
Majeranek to bardzo popularna przyprawa, którą wykorzystuje się między innymi w kuchni polskiej. Warto zdawać sobie sprawę, że jego zalety nie kończą się na ciekawych walorach smakowych. Jakie właściwości posiada majeranek? Dlaczego dobrze jest mieć go w swojej kuchni?
Czym jest majeranek?
Majeranek (czyli majeranek ogrodowy, lebiodka majeranek, majoran) jest to roślina, którą zalicza się do rodziny jasnotowatych. Najprawdopodobniej wywodzi się on z rejonów Morza Śródziemnego. Jest on rośliną leczniczą, a także przyprawową. Wzniesione, silnie rozgałęzione łodygi majeranku są w stanie osiągnąć wysokość do pięćdziesięciu centymetrów. Jego liście są drobne, krótkoogonkowe, łopatkowate, posiadające gruczołki. Również kwiaty są drobne, przybierają barwę od białej po różową. Okres kwitnienia rozpoczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Owocem jest rozłupina, w której znajdują się beżowe, drobne nasiona o silnym zapachu. Ziele majeranku po rozdrobnieniu wykorzystuje się jako przyprawę, która idealnie nadaje się do dań ciężkostrawnych. Surowcem zielarskim jest ziele majeranku. Majeranek wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym.
Jakie wartości odżywcze posiada majeranek?
Majeranek jest źródłem olejków eterycznych (głównymi składnikami olejku majerankowego są:terpinen, terpinenol, terpineol i borneol), które posiadają działanie lecznicze. Znajdziemy w nim również spore ilości witamin (między innymi witamina A i C) i minerałów (jako, że spożywamy majeranek w niewielkich ilościach, nie wystarczą one na pokrycie dziennego zapotrzebowania). Aromatyczna roślina to także źródło karotenoidów i rutyny (uszczelnia naczynia krwionośne). Lebiodka majeranek zawiera też karwakrol, eugenol, fenol i kwas ursolowy.
Majeranek – wpływ na zdrowie

Majeranek może nam pomów w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Będzie on naturalnym (co nie znaczy, że mniej skutecznym) lekiem na katar, zapalenie zatok, czy kaszel. W przypadku zatkanego nosa warto jest użyć maści z majeranku (współcześnie jest ona dostępna w większości aptek, choć równie dobrze można przygotować ją samodzielnie).
Majeranek należy do ziół, które znakomicie sprawdzą się do inhalacji. W przypadku uporczywego kaszlu warto jest zastosować płukankę z majeranku.
Po majeranek możemy sięgnąć także w przypadku dolegliwości trawiennych. Jest on dobrym wyborem ze względu na działanie rozkurczające, wiatropędne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Majeranek stymuluje wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Jest on idealną przyprawą dla osób cierpiących na choroby wątroby i refluks.
W starożytnej Grecji uważano majeranek za silny afrodyzjak. Współczesna nauka potwierdza, że posiada on właściwości zwiększające libido. Roślina ta może być pomocna dla kobiet w ciąży, gdyż pomaga łagodzić mdłości.
Przepis na maść z majeranku
Choć maść majerankową możemy kupić w aptekach, niektórzy wolą przygotować ją samodzielne. Nie jest to trudne i czasochłonne. Do przygotowania takiej leczniczej maści będzie nam potrzebne rozdrobnione i wysuszone ziele majeranku, a także maść z witaminą A. Składniki łączymy w proporcji 1:1, a następnie odstawiamy na około dwie godziny. Po tym czasie maść jest gotowa do użycia.
Inhalacje z majeranku
Gdy jesteśmy przeziębieni, męczy nas katar i kaszel, możemy przygotować inhalacje z majeranku. Ważne jest jednak, żeby wykonać je dopiero wówczas, gdy będziemy mieć pewność, że danego dnia nie będziemy już wychodzić z domu (inhalacje rozgrzewają, dlatego wyjście na zewnątrz mogłoby jeszcze pogorszyć nasz stan). Do przygotowania inhalacji będziemy potrzebować ziela majeranku (dwie łyżki świeżego lub suszonego ziela), a także wrząca woda. Majeranek wsypujemy do miski, następnie zalewamy go wrzącą wodą. Pochylamy się nad naczyniem i zakrywamy głowę ręcznikiem. Wdychamy opary (tak by się nie poparzyć) przez około dziesięć – piętnaście minut.
