Lapacho – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

0
20

Herbata lapacho to napój, którego prozdrowotne właściwości jako pierwsi odkryli Indianie zamieszkujący Boliwię, Peru, Paragwaj i Brazylię. Czym dokładnie jest lapacho? W jaki sposób oddziałuje ona na ludzki organizm? Czy herbata lapacho jest bezpieczna dla zdrowia?

Czym jest lapacho?

Mianem lapacho (inne stosowane nazwy to: pau d’arco, tahuari, herbata lapacho, taheebo, herbata Inków) określamy napar (jak również samo drzewo), który sporządza się z wewnętrznej części kory drzewa o nazwie Tabebuia impetiginosa (a także i innych gatunków drzew zaliczanych do rodzaju Tabebuja). Indianie docenili lapacho za prozdrowotne właściwości (lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni przed jadem węży, może również korzystnie oddziaływać na serce i wątrobę). Współcześnie przeprowadzone badania sugerują, że herbata lapacho może powodować skutki uboczne, gdyż w jej składzie znajduje się toksyczny związek o nazwie lapachol (pomimo licznych właściwości prozdrowotnych jego stosowanie wiąże się też z działaniami niepożądanymi).

Lapacho – skład

W składzie herbaty Inków znajdziemy między innymi kwercetynę, koenzym Q10, karnasol, alkaloidy, saponiny steroidowe, czy kwasy hydrobenzoesowe. Napar dostarcza nam również minerałów – żelaza, wapnia, manganu, magnezu, czy potasu. Ważnymi składnikami lapacho są lapachol i beta-lapachon.

Herbata lapacho – wpływ na zdrowie

blankNaukowcy poświęcili herbacie Inków wiele badań. Udowodniono, że ma ona korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego. Jest skuteczna w walce z dolegliwościami o podłożu bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym (dobrze radzi sobie szczególnie z wirusami grypy, czy opryszczki).

Regularne spożywanie herbaty lapacho reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest ona w stanie łagodzić objawy choroby wrzodowej (zmniejsza ona wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa wydzielanie śluzu, a ponadto niszczy bakterię Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za wrzody żołądka). Ma także właściwości lekko przeczyszczające.

Herbata lapacho była od niepamiętnych czasów wykorzystywana przez Indian do leczenia chorób nowotworowych, jednak zachodnia medycyna nie posiada badań, które potwierdzałyby te właściwości.

Lapacho może działać przeciwalergicznie, przeciwreumatycznie, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalnie. Udowodniono, że zmniejsza ona krzepliwość krwi, chroni przed czerwonką, działa tonizująco na wątrobę (chroni ją przed działaniem szkodliwych substancji), wzmacnia serce.

Herbata Inków może być pomocna w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także w rozwoju dobrej mikroflory jelitowej. Zawarte w niej związki pobudzają produkcję erytrocytów, działają przeciwmiażdżycowo, chronią przed anemią, przyspieszają gojenie się ran, pomagają łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Współcześnie prowadzone są badania, które sugerują, że obecne w lapacho związki mogą wykazywać działanie przeciwpsychotyczne.

Lapacho – przeciwwskazania

Choć herbata Inków wydaje się produktem wyjątkowo obiecującym, należy pamiętać, że nie jest wolna od efektów ubocznych. Jako, że zmniejsza ona krzepliwość krwi, w żadnym wypadku nie powinniśmy jej stosować razem z preparatami zawierającymi kwas acetylosalicylowy (na przykład Aspiryna, Etopiryna, czy Polopiryna), a także lekami rozrzedzającymi krew. Z tych samych przyczyn naparu nie powinny spożywać osoby cierpiące na hemofilię.

Picie herbaty lapacho jest zabronione w ciąży, gdyż może on doprowadzić do uszkodzenia płodu, powstania wad wrodzonych, a w skrajnych sytuacjach – nawet doprowadzić do poronienia. Naparu nie powinny spożywać również kobiety karmiące piersią i dzieci.

U niektórych osób herbata lapacho może wywołać nudności, wymioty, zawroty i bóle głowy, biegunkę, czy reakcje alergiczne.

Zawarty w lapacho związek o nazwie lapachol wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, a jednocześnie może działać na organizm toksycznie. Niektóre badania sugerują nawet, że może on stymulować rozwój nowotworów, wspierać rozwój przerzutów, a nawet doprowadzić do zmian w DNA.

Herbata lapacho jest niewątpliwie produktem bardzo ciekawym i budzącym wiele nadziei. Jednocześnie nie mamy obecnie stuprocentowej pewności, czy jej działanie jest tylko i wyłącznie korzystnie. Dopóki naukowcy nie potwierdzą bezpieczeństwa herbaty Inków, być może lepiej jest poszukać innych podobnie działających produktów, które nie powodują żadnych skutków ubocznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here