Mandarynki zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia cieszą się w Polsce dużą popularnością. Chętnie sięgamy po nie ze względu na walory smakowe, nie zdając sobie sprawy, że owoce te bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a także sylwetkę. Jakie właściwości posiadają mandarynki? Dlaczego warto jeść je na diecie redukcyjnej i nie tylko?
Czym są mandarynki?
Mandarynki to owoce wieloletniej rośliny, którą zaliczamy do rodziny rutowatych. Dojrzewają one w rejonach, gdzie dominuje tropikalny lub subtropikalny klimat. Owoce te wyróżniają się na tle innych cytrusów wysoką zawartością witamin (szczególnie witaminy A) i minerałów, a także innych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Owoce te mają właściwości zasadotwórcze, przyspieszają odchudzanie, chronią także przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Wiele prozdrowotnych związków znajduje się w skórce mandarynek, dlatego nie należy jej wyrzucać. Możemy wyróżnić kilka odmian mandarynek, z czego największą popularnością cieszą się Klementynki. Mandarynki w Europie pojawiły się dopiero w dziewiętnastym wieku, natomiast w Chinach były znane co najmniej cztery tysiące lat temu.
Mandarynki – wartości odżywcze
Wielu z nas będzie zaskoczonych faktem, że przepyszne mandarynki wyróżniają się spośród innych owoców cytrusowych ilością prozdrowotnych substancji. Zawierają one przede wszystkim duże dawki witaminy A, która wzmacnia naszą odporność, poprawia wzrok, ma pozytywny wpływ na naszą skórę, jest ponadto niezbędna dla utrzymania zębów i kości w dobrym stanie.
W soczystych mandarynkach znajdziemy także pokaźne ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Inne witaminy, których dostarczają nam te owoce to: witaminy z grupy B i witamina E.
Pomarańczowe owoce to ponadto źródło minerałów potrzebnych do zachowania zdrowia. Znajdziemy w nich:
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- i wapń.
Tropikalne owoce cieszą się uznaniem przede wszystkim dzięki zawartości flawonoidu – nobiletyny, który przyczynia się do zwalczania otyłości, jest również w stanie zapobiegać miażdżycy tętnic i cukrzycy typu II.
Mandarynki zawierają ponadto związek o nazwie salvestrol Q40. Jest on fitoaleksyną, którą rośliny wykorzystują w celu odstraszania owadów. Inną jego właściwością jest niszczenie komórek nowotworowych.
W skórkach mandarynek znajdują się olejki eteryczne, które wykorzystuje się między innymi do produkcji perfum, kosmetyków, a także w przemyśle spożywczym.
Mandarynki na odchudzanie
Słodkie i soczyste mandarynki należą do owoców wspierających dietę odchudzającą. Osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów z pewnością docenią fakt, że mandarynki zawierają niewiele kalorii (jeden owoc to średnio 35 kcal). Dodatkowo w przeważającej większości składają się one z wody, dzięki czemu znakomicie nawadniają organizm.
Zawartość nobiletyny, a także kwasu jabłkowego i cytrynowego sprawia, ze mandarynki:
- poprawiają trawienie,
- przyspieszają spalanie tłuszczu,
- są również pomocne przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Co więcej zawierają one błonnik, który pęcznieje w żołądku sprawiając, że czujemy się syci przez długi czas.
Mandarynki na wzmocnienie odporności
Pomarańczowe owoce mają znakomity wpływ na nasz układ immunologiczny, dlatego w sezonie jesienno-zimowym możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Chronią nas one nie tylko przed przeziębieniem, ale mają też działanie przeciwnowotworowe. Według najnowszych badań mandarynki szczególnie dobrze sprawdzają się w profilaktyce raka wątroby.
Dlaczego osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać mandarynki?
Mandarynki, choć bardzo słodkie charakteryzują się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę lub zagrożone tą chorobą mogą spożywać je bez obaw.
Jakie odmiany mandarynek znamy?
Osoby, które często kupują mandarynki, z pewnością zauważyły, że osoce te mogą niekiedy bardzo się od siebie różnić. Jest to spowodowane faktem, że występują one w różnych odmianach. Na naszą uwagę zasługują:
- Klementynki, które są tak naprawdę skrzyżowaniem mandarynki z gorzką pomarańczą. Charakteryzują się one niewielką ilością pestek, co w przypadku tych owoców jest ogromnym atutem. Klementynki są najchętniej uprawianymi mandarynkami na świecie.
- Tangerynki to mandarynki, których znakiem rozpoznawczym jest skórka, która bardzo odstaje od miąższu. Cecha ta sprawia, że ich obieranie przychodzi nam bez problemu. Tangerynki mają czerwoną, cienką skórkę, a także delikatnie cierpli miąższ.
- Satsuma to odmiana, która nie posiada pestek, a dodatkowo dojrzewa szybciej niż inne mandarynki.
- Tangela powstała na skutek skrzyżowania mandarynki i grejpfruta, stąd jej gorzkawy posmak. Owoce tej odmiany są jednak bardzo słodkie i soczyste.
Jak zrobić nalewkę z mandarynek?
Nalewka z mandarynek jest w Polsce stosunkowo mało znanym alkoholem, jednak ze względu na doskonałe walory smakowe, wartym wypróbowania. Możemy kupić ją w sklepie lub przygotować samodzielnie. To drugie rozwiązanie jest polecane osobom, które chcą mieć pewność, że piją trunek wysokiej jakości, niezawierający niezdrowych dodatków.
Do wykonania nalewki potrzebujemy:
- około dwóch kilogramów mandarynek,
- pół kilograma cukru,
- jeden litr wódki,
- pół litra wody,
- kilku goździków.
Przygotowanie nalewki należy zacząć od dokładnego umycia owoców. Jest to bardzo ważne, gdyż są one pryskane, a nieumyte mogą negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Następnie obieramy owoce ze skórek i białych błonek. Dodajemy do nich goździki, zalewamy alkoholem i pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na kilka tygodni.
Po upływie tego czasu słój otwieramy i dolewamy do niego przegotowaną i wystudzoną wodę z cukrem. Taka nalewka powinna leżakować jeszcze przynajmniej dwa miesiące. Po tym czasie odcedzamy owoce i rozlewamy nalewkę do butelek.
Ciekawostki dotyczące mandarynek:
- Mandarynki uprawia się współcześnie w Brazylii, Japonii, Turcji, Egipcie, na południu Stanów Zjednoczonych, a także w krajach Morza Śródziemnego.
- Mandarynki z powodzeniem można przechowywać w lodówce, a także w temperaturze pokojowej.
- Nazwa mandarynka pochodzi od wyspy Mauritius.
- W Chinach mandarynki uchodzą za symbol mądrości i szczęścia.