Lipofilizacja – czym jest, jak żywność lipofilizowana wpływa na zdrowie

0
24

Żywność liofilizowana początkowo dostępna była jedynie dla wąskiego grona osób. Z czasem koszty jej wytwarzania znacznie się zmniejszyły, dzięki czemu możemy nabyć ją w coraz większej ilości sklepów. Czym jest proces liofilizacji? Jak tego typu żywność wpływa na nasze zdrowie?

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces, który polega na usunięciu większości wody z produktu, następnie zamrożeniu go przy użyciu bardzo niskiej temperatury (nawet minus czterdzieści stopni) i błyskawicznym wysuszeniu. Produkt liofilizowany zalewa się wodą, co sprawia, że odzyskuje on swoje właściwości odżywcze. Co więcej zachowuje on swoje naturalne walory smakowe i kształt. Proces liofilizacji hamuje rozwój mikroorganizmów i sprawia, że żywność zyskuje na trwałości (może być ona zdatna do spożycia nawet przez dwadzieścia pięć lat). Żywność liofilizowana jest bardzo lekka, a jednocześnie szybko się uwadnia (co odróżnia ją od żywności suszonej naturalnymi metodami).

Proces liofilizacji – początki

Liofilizacja na ogromną skalę została zastosowana w Stanach Zjednoczonych w czasach II wojny światowej. Trudna sytuacja sprawiła, że konieczny stał się transport krwi. Liofilizowane osocze było lekkie, co zdecydowanie ułatwiało jego transport na tereny, gdzie toczyły się walki. W tym samym czasie zastosowano liofilizację do produkcji żywności dla wojska.

W latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku liofilizowaną żywność podawano astronautom, którzy wyruszali w misje kosmiczne.

Z czasem metody liofilizacji były udoskonalane, co sprawiło, że tego typu żywność stawała się coraz tańsza. Większa dostępność sprawiła, że stała się ona nieodłącznym elementem ekwipunku:

  • żeglarzy,
  • alpinistów,
  • czy żołnierzy.

Współcześnie żywność liofilizowaną możemy kupić w:

  • sklepach turystycznych,
  • sklepach z produktami ekologicznymi,
  • a coraz częściej także w supermarketach.

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Żywność liofilizowana niektórym osobom kojarzy się z popularnymi produktami instant, która zawiera ogromne ilości soli, a także szkodliwe dla zdrowia:

  • wzmacniacze smaku,
  • barwniki,
  • aromaty,
  • czy tłuszcze trans.

Warto zdawać sobie sprawę, że żywność liofilizowana należy do całkowicie innej kategorii. Jest ona w stu procentach naturalna, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Podczas liofilizacji usuwana jest z niej woda, zachowane zostają wszystkie substancje odżywcze:

  • witaminy,
  • minerały,
  • a nawet polifenole.

Co więcej naturalne produkty, które były zanieczyszczone azotynami w procesie liofilizacji tracą je. W efekcie są więc zdrowsze niż przed obróbką termiczną.

Liofilizacja sprawia, że konserwanty przedłużające trwałość żywności stają się zbędne. Produkty liofilizowane są zdatne do spożycia nawet przez kilkadziesiąt lat.

Liofilizowane owoce i warzywa nie tylko zachowują naturalny smak. Nie zmienia się także ich:

  • barwa,
  • konsystencja,
  • czy zapach.

Kiedy warto sięgać po żywność liofilizowaną?

Żywność liofilizowana idealnie nadaje się do jedzenia na co dzień. Problem w tym, że obecnie jest wciąż bardzo kosztowna. Z tego względu warto o niej pomyśleć, kiedy wybieramy się w podróż lub po prostu nie mamy czasu na przygotowywanie jedzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here