Masło kakaowe – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań

0
0

Masło kakaowe coraz częściej wykorzystywane jest do pielęgnacji ciała i włosów. Wyróżnia się ono przyjemnym zapachem i właściwościami odżywczymi. Czym dokładnie jest masło kakaowe? W jaki sposób możemy je wykorzystać?

Co to jest masło kakaowe?

Masło kakaowe (nazywane jest niekiedy tłuszczem kakaowym, czy olejem kakaowym) jest to tłuszcz, który wydobywa się z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego – rośliny zaliczanej do rodziny ślazowatych, występującej w krajach tropikalnych. Nasiona kakaowca są cenione ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Są one szczególnie bogate w magnez. Zawierają też ogromną ilość antyoksydantów. Jeżeli masło kakaowe jest dobrej jakości – będzie charakteryzowało się delikatną, żółtą barwą. Topnieje ono w temperaturze od 30 do 36 stopni Celsjusza. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Masło kakaowe zostało docenione przez przemysł kosmetyczny, gdyż ma doskonały wpływ na skórę, a ponadto nie powoduje alergii.

Jakie właściwości ma masło kakaowe?

Masło kakaowe zawiera dużo magnezu, żelaza, wapnia i potasu, kwasu oleinowego, palmitynowego i stearynowego, a także przeciwutleniaczy (w produkcie tym może być ich nawet trzy razy więcej niż w zielonej herbacie). Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że jest ono wyjątkowo trwałe (przechowywane w lodówce nie jełczeje). Stosowane na skórę nawilża ją, natłuszcza, regeneruje. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się skóry (zmniejsza widoczność zmarszczek, ujędrnia, wygładza), chronią ją również przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego. Masło kakaowe jest więc naturalnym kosmetykiem, który sprawdzi się do pielęgnacji skóry w każdym wieku.

Jasno-żółte, aromatyczne masło kakaowe znakomicie rozprowadza się na skórze i łatwo wchłania. W odróżnieniu od wielu drogeryjnych kosmetyków charakteryzuje się ono pełną biozgodnością ze skórą. W praktyce oznacza to, że nie powoduje ono reakcji alergicznych. Będzie więc znakomitym produktem pielęgnacyjnym dla osób mających skórę wrażliwą, atopową, przesuszoną.

Masło kakaowe stymuluje syntezę kolagenu, dzięki czemu może zmniejszyć widoczność blizn i rozstępów (żeby uzyskać ten efekt konieczne jest jego regularne stosowanie).

Warto podkreślić, że masło kakaowe nie tylko chroni skórę przed niszczącym działaniem promieni UV, ale pełni funkcję naturalnego bronzera. Jeżeli posmarujemy nim skórę przed opalaniem, szybciej uzyska ona złocistą barwę.

Stosowanie masła kakaowego jest polecane też w przypadku przebarwień, popękanych ust, pięt, czy łokci. Jest ono odpowiednie dla skóry problematycznej, gdyż łagodzi stany zapalne. Dobrym pomysłem jest stosowanie go nie tylko latem, ale i zimą – będzie chroniło skórę przed mrozem, a także przesuszeniem spowodowanym przebywaniem w ogrzewanych pomieszczeniach.

Jak stosować masło kakaowe?

Lista zastosowań masła kakaowego jest długa. Z powodzeniem możemy aplikować je bezpośrednio na skórę – jest ono twarde, dlatego konieczne będzie rozgrzanie go w dłoniach. Bardzo popularnym zastosowaniem masła z nasion kakaowca jest tworzenie na ich bazie naturalnych kosmetyków – wystarczy dodać do niego wybrane składniki.

Masło kakaowe znajduje zastosowanie w aromaterapii – jego rozgrzewający, kakaowy zapach sprawia, że łatwiej jest się nam zrelaksować. Z tego względu sprawdzi się ono świetnie do produkcji kremów i balsamów na zimę.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że masło kakaowe jest znakomitym produktem do pielęgnacji włosów. Zastąpimy nim sklepowe maski do włosów. Aplikowane na włosy automatycznie wygładza je i nadaje im połysk. Ponadto regularnie stosowane zapobiega wypadaniu włosów, chroni przed łupieżem, a także rozdwajającymi się końcówkami.

Z masła kakaowego korzysta przemysł perfumeryjny – bardzo dobrze pochłania ono zapachy, a także spożywczy (służy tu przede wszystkim do produkcji czekolad). W branży farmaceutycznej jest ono wykorzystywane na przykład do produkcji czopków.

Jak przechowywać masło kakaowe?

Jeżeli chcemy, żeby nasze masło kakaowe jak najdłużej pozostało świeże, przechowujmy je w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here