Makaron pełnoziarnisty – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

0
19

Makaron pełnoziarnisty polecany jest przez dietetyków jako zdrowsza wersja białego makaronu. W jaki sposób produkuje się makaron pełnoziarnisty? Jak produkt ten wpływa na nasze zdrowie?

Produkcja makaronu pełnoziarnistego

W większości aspektów produkcja makaronu pełnoziarnistego nie różni się od sposobu wytwarzania białego makaronu. Jedyną różnicą jest użycie mąki razowej (powstającej z niełuskanych ziaren zbóż – łącznie z okrywami) zamiast mąki białej (dokładnie oczyszczonej). Ze względu na zawartość nieoczyszczonej mąki makaron razowy charakteryzuje się jasnobrązowym lub ciemnobrązowym kolorem. Ma on ponadto inną konsystencję po ugotowaniu – jest zdecydowanie bardziej twardy i kruchy. W sklepach możemy spotkać się z makaronami pełnoziarnistymi produkowanymi z mąki żytniej, pszennej, czy orkiszowej. Podobnie jak makaron biały, jest on dostępny w wielu kształtach (najpopularniejsze to spaghetti, rurki, nitki, a także kokardy).

Jakie wartości odżywcze posiada makaron pełnoziarnisty?

Makarony pełnoziarniste są zdecydowanie zdrowsze od tych wytwarzanych z mąki oczyszczonej. W ich składzie znajdziemy duże ilości błonnika, który wpływa korzystnie na kondycję układu trawiennego. W jego składzie obecne są praktycznie wszystkie składniki jakie występują w ziarnie.

Pełnoziarnisty makaron jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a przede wszystkim kwasu foliowego i niacyny (są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) i witaminy E. Produkt ten dostarcza nam również tak ważnych związków mineralnych jak żelazo, magnez, cynk, czy fosfor.

W makaronie z nieoczyszczonej mąki znajdziemy też pewne ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Makaron pełnoziarnisty – wpływ na zdrowie

mózg człowieka, układ nerwowyDietetycy zachęcają do częstego spożywania makaronów pełnoziarnistych ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie. Dzięki zawartości witamin z grupy B nieoczyszczony makaron korzystnie wpływa na nasz mózg i cały układ nerwowy. Jego spożywanie pozwala lepiej radzić sobie ze stresem, poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia zasypianie (z tego względu makaron ten świetnie sprawdzi się na kolację).

Błonnik sprawia, że makaron pełnoziarnisty może pomóc osobom mającym problemy z trawieniem (ma wpływ na perystaltykę jelit). Zawartość żelaza z kolei sprawia, że produkt ten może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia anemii.

Jako, że makaron z nieoczyszczonej mąki charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (po jego spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się bardzo wolno), będzie on odpowiednim produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Dzięki zawartości błonnika makaron pełnoziarnisty przyspiesza też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Makaron pełnoziarnisty na odchudzanie

Zdaniem wielu dietetyków makaron pełnoziarnisty powinny spożywać osoby odchudzające się. Zawartość kalorii w makaronie pełnoziarnistym jest w dużej mierze uzależniona od tego z jakiej mąki został on wyprodukowany. Średnio jest to około 350 kcal w 100 g.

Makaron ten zawiera duże ilości błonnika, który w kontakcie z wodą zaczyna pęcznieć. Jest to szczególnie korzystne, gdy jesteśmy na diecie, ponieważ błonnik wypełnia żołądek i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Regularne spożywanie makaronów pełnoziarnistych jest szczególnie polecane osobom, które nie radzą sobie z opanowywaniem chęci podjadania pomiędzy posiłkami.

Makaron pełnoziarnisty w kuchni

blankZastosowanie makaronu pełnoziarnistego w kuchni jest praktycznie takie samo jak makaronu białego. Może być on jego zdrowszym zamiennikiem w każdej potrawie – znakomicie smakuje na słodko, a także w wersji wytrawnej.

Pamiętajmy jedynie o tym, że makarony pełnoziarniste wymagają dłuższego czasu gotowania. Proces gotowania wygląda tak samo – wrzucamy makaron do osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W trakcie gotowania należy makaron zamieszać (unikniemy w ten sposób przywierania do dna naczynia i sklejania się makaronu).

Przeciwwskazania do spożywania makaronu pełnoziarnistego

Dla większości ludzi makaron pełnoziarnisty jest produktem zdrowym i wartościowym. Powinny go jednak unikać osoby, którym lekarze zalecili ograniczenie błonnika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here