Krewetki – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie krewetek w kuchni

0
31

Krewetki są zdecydowanie najpopularniejszymi owocami morza, jakie pojawiają się na polskich stołach. Są one nie tylko modne, ale również zdrowe i (pod warunkiem, że umiejętnie je przyrządzimy) – wyjątkowo smaczne. Jakie wartości odżywcze posiadają krewetki? W jaki sposób skorupiaki te oddziałują na nasze zdrowie? Jak wybrać i przyrządzić krewetki?

Czym są krewetki?

Krewetki to skorupiaki słodkowodne i morskie. W tej chwili znamy około 2500 gatunków krewetek. Większość krewetek zamieszkuje morza i oceany. Jedna czwarta ze znanych nam gatunków krewetek występuje w wodach słodkich. Krewetki mają grzbieto-brzusznie spłaszczone ciało, cylindryczny głowotułów, słabo wykształcone szczypce (zaopatrzona szczypcami jest pierwsza i druga para odnóży krocznych), blaszkowate skrzela, dobrze rozwinięty odwłok. Samice krewetek umieszczają rozwijające się jaja na tylnych odnóżach. Krewetki są bogate w substancje odżywcze i bardzo smaczne. Pod względem komercyjnym największe znaczenie ma krewetka północna, a także granela pospolita. Pod względem budowy wyróżniamy krewetki koktajlowe i tygrysie. Natomiast ze względu na barwę: krewetki czerwone, różowe i szare.

Krewetki – wartości odżywcze

Niezależnie z jakim rodzajem krewetek mamy do czynienia, ich wartości odżywcze są bardzo podobne. Skorupiaki te są źródłem pełnowartościowego białka (w 100 g krewetek znajduje się około 18 g białka)

Krewetki są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierają korzystne dla naszego zdrowia kwasy omega-3). Dostarczają nam również witamin z grupy B, a także minerałów:

– cynku,

– fosforu,

– magnezu,

– żelaza,

– wapnia,

– jodu,

– fluoru,

– czy selenu.

W mięsie krewetek obecna jest astaksantyna – substancja będąca barwnikiem zaliczanym do karotenoidów, która charakteryzuje się bardzo silnym działaniem przeciwutleniającym.

Krewetki – wpływ na zdrowie

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych krewetki wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego układu krążenia. Działają one przeciwzapalnie, regulują pracę tętnic, chronią przed powstawaniem zakrzepów.

Krewetki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, czy nadciśnienie.

Dzięki obecności astaksantyny krewetki zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się ludzkiego organizmu. Skorupiaki wzmacniają układ immunologiczny, a dzięki zawartości minerałów, witamin z grupy B, czy kwasów omega-3 – korzystnie wpływają także na układ nerwowy.

Krewetki na odchudzanie

Krewetki są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, a przy tym są niskokaloryczne (w 100 g krewetek znajduje się zaledwie 71 kcal). Z tego względu wydają się idealnym produktem dla osób pragnących zgubić nadprogramowe kilogramy.

Dzięki zawartości potasu krewetki pomagają usunąć nadmiar wody z naszego organizmu, a tym samym zapobiegać obrzękom (jest to częsty problem osób zmagających się z nadwagą i otyłością).

Na diecie redukcyjnej doceniamy również fakt, że skorupiaki te wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Po spożyciu krewetek jesteśmy spokojniejsi i mamy lepszy humor. W efekcie łatwiej nam zapanować nad chęcią zajadania stresu.

Jak wybrać krewetki?

Obecnie nie powinniśmy mieć większego problemu z zakupem krewetek. W Polskich sklepach dostępna jest odmiana o nazwie Granella (Crangon), która posiada około 9 centymetrów długości i jest najczęściej spożywaną krewetką w Europie. 

Bardzo duże – osiągające nawet 33 centymetry długości są krewetki tygrysie (Black Tiger), które pochodzą z Oceanu Indyjskiego lub Pacyfiku. Popularnością cieszą się także krewetki północne (nazywa się je także pandaletkami), które osiągają do 16 centymetrów długości, a wyławiane są z północnego Atlantyku.

