Kwas sorbowy (E200) – czym jest, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

0
8

Kwas sorbowy (nazywany również kwasem sorbinowym i oznaczany symbolem E200) jest to substancja zaliczana do organicznych związków chemicznych należących do grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Charakteryzuje się on silnymi właściwościami grzybobójczymi. Pierwotnie był on otrzymywany przez ekstrakcję owoców jarzębiny (po raz pierwszy wyizolowano go w roku 1859), współcześnie pozyskuje się go syntetycznie (w drodze syntezy chemicznej z krotonaldehydu i ketenu). Kwas sorbowy występuje w postaci białego (ewentualnie prawie białego) krystalicznego proszku. Związek ten średnio rozpuszcza się w wodzie. Posiada on delikatnie kwaśny smak i ledwie wyczuwalny zapach.

Zastosowanie kwasu sorbowego

Ze względu na działanie grzybobójcze, pleśniobójcze i drożdżobójcze (oddziałuje również na bakterie Pseudomonas, Sarcina, Salmonella, Clostridium, Staphylococcus) kwas sorbowy znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Warto zdawać sobie sprawę, że jego działanie konserwujące jest większe w obecności cukru i soli kuchennej.

E200 jest bardzo często wykorzystywany przy produkcji serów dojrzewających, serów topionych. Współcześnie coraz częściej używa się go przy produkcji przetworów mięsnych – jako alternatywa dla azotynów.

Kwas sorbowy świetnie sprawdza się jako konserwant, a także środek utrzymujący wilgoć przy produkcji wyrobów cukierniczych, serników, skorupiaków, mrożonych wypieków (typu pizza), syropów czekoladowych, pieczywa, sałatek owocowych, owoców kandyzowanych, dżemów, fermentowanych napojach mlecznych, margarynach, owocowych nadzieniach do ciast, lemoniad, soku cytrynowego, wina, cydru.

W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go do produkcji różnego rodzaju maści, płynów do płukania jamy ustnej, a także past do zębów.

Co ciekawe E200 sprawdza się w ekologicznym rolnictwie, jako naturalny środek ochrony roślin (już niewielkie jego ilości zapobiegają rozwojowi pleśni i grzybów). Wielką zaletą kwasu sorbowego jest fakt, że jest on w pełni biodegradowalny. Należy pamiętać, że jest on skuteczny jedynie przy kwaśnym pH.

Możemy się spotkać z kwasem sorbowym w postaci soli wapniowej (E203) lub potasowej (E202).

Kwas sorbowy – wpływ na zdrowie

Obecnie uważa się, że niewielkie ilości kwasu sorbowego (a takie są wykorzystywane do celów spożywczych) są w pełni bezpieczne dla zdrowia.  Jednocześnie ustalono, że maksymalna dopuszczalna dawka E200 w ciągu dnia to 25 mg na każdy kilogram naszego ciała.

Użycie kwasu sorbowego do produkcji żywności jest regulowane prawnie – w produktach spożywczych może on występować w maksymalnie 0.2%.

Jak wszystkie kwasy tłuszczowe kwas sorbowy ulega w naszym organizmie beta oksydacji. Jest on przekształcany w wodę i dwutlenek węgla.

Nie stwierdzono działania rakotwórczego czy toksycznego kwasu sorbowego. Należy jednak pamiętać, że u niektórych osób wywoła on reakcje alergiczne. W przypadku wystąpienia alergii pokarmowej może on spowodować bóle brzucha. Obecny w kosmetykach – może wywołać alergie skórne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here