Kocanka – czym jest, jakie ma właściwości, sposoby zastosowania, olej z kocanki

0
80
kocanka, sznurek, nożyczki, drewno

Kocanka to pospolita roślina, którą cenimy za walory estetyczne, jednak często nie zdajemy sobie sprawy z jej prozdrowotnych właściwości. Okazuje się, że jest ona jak najbardziej warta zainteresowania, gdyż pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, wzmacnia również układ immunologiczny. Olej z kocanki to z kolei ceniony surowiec kosmetyczny. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tej niezwykłej roślinie?

Czym jest kocanka?

Kocanka jest to wieloletnia bylina, którą zalicza się do rodziny astrowatych. W Polsce możemy ją spotkać w wielu miejscach – rośnie dziko w zaroślach, przy drogach, na nieużytkach rolnych. Częściej na nizinach niż w rejonach górskich. Szczególnie upodobała sobie glebę piaszczystą. Kocanka jest popularna także w Środkowej i Wschodniej Europie i na zachodzie Syberii. Kocankę rozpoznamy po drobnych, żółtych kwiatach (spotykamy odcienie od cytrynowego po pomarańczowy), które są dodatkowo lekko owłosione, a także pojedynczych, długich na około trzydzieści centymetrów pędach. Posiada ona też intensywny, charakterystyczny zapach, którego nie sposób pomylić. Roślina ta jest w Polsce objęta częściową ochroną, dlatego można ją zbierać jedynie ze specjalnych upraw. Okres kwitnienia kocanki rozpoczyna się w lipcu, kończy natomiast w październiku. Roślina zapylana jest przez owady. Kocanka pomaga w leczeniu wielu dolegliwości – regeneruje wątrobę, poprawia perystaltykę jelit, ułatwia również wydalanie żółci. Jest polecana w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Olej z kocanki wykorzystywany jest w celach kosmetycznych.

Jakie właściwości ma kocanka?

Kocanka zawiera duże ilości flawonoidów, czyli bioaktywnych związków, które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a dodatkowo wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. To dzięki flawonoidom kwiaty kocanki mają piękny, żółty kolor. Flawonoidy mają ponadto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne i rozkurczowe.

Roślina ta zawiera ponadto olejki eteryczne odpowiedzialne za jej unikalny zapach. Jest zasobna w kumaryny, czyli organiczne związki chemiczne, które działają przeciwzapalnie, chronią przed nowotworami, wirusami, bakteriami, grzybami, rozszerzają naczynia krwionośne, a nawet wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Kocanka to także źródło cennych dla zdrowia karotenoidów, a więc barwników, które chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a także pozytywnie wpływają na wzrok. Karotenoidy pozytywnie oddziałują też na układ krążenia, układ nerwowy, a nawet układ kostny.

Kocanka dostarcza nam też ftalidów, które ułatwiają rozluźnienie mięśni, a także chronią układ nerwowy. W kocance znajdziemy triterpeny, które chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Kiedy warto sięgnąć po kocankę?

Kocanka wykazuje działanie żółciotwórcze, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga procesy regeneracji wątroby, ma działanie moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, chroni ponadto organizm przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo pomaga w rozluźnianiu mięśni, zmniejsza też stany zapalne. Przyjmowanie kocanki sprawi, że organizm będzie lepiej przyswajał składniki odżywcze zawarte w pożywieniu.

Wszystkie właściwości tej wyjątkowej sprawiają, że docenią ją osoby cierpiące z powodu stanów zapalnych dróg żółciowych, niewydolności wątroby, zaburzeń trawiennych, czy obniżonej odporności. Kocankę można stosować pomocniczo w chorobach układu oddechowego. Jako, że roślina ta posiada działanie moczopędne, będzie pomocna w schorzeniach nerek i dolegliwościach układu moczowego.

Ekstrakt z kocanki stosowany na skórę przyspiesza gojenie się ran, stymuluje odbudowę i regenerację naskórka. Warto wykorzystać go zarówno w problemach z trądzikiem, grzybicą, czy podrażnieniami wynikającymi z ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych.

Kiedy zbierać kocankę?

Jak już wspomnieliśmy – okres kwitnienia kocanki trwa od lipca do października. Jeżeli chcemy wykorzystać roślinę w celach leczniczych, należy zebrać ją jak tylko zacznie kwitnąć, czyli w lipcu. Zawiera ona wówczas największe ilości prozdrowotnych substancji. Bardzo ważne jest, żeby wykorzystywać jedynie rośliny rosnące w warunkach naturalnych, znajdujące się w dużej odległości od wielkomiejskich zanieczyszczeń.

W przypadku kocanki zbieramy jedynie kwiatostany bez szypułek. Należy je wysuszyć w krótkim czasie po zebraniu, zanim jeszcze zaczną wytwarzać nasiona. Jako, że kocanka objęta jest częściową ochroną, można ją zbierać tylko i wyłącznie na wyznaczonych obszarach.

Jak przygotować napar z kocanki?

Przygotowanie naparu z kocanki jest bardzo proste. Wykorzystujemy do tego celu jedną łyżkę suszonych kwiatów kocanki i szklankę wrzącej wody. Susz zalewamy wodą, a następnie przykrywamy i odstawiamy na około piętnaście minut. Kwiaty należy odcedzić.

Zachowamy większą ilość składników odżywczych, jeżeli suszone kwiaty kocanki zalejemy gorącym mlekiem z odrobiną miodu. Napar należy pić przez dwa tygodnie trzy razy dziennie.