Płukanka z majeranku
Na bolące gardło znakomicie sprawdzi się płukanka z majeranku. Do jej przygotowania potrzebujemy łyżki świeżego lub suszonego ziela, gorącej wody, a także odrobiny oliwy z oliwek. Majeranek zalewamy wrzątkiem, dodajemy do niego oliwę z oliwek, a następnie przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nieco przestygnie, płuczemy nim gardło i wypluwamy.
Majeranek na odchudzanie

Co więcej posiadający działanie moczopędne majeranek pomoże się nam pozbyć nadmiaru wody z organizmu (a tym samym opuchnięcia, obrzęków i nieatrakcyjnego cellulitu wodnego). Przyprawa ta może być pomocna także przy oczyszczaniu organizmu z toksyn (warto zdawać sobie sprawę, że często nagromadzone w naszym ciele toksyny utrudniają bądź całkowicie uniemożliwiają spalanie tłuszczu).
Na diecie odchudzającej często zaleca się ograniczenie spożycia soli – majeranku można dodawać zamiast soli (zapewni on wyrazisty smak potrawom, a jednocześnie nie będzie szkodził).
Zastosowanie majeranku w kuchni
Majeranek jest jedną z bardziej cenionych przypraw w kuchni polskiej. Dodaje się go przede wszystkim do produktów ciężkostrawnych takich jak grochówka, dania z fasoli, wieprzowina, czy baranina.
Warto zdawać sobie sprawę, że majeranek suszony charakteryzuje się silniejszym aromatem niż świeża roślina. Z tego względu powinno się dodawać go nieco mniej niż w przypadku świeżej przyprawy (przyjęło się, że jedna łyżka suszonego majeranku jest równoznaczna z trzema łyżkami świeżej przyprawy).
Majeranek – przeciwwskazania
Majeranek stosowany w niewielkich ilościach (ze względu na intensywny smak i aromat trudno o jego przedawkowanie) jest bezpieczny dla większości osób. W przypadku bardzo dużych dawek należy liczyć się z działaniem narkotycznym (pogarsza on nastrój, może wywoływać stany depresyjne. Majeranku w dużych ilościach nie powinny spożywać dzieci poniżej piątego roku życia. Należy zachować ostrożność także w ciąży i podczas karmienia piersią.
Z oczywistych przyczyn majeranku powinny unikać osoby uczulone na tę roślinę. Może być on niebezpieczny dla osób cierpiących na zakrzepicę, a także zbyt niskie ciśnienie krwi (będzie dodatkowo je obniżał).
W szczególnie rzadkich przypadkach majeranek może przyczynić się do bólów głowy i pogorszenia samopoczucia. Z tego względu dobrze jest stosować go w rozsądnych ilościach i obserwować reakcje swojego organizmu.
Uprawa majeranku
Majeranek dostępny jest w trzech odmianach. Możemy spotkać się z odmianą roczną dwuletnią, a także trwałą. W Polsce największą popularnością cieszy się roślina jednoroczna. Wynika to przede wszystkim z faktu, że majeranek nie jest odporny na mróz i przy większych przymrozkach umiera. Jeżeli zależy nam na posadzeniu odmian trwałych, powinniśmy zrobić to w szklarniach.
Najlepiej jest sadzić majeranek wiosną, gdy zagrożenie przymrozkami jest już niewielkie. Roślina dobrze się czuje na stanowiskach nasłonecznionych (mogą być ewentualnie częściowo zacienione). Gleba powinna być żyzna – najlepiej o pH od 6,7 do 7.
W przypadku majeranku ważne jest regularne nawożenie – warto jest użyć do tego celu płynnego nawozu. Nie należy przesadzać z podlewaniem majeranku. Wywodzi się on z cieplejszego klimatu, dlatego dobrze radzi sobie przy mniejszej ilości wody. Pierwsze zbiory majeranku mogą mieć miejsce już w cztery tygodnie po posadzeniu. Majeranek najlepiej jest zbierać, gdy widzimy, że pączki kwiatów już się pojawiły, a jednak nie są jeszcze otworzone.

































