bólami głowy.

Ze względu na zawartość niacyny masło orzechowe jest w stanie skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć stężenie cholesterolu dobrego (HDL). Jest to ważna informacja dla osób zmagających się z miażdżycą. Masło orzechowe (w ilościach umiarkowanych) będzie pomocne również w profilaktyce innych chorób układu sercowo-naczyniowego (może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, czy zawału serca).

Masło orzechowe zawiera sporo potasu, który jest niezbędny dla sprawnie funkcjonującej gospodarki wodno-elektrolitowej w naszym organizmie. Dzięki niemu łatwiej będzie nam utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także pozbyć się obrzęków.

Kolejnym atutem masła orzechowego wykonanego z orzeszków ziemnych jest fakt, że pomaga ono obniżyć poziom cukru we krwi. W efekcie włączenie tego produktu do menu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Masło orzechowe jest bezpieczne także dla osób, które już są chore (orzechy arachidowe mają niski indeks glikemiczny).

Ze względu na zawartość aminokwasu o nazwie arginina (jest ona stosowana między innymi w leczeniu zaburzeń erekcji), masło orzechowe może poprawiać sprawność seksualną u mężczyzn i kobiet.

Masło orzechowe na odchudzanie

Choć masło orzechowe należy do produktów wysokokalorycznych (w 100 g znajduje się około 690 kcal i 68 g tłuszczu) nie oznacza to wcale, że muszą z niego rezygnować osoby odchudzające się.

Warto spożywać masło orzechowe na diecie redukcyjnej, ale tylko wówczas, gdy jesteśmy w stanie zachować umiar. Osoby, które nie są w stanie poprzestać na łyżeczce tego smakołyku powinny poszukać mniej kalorycznej przekąski.

Masło orzechowe może pomóc na diecie ze względu na swój pozytywny wpływ na układ nerwowy. Już niewielka ilość tego produktu poprawia nasz nastrój i łagodzi stres. W efekcie może ono pomóc osobom mającym skłonność do „zajadania” negatywnych emocji.

Przeciwwskazania do spożywania masła orzechowego

Masło orzechowe wykonane z orzechów arachidowych może być silnym alergenem (alergia wywoływana jest przez białko obecne w orzechach arachidowych; z tego też względu prawidłowo wytwarzany olej arachidowy jest produktem bezpiecznym nawet dla alergików). Trzeba zdawać sobie sprawę, że orzechy prażone mają silniejsze właściwości alergizujące niż orzechy surowe. Alergia na orzechy arachidowe jest więc bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania masła orzechowego. U części osób reakcje alergiczne są na tyle silne, że mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego (w wielu wypadkach jest on przyczyną zgonów).

Ze względu na wysokie ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej spożywanie masła orzechowego nie jest polecane kobietom w ciąży.

Spożywanie masła orzechowego nie jest zalecane również osobom mającym skłonność do kompulsywnego objadania się. Produkowane z orzechów arachidowych masło jest produktem wysokokalorycznym, dlatego nie można go jeść w nieograniczonych ilościach. Jeżeli jesteśmy uzależnieni od jedzenia i nie możemy przerwać w odpowiednim momencie – bezpieczniej jest sięgać po warzywa.

Jak wybrać masło orzechowe?

blankZanim zdecydujemy się na zakup konkretnego masła orzechowego, koniecznie zapoznajmy się z jego składem. Bardzo często zdarza się (dotyczy to również znanych producentów masła orzechowego), że w maśle oprócz orzechów znajdują się tłuszcze utwardzone, cukier, sól, a także inne dodatki, które nie powinny się w nim znaleźć. Pamiętajmy, że wysokiej jakości masło orzechowe składa się tylko i wyłącznie z orzechów. Charakteryzuje się ono lejącą, mazistą konsystencją, a dodatkowo warstwą tłuszczu, która tworzy się na jego powierzchni.

Jak samodzielnie przygotować masło orzechowe?

Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze masło orzechowe jest w pełni zdrowie i nie zawiera zbędnych dodatków – przygotujmy je sami. Do produkcji masła orzechowego potrzebne nam będą orzechy arachidowe (możemy dodać do nich odrobinę soli) lub inne orzechy. Możemy kupić orzechy już uprażone lub samodzielnie uprażyć je na patelni (prażyć można w piekarniku lub na suchej patelni – do momentu aż orzechy się zarumienią). Uprażone orzeszki przekładamy do blendera i miksujemy przez około piętnaście minut. Jeżeli lubimy masło o niejednorodnej konsystencji możemy wyjąć część grubo zmielonych orzechów i dodać je na sam koniec do gładkiej masy.

Tak przygotowane masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z czasem zacznie wytrącać się z niego tłuszcz, dlatego dobrze jest je od czasu do czasu wymieszać.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here