Kasza pęczak jak większość rodzajów kasz cechuje się ciekawymi walorami smakowymi oraz zdrowotnymi. Kasza jęczmienna pełna jest smaku i zdrowia. Kaszę pęczak można przygotować i podać na bardzo wiele różnych sposobów. Znajduje zastosowanie zarówno w tradycyjnej diecie jak i podczas redukcji wagi. Kasza jęczmienna jest również znana ze swoich właściwości zdrowotnych. W składzie posiada wiele elementów, które wpływają na zdrowie.
Czym jest ten rodzaj kaszy? Jest to jednej z najstarszych i najlepiej znanych rodzajów kasz. Podstawą zalet jest proces produkcji. Kasze jęczmienne mogą pochwalić się tym, że są najmniej przetworzonym produktem wśród kasz. W procesie produkcji nie dochodzi do kruszenia ziaren, dzięki czemu uzyskujemy niemalże całe ziarna z kaszy jęczmiennej, a to pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze kaszy.
Kasza jęczmienna – właściwości
Kasza jęczmienna perłowa oraz inne jej odmiany znane są w naszej kuchni do wieków. Kaszę jęczmienną z powodzeniem możemy zastosować jako zamiennik dla ziemniaków. Kasza perłowa sama w sobie jest idealną podstawą wielu smacznych i zdrowych zdań. Dlaczego kasza pęczak jest tak wartościowa? Oto co znajdziemy w bogactwie jej składu: białko, tłuszcze, węglowodany, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, sód, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminy rozpuszczalne (A, E, K), błonnik pokarmowy.
Kasza pęczak jest bardzo dobrym składnikiem diety. Z jednej strony może ona nam dostarczyć sporo magnezu, a z drugiej strony 100 g suchej kaszy, to 350 kalorii. Ponieważ jej objętość potrafi się zwiększyć trzykrotnie, to jej kaloryczność się obniża.
Szukasz miejsca gdzie znajdziesz szeroki wybór – odwiedź Arkana Smaku – sklep internetowy ze zdrową żywnością.
Kasza pęczak – właściwości
Bogaty skład kaszy pęczak w minerały, witaminy oraz inne składniki odżywcze powoduje, że kasza ta może pochwalić się bardzo dużymi walorami prozdrowotnymi. Kasza pęczka posiada również walory smakowe, dzięki temu znajduje zastosowanie niemalże w każdej kuchni. Kasza perłowa prażona jest polecana dla osób mających problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu jak i cierpiących na miażdżycę. Również dla osób żyjących stresie oraz próbujących zrzucić zbędne kilogramy.
Wybierz kaszę pęczak na dietę
Kasza pęczak zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit i pomaga w zaparciach. Wysoka zawartość błonnika chroni nasz układ pokarmowy. Kolejnym dobrym wpływem na nasz organizm jest obniżenie złego cholesterolu we krwi oraz wzmocnienie układu krwionośnego. Kasza pęczak posiada jeszcze zdolność zapobiegania żylakom i zakrzepom.
Oprócz tego kasza pęczak wspiera prawidłowe działanie trzustki i śledziony, posiada niski indeks glikiemiczny.
Oprócz wpływu na organizm wpływa na pamięć i koncentracje, bardzo długo zapewnia uczucie sytości.
Jak widać, kasza pęczak posiada bardzo wiele pozytywnych cech.
Dieta bogata w pęczak jest zalecana dla osób chorujących na nowotwory. Kasza znajdzie również zastosowania u osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami.
Kasza jęczmienna perłowa w diecie
Kasza pęczak należy do tego rodzaju kasz, które w swoim składzie posiadają gluten. Z tego powodu nie jest ona dobrym rozwiązaniem dla osób, które są uczulone na gluten. Osoby, które nie są uczulone na gluten, powinny korzystać z dobrodziejstwa kaszy i spożywać ją tak często jak to możliwe. Kasza pęczak idealnie nadaje się jako dodatek do obiadów zamiast ziemniaków czy też ryżu. Pęczak możemy wykorzystać do gołąbków, może być również dodatkiem do sałatek czy też zup. Ogólnie zastosowanie pęczaku jest bardzo szerokie. Przygotowując posiłki pamiętajmy, aby nie płukać kaszy wodą, ponieważ kiedy nią nasiąknie nie będzie nadawała się do spożycia.
Kasza pęczak podczas odchudzania
Kasze jęczmienne są bardzo cenione jako źródło węglowodanów, dlatego są wskazane w dietach odchudzających. Kasza pozwala nasycić się na długie godziny, dzięki czemu zapomnimy o głodzie. Podczas diety redukcyjnej, kiedy mamy ujemny bilans kaloryczny warto mieć w diecie jak najwięcej kaszy pęczak. Oprócz węglowodanów zapewnia ona duże niezbędnych minerałów i innych składników.
Dużą zaletą jest również niski indeks glikemiczny, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie wahania glukozy we krwi. Również poprawia jakość pracy przewodu pokarmowego jak i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Kasza podczas gotowania zwiększa nawet trzykrotnie soją objętość, dlatego jest mało kaloryczna, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na wiele godzin.
Jak ugotować kaszę pęczak?
Kaszę pęczak można ugotować na kilka różnych sposobów.
Pierwszą możliwością jest gotowanie na sypko. Pierwszym krokiem jest przepłukanie pęczaku, aby pozbyć się goryczki w smaku. Kiedy już przepłuczemy, to wrzucamy kasze do garnka i zalewamy wrzącą wodą. W proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu jak wsiąknie cała woda, potem odstawiamy na około 10 minut.
Drugim popularnym sposobem jest gotowanie kaszy na gęsto. W tym wypadku na każdą szklankę wody dajemy 3,5 szklanki wody. Solimy wodę o gotujemy na dużym ogniu przez 3 minuty, po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody.
Teraz wiecie już o kaszy pęczak niemalże wszystko, znacie jej właściwości oraz wiecie jak ją przygotować. Pozostaje tylko korzystać z jej dobrodziejstwa.