Komosa piżmowa to pochodząca z Meksyku roślina, która posiada wiele leczniczych właściwości. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że ma ona jednocześnie działanie toksyczne. Czym dokładnie jest komosa piżmowa? Jaki wpływ na nasze zdrowie ma ta roślina? Kto powinien się nią zainteresować? Gdzie możemy ją kupić?
Czym jest komosa piżmowa?
Mianem komosy piżmowej (nazywanej także herbatą jezuicką, jerozolimską pietruszką czy komosą meksykańską) określamy jednoroczną roślinę pochodzącą z Meksyku, która zaliczana jest do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Posiada ona grubą, wzniesioną i rozgałęziającą się łodygę, którą pokrywają gruczołowe włoski wydzielające cytrynowy zapach. Liście jej są podłużnie lancetowate, a drobne, zielone kwiaty tworzą kwiatostan. Owocami są niewielkie orzechy otoczone okwiatem. Komosa piżmowa jest wiatropylna. Jej okres kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa do lipca. Jest ona wiatropylna. Surowcem zielarskim są liście, kwiaty i owoce. Komosa meksykańska uważana jest powszechnie za roślinę trującą, jednak znane są również jej właściwości lecznicze – głównie to, że pomaga w walce z pasożytami.
Komosa piżmowa – wartości odżywcze
Herbata jezuicka to roślina, która w swoim składzie zawiera niacynę, witaminę A, witaminę C, a także minerały takie jak fosfor, wapń, czy żelazo. W jej składzie znajdziemy saponiny, gorycze, garbniki, a także duże ilości olejków eterycznych.
Olejki eteryczne zawarte w komosie piżmowej są trujące zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt (zawierają one między innymi askarydol, limonen i inne terpeny). Z tego względu nie można spożywać dużych ilości nasion tej rośliny.
Komosa piżmowa – właściwości lecznicze
Herbata jezuicka jest wykorzystywana w lecznictwie w celu usunięcia pasożytów z ludzkiego organizmu. Jest ona niezwykle skuteczna w walce z glistą ludzką, owsikami, a także tęgoryjcem dwunastnicy. Jej działanie polega na paraliżowaniu układu nerwowego pasożytów, co powoduje ich unieruchomienie. Dzięki temu możliwe staje się ich wydalanie wraz z kałem.
Komosa meksykańska przynosi dobre efekty również przy zwalczaniu pasożytów zewnętrznych takich jak świerzbowce, mszyce, pchły, wszy, czy pluskwy.
Warto dodać, że roślina posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwgrzybicze, jest polecana również kobietom mającym problem z bolesnymi miesiączkami. Może ona przyspieszać przemianę materii. Okazuje się pomocna między innymi w leczeniu czerwonki.
Komosa piżmowa jako przyprawa posiada właściwości zapobiegające wzdęciom.
Komosa piżmowa – skutki uboczne
Jeżeli zdecydujemy się na walkę z pasożytami przy pomocy komosy piżmowej, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że istnieje bardzo duże ryzyko jej przedawkowania. Z tego względu nie należy stosować jej na własną rękę. Efektami ubocznymi przedawkowania olejku z komosy piżmowej są drgawki, trudności z utrzymaniem równowagi, brak apetytu, czasowa utrata słuchu, uszkodzenie nerek i wątroby, a w szczególnie ciężkich przypadkach nawet śmierć.
Żeby uniknąć problemu przedawkowania, komosę piżmową podaje się najczęściej z bardzo silnym środkiem przeczyszczającym.
Zastosowanie komosy piżmowej
Komosa piżmowa w Meksyku jest bardzo popularną przyprawą. Używa się jej do rozmaitych potraw, często wspólnie z kolendrą. Popularnym sposobem na jej wykorzystanie jest przygotowanie naparu – jedną łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu napar przecedzamy. Nie pijemy go całego od razu. Zaleca się spożywanie dawki około 100 ml dwa razy dziennie. Mniej więcej godzinę po wypiciu herbaty z komosy piżmowej należy spożyć środek przeczyszczający. Napary z komosy piżmowej należy przyjmować pod kontrolą lekarza, gdyż w tej formie jest ona łatwa do przedawkowania.
Komosa piżmowa jest dostępna również w formie tabletek. Wykorzystuje się ją jako składnik leków zwalczających bakterie, wirusy i pasożyty. Suplement ten jest dość drogi, gdyż średnia cena za sto tabletek wynosi około dwustu złotych.
W sprzedaży jest też olej z komosy piżmowej.
Ciekawostki na temat komosy piżmowej:
- Jeszcze jakiś czas temu komosa piżmowa była popularnym składnikiem kosmetyków. Współcześnie wykorzystywanie jej w przemyśle kosmetycznym jest zakazane.
- Medycyna naturalna wykorzystywała komosę piżmową do leczenia chorób wenerycznych i chorób skóry.
- W Ameryce Południowej herbata jezuicka do dziś powszechnie stosowana jest w kuchni. Dodaje się jej między innymi do smażonej pasty fasolowej.
- Komosa meksykańska bardzo dobrze komponuje się z kolendrą, kminkiem, czosnkiem, a także papryką chipotle.