Wybierając krewetki należy upewnić się, że mięso nie oddziela się od skorupki. Na powierzchni krewetek nie powinno być też żadnych plamek, gdyż jest to sygnał, że ich termin przydatności do spożycia już minął.

Kupując krewetki świeże musimy koniecznie je powąchać. Powinny wydzielać zapach wodorostów i morza. Jeżeli pachną rybą – zrezygnujmy z nich, gdyż są nieświeże.

Przy zakupie krewetek mrożonych (a te przeważają w polskich sklepach) warto jest wybierać takie, które nie zostały jeszcze obrane.

Zanim zdecydujemy się na wybór konkretnych krewetek, musimy się zastanowić jak chcemy je przygotować. Małe krewetki koktajlowe są znakomitym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, czy sosów. Okazałe krewetki tygrysie warto grillować i smażyć.

Zastosowanie krewetek w kuchni

blankCzęść z nas rezygnuje z zakupu krewetek, gdyż wydają się one trudne do przygotowania. Warto zapoznać się ze sposobami ich przyrządzania, ponieważ mogą dostarczyć nam pozytywnych doznań smakowych. Pierwszym krokiem przyrządzania krewetek jest obranie ich z pancerzyka (łatwo odchodzi od mięsa). Przy pomocy wykałaczki usuwamy także jelito (jest gorzkie i niesmaczne – położone wzdłuż części grzbietowej) i odnóża. W zależności od naszych upodobań możemy pozostawić lub odciąć głowę.

Niektórzy zalecają, żeby nie odcinać kawałka pancerzyka przy ogonku, gdyż pozwala on wygodnie chwycić krewetkę, a dodatkowo atrakcyjnie się prezentuje.

Jeżeli zależy nam, żeby skorupiaki podczas smażenia się nie zwijały – możemy wbić w nie wykałaczkę.

Pamiętajmy, że świeże krewetki można przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Skorupiaki mrożone nadają się do przechowywania nawet przez kilka tygodni.

Jednym z najprostszych, a zarazem najszybszych sposobów na przygotowanie krewetek jest doprawienie ich pieprzem, solą i sokiem z cytryny, a następnie usmażenie na maśle z czosnkiem.

Jako, że krewetki charakteryzują się delikatnym smakiem, z powodzeniem możemy połączyć je z wieloma przyprawami. Do krewetek pasują znakomicie:

– kminek,

– imbir,

– chili,

– bazylia,

– curry,

– wanilia.

Krewetki można łączyć z kokosem, egzotycznymi owocami, czy jogurtem.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania krewetek?

Choć krewetki są bardzo smaczne i dla większości osób zdrowe, należy zdawać sobie sprawę, że mogą powodować reakcje alergiczne. Zdarza się, że alergia jest wywołana nie przez same krewetki, a siarczyny używane do ich konserwowania. 

Jako, że w krewetkach znajdują się pewne ilości puryn, nie są one odpowiednim produktem dla osób zmagających się z dną moczanową (ich spożywanie może zaostrzyć objawy choroby).

Spożywania krewetek nie zaleca się kobietą w ciąży. Podobnie jak ryby mogą one zawierać pewne ilości metali ciężkich, które są zagrożeniem dla rozwoju płodu. Kobiety w ciąży, które nie chcą rezygnować z krewetek powinny wybierać skorupiaki pochodzące ze sztucznych hodowli.

Czy wiesz, że:

– W Bałtyku możemy spotkać krewetkę bałtycką, krewetkę atlantycką, granelę pospolitą, czy krewetkę zmienną.

– Najmniejsze krewetki mierzą sobie kilka milimetrów, natomiast największe są w stanie osiągnąć nawet ponad 30 centymetrów długości.

– Mniejsze krewetki często wykorzystuje się jako pokarm dla zwierząt akwariowych.

– Krewetki słodkowodne mogą być hodowane w akwariach.

– Więcej niż połowa światowych połowów krewetek pochodzi ze sztucznych hodowli w zbiornikach wodnych, które zlokalizowane są na Filipinach.

– Krewetki są bardzo ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here