Kiełki brokuła – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, hodowla

0
36

Kiełki brokuła to jedno z lepszych źródeł dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Warto hodować je w domu i dodawać do posiłków. Jakie wartości odżywcze mają kiełki brokuła? W jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie? Jak wyhodować kiełki?

Jakie wartości odżywcze mają kiełki brokuła?

Kiełki brokuła cieszą się dużą popularnością ze względu na bogate wartości odżywcze. Są one znakomitym źródłem witamin i minerałów. Co ważne – zawarte w nich związki są znacznie lepiej przyswajane przez nasz organizm niż te dostępne w syntetycznych tabletkach. Porcja kiełków dostarcza nam dużej ilości witamin z grupy B, witaminy A, E, C i K.

W kiełkach brokuła znajdziemy ważne dla naszego organizmu minerały:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • mangan,
  • cynk,
  • selen.

Są one pełne antyoksydantów, które wychwytują i usuwają z organizmu wolne rodniki. W ich składzie można znaleźć również luteinę, chlorofil, kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego błonnik, a także sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany – związki, który sprawiają, że brokuły mają działanie rakotwórcze. Największe ilości sulforafanu znajdują się właśnie w kiełkach tego warzywa.

100 g kiełków brokuła dostarcza nam: 57 kcal, 5 g białka, 6.8 g węglowodanów, a także 3.9 g błonnika pokarmowego.

Należy pamiętać, że najbardziej zasobne w składniki odżywcze są świeże kiełki. Im dłużej je przechowujemy, tym większe straty substancji odżywczych. Z tego względu idealnym rozwiązaniem wydaje się domowa hodowla.

Kiełki brokuła – wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie kiełków brokuła wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Dzięki zawartości sulforafanu i innych związków o działaniu antyoksydacyjnym wykazują one działanie przeciwnowotworowe. Istnieją badania, które dowodzą, że sulforafan może być skuteczny w profilaktyce raka piersi, prostaty, nowotworu płuc oraz jelita grubego.Te same antyoksydanty są w stanie spowolnić procesy starzenia się naszego organizmu.

Kiełki brokuła charakteryzują się ponadto działaniem przeciwbakteryjnym. W efekcie mogą nas chronić przed wrzodami żołądka, a także innymi chorobami wywołanymi przez bakterie.

Zawarta w kiełkach luteina wykazuje korzystny wpływ na nasz wzrok.

Jak hodować kiełki brokuła?

Kiełki brokuła możemy znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Są jednak dość drogie, a dodatkowo często są przechowywane zbyt długo, co w oczywisty sposób przyczynia się do strat cennych substancji odżywczych. Jeżeli chcemy mieć stały dostęp do świeżych kiełków – zacznijmy hodować je samodzielnie.

Bardzo ważny jest zakup odpowiednich kiełków. Należy wybierać kiełki pochodzące z hodowli organicznych – najlepiej wybrać takie nasiona, które są przeznaczone na kiełki. Unikajmy natomiast nasion ze sklepów ogrodniczych. Często zawierają one śladowe ilości szkodliwych środków konserwujących.

Kiełki należy dokładnie wypłukać, a następnie namoczyć (używamy do tego celu letniej, przegotowanej wody). Najwygodniej będzie nam hodować kiełki w tradycyjnej kiełkownicy, choć możemy użyć do tego celu również innego szklanego naczynia. Po namoczeniu odstawiamy nasiona do kiełkownicy na czas od czterech do sześciu dni – tyle wystarczy, żeby cieszyć się świeżymi kiełkami.

Podczas wzrostu kiełki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej, w półcieniu. Ważne jest, żeby dwa razy w ciągu dnia przepłukać je wodą. Poza tym nie wymagają żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Świeże kiełki brokuła są zdrowsze niż same brokuły – zawierają wyższe stężenie substancji aktywnych. Lista ich zastosowań jest długa – możemy dodawać ich do sałatek, kanapek, dekorować nimi zupy i inne dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here