Jak zrobić odwar z kocanki?

Odwar z kocanki charakteryzuje się silniejszym działaniem niż napar. Do jego przygotowania potrzebujemy trzech łyżek suszonych kwiatów kocanki, a także około pół litra ciepłej, przegotowanej wody. Wodę z suszem należy doprowadzić do wrzenia, nie gotujemy go jednak. Po zdjęciu z palnika przykrywamy go i odstawiamy na mniej więcej dziesięć minut. Odwar spożywamy trzy razy dziennie. Jednorazowo należy wypić około pół szklanki.

Przepis na nalewkę z kocanki

Kocanka działa najsilniej, jeżeli spożywamy ją w postaci nalewki. Do jej przygotowania będzie nam potrzebny alkohol: około pół litra spirytusu i pół litra wódki. Dodatkowo powinniśmy przygotować pięć łyżek miodu.

100 g suszonych kwiatów kocanki mieszamy z alkoholem i miodem. Napar wlewamy do dużego słoja, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka musi być poddawana maceracji przez około dwa tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzamy ją i przelewamy do butelki.

Jako, że nalewka przygotowana jest na bazie mocnego alkoholu, przed spożyciem rozcieńczamy ją w wodzie.

Kiedy lepiej zrezygnować z kocanki?

Kocanka uchodzi za roślinę bezpieczną dla zdrowia, dlatego nie znajdziemy wielu przeciwwskazań do jej stosowania. Powinny jej jednak unikać osoby cierpiące na niedrożność dróg żółciowych. A przy kamicy żółciowej można ją przyjmować jedynie pod kontrolą lekarza. Po kocankę nie mogą sięgać kobiety w ciąży, a także mamy karmiące piersią, jako że brak jest badań nad bezpieczeństwem kocanki na tych grupach osób.

Jakie właściwości ma olej z kocanki?

olej z kocanki w szklanym pojemniku

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że cenne właściwości wykazuje również olej z kocanki, który charakteryzuje się ciemnożółtym kolorem i ciekawym, ziołowym zapachem. Jest on wykorzystywany w kosmetyce, gdyż ma pozytywny wpływ na kondycję ludzkiej skóry.

Olej z kocanki ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego znakomicie sprawdzi się do pielęgnacji skóry problematycznej – na przykład trądzikowej. Będą z niego zadowolone także osoby mające problemy z naczynkami, gdyż jest on w stanie uszczelniać je i obkurczać. Regularne stosowanie oleju z kocanki niweluje zaczerwienienia, łagodzi zasinienia i opuchnięcia.

Wielofunkcyjny olej wspomaga procesy regeneracji skóry, przyspiesza też gojenie się ran. Można stosować go na skórę podrażnioną zabiegami kosmetycznymi, a także poparzoną przez słońce (działa on łagodząco i przeciwbólowo). Kocankowy olej bardzo dobrze nawilża skórę i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem.

Dodatkową zaletą oleju z kocanki jest fakt, że jest on bardzo lekki i szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Można stosować go samodzielnie, a także jako serum pod ulubiony krem. Będzie on odpowiedni dla każdego rodzaju cery.

Jak zrobić macerat z kocanki?

Przygotowanie maceratu z kocanki jest wyjątkowo łatwe, dlatego warto zrobić to w warunkach domowych. Możemy użyć do tego celu oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron, a nawet oleju słonecznikowego. Do słoika wsypujemy suszone kwiaty kocanki i wybrany olej w proporcjach 1:1. Olej powinien całkowicie zakrywać susz. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Dobrą praktyką jest dodanie do oleju niewielkiej ilości witaminy E, która przedłuży jego trwałość.

Ciekawostki na temat kocanki:

  • kocanka od dawna stosowana jest do tworzenia suchych bukietów, jako że jej kwiaty po wysuszeniu nie tracą atrakcyjnej barwy,
  • od 1983 roku kocanka objęta jest w Polsce częściową ochroną,
  • kwiatostany kocanki są składnikiem wielu preparatów produkowanych przez firmę Herbapol. Znajdziemy je między innymi w mieszance ziołowej Cholagoga II, granulacie Cholegran, płynie Cholesol i w proszku Gastrochol, które rekomendowane są w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także bezsoczności i stanach nieżytowych przewodu pokarmowego,
  • właściwości lecznicze kocanki były dobrze znane już w czasach średniowiecza,
  • nazwa rodzajowa tej rośliny Helichrysum nawiązuje do koloru kwiatów i pochodzi od greckich słów: helios – słońce, chrysos – złoto,
  • kwiaty kocanki wkłada się niekiedy do szaf, gdyż ich charakterystyczny zapach jest w stanie odstraszać mole,
  • kwitnące ziele kocanki jest źródłem żółtego barwnika.

Kocanka – cena

Suszone kwiatostany kocanki można nabyć w aptekach, sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością, a nawet w dobrze wyposażonych supermarketach. Kocanka dostępna jest zarówno w sprzedaży stacjonarnej, jak i internetowej.

Ceny tego ziela są zróżnicowane, jednak nie należą do najwyższych. Największy wpływ na cenę na waga suszu. Zazwyczaj za opakowanie zawierające 25 g kocanki zapłacimy poniżej pięciu złotych.

Przy zakupie kocanki warto zwracać uwagę nie tylko na cenę, ale również na producenta. Kiedy kupujemy zioła najlepszych, renomowanych firm, mamy pewność, że charakteryzują się one najwyższą jakością – były zbierane z czystych upraw, a proces ich suszenia przebiegał prawidłowo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here