Home odżywianie Lipofilizacja – czym jest, jak żywność lipofilizowana wpływa na zdrowie

Lipofilizacja – czym jest, jak żywność lipofilizowana wpływa na zdrowie

0

Żywność liofilizowana początkowo dostępna była jedynie dla wąskiego grona osób. Z czasem koszty jej wytwarzania znacznie się zmniejszyły, dzięki czemu możemy nabyć ją w coraz większej ilości sklepów. Czym jest proces liofilizacji? Jak tego typu żywność wpływa na nasze zdrowie?

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces, który polega na usunięciu większości wody z produktu, następnie zamrożeniu go przy użyciu bardzo niskiej temperatury (nawet minus czterdzieści stopni) i błyskawicznym wysuszeniu. Produkt liofilizowany zalewa się wodą, co sprawia, że odzyskuje on swoje właściwości odżywcze. Co więcej zachowuje on swoje naturalne walory smakowe i kształt. Proces liofilizacji hamuje rozwój mikroorganizmów i sprawia, że żywność zyskuje na trwałości (może być ona zdatna do spożycia nawet przez dwadzieścia pięć lat). Żywność liofilizowana jest bardzo lekka, a jednocześnie szybko się uwadnia (co odróżnia ją od żywności suszonej naturalnymi metodami).

Proces liofilizacji – początki

Liofilizacja na ogromną skalę została zastosowana w Stanach Zjednoczonych w czasach II wojny światowej. Trudna sytuacja sprawiła, że konieczny stał się transport krwi. Liofilizowane osocze było lekkie, co zdecydowanie ułatwiało jego transport na tereny, gdzie toczyły się walki. W tym samym czasie zastosowano liofilizację do produkcji żywności dla wojska.

W latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku liofilizowaną żywność podawano astronautom, którzy wyruszali w misje kosmiczne.

Z czasem metody liofilizacji były udoskonalane, co sprawiło, że tego typu żywność stawała się coraz tańsza. Większa dostępność sprawiła, że stała się ona nieodłącznym elementem ekwipunku:

  • żeglarzy,
  • alpinistów,
  • czy żołnierzy.

Współcześnie żywność liofilizowaną możemy kupić w:

  • sklepach turystycznych,
  • sklepach z produktami ekologicznymi,
  • a coraz częściej także w supermarketach.

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Żywność liofilizowana niektórym osobom kojarzy się z popularnymi produktami instant, która zawiera ogromne ilości soli, a także szkodliwe dla zdrowia:

  • wzmacniacze smaku,
  • barwniki,
  • aromaty,
  • czy tłuszcze trans.

Warto zdawać sobie sprawę, że żywność liofilizowana należy do całkowicie innej kategorii. Jest ona w stu procentach naturalna, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Podczas liofilizacji usuwana jest z niej woda, zachowane zostają wszystkie substancje odżywcze:

  • witaminy,
  • minerały,
  • a nawet polifenole.

Co więcej naturalne produkty, które były zanieczyszczone azotynami w procesie liofilizacji tracą je. W efekcie są więc zdrowsze niż przed obróbką termiczną.

Liofilizacja sprawia, że konserwanty przedłużające trwałość żywności stają się zbędne. Produkty liofilizowane są zdatne do spożycia nawet przez kilkadziesiąt lat.

Liofilizowane owoce i warzywa nie tylko zachowują naturalny smak. Nie zmienia się także ich:

  • barwa,
  • konsystencja,
  • czy zapach.

Kiedy warto sięgać po żywność liofilizowaną?

Żywność liofilizowana idealnie nadaje się do jedzenia na co dzień. Problem w tym, że obecnie jest wciąż bardzo kosztowna. Z tego względu warto o niej pomyśleć, kiedy wybieramy się w podróż lub po prostu nie mamy czasu na przygotowywanie jedzenia.

4.7/10 - (2 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version