Jedzenie zdrowe, ekologiczne, dietetyczne – charakterystyka, różnice, co wybrać

0
0
zdrowe jedzenie

We współczesnym społeczeństwie zainteresowanie zdrowym odżywianiem jest bardzo duże. Przyczyną tego stanu rzeczy może być to, że obecnie w sklepach jest tak wiele niezdrowych produktów jak nigdy dotąd. Spożywanie ich sprawia, że zaczynamy chorować. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to co jemy może bezpośrednio przekładać się na stan ich zdrowia. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie odróżnić żywność zdrową od tej, która jest jedynie w ten sposób reklamowana. Czym charakteryzuje się jedzenie zdrowe, dietetyczne i ekologiczne. Które produkty warto wybierać?

Zdrowe odżywianie, czyli jakie?

Zdrowy sposób odżywiania to taki, który zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie niezbędne do życia i efektywnego funkcjonowania składniki odżywcze, a także wodę.

Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać, powinniśmy położyć nacisk na to, żeby ich dieta była jak najbardziej różnorodna. Nie wystarczy wybierać produkty oznaczone etykietą zdrowe, czy ekologiczne. Bardzo ważne jest dla nas codzienne spożywanie białka, złożonych węglowodanów i tłuszczów. Żywność powinna być również bogata w witaminy i minerały, a także inne substancje, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować.

W sytuacji, gdy nie trzymamy się tych zaleceń, pojawiają się niedobory żywieniowe, które nierzadko prowadzą do poważnych chorób. Osoba, która chce się zdrowo odżywiać musi ponadto pamiętać o spożywaniu odpowiedniej dla siebie ilości kalorii. W zależności od poszczególnych osób prawidłowa wartość energetyczna posiłków będzie się różnić. Zapotrzebowanie na kalorie osoby niskiej i szczupłej będzie znacznie niższe niż w przypadku człowieka wysokiego i muskularnego.

Zdrowa dieta powinna umożliwić nam utrzymanie prawidłowej wagi. Kiedy spożywamy zbyt dużo kalorii w stosunku do naszego dziennego zapotrzebowania – będziemy tyć. Z kolei zbyt mało energii będzie przyczyną tracenia na wadze.

Żywność ekologiczna – czym jest, czy warto w nią inwestować?

Mianem żywności ekologicznej określamy produkty, które zostały wytworzone bez udziału środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu roślin, nawozów mineralnych, dodatków do paszy, które są biologicznie aktywne. Takie produkty mają specjalne oznaczenia. Zazwyczaj jest to zielony listek lub eko certyfikat. Często jest ona umieszczana w odrębnych działach w supermarketach lub sprzedawana w osobnych sklepach.

Zanim sięgniemy po żywność ekologiczną, powinniśmy zdać sobie sprawę, że nie musi być ona wcale tożsama z żywnością zdrową. Przykładowo na półkach ekologicznych sklepów znajdziemy cukier, białą mąkę, czy słodycze, które nie mają wcale pozytywnego wpływu na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna z całą pewnością jest dobrym wyborem, pod warunkiem, że wiemy jakie produkty są nam potrzebne do zachowania zdrowia. Jeżeli mamy do wyboru makaron razowy ekologiczny i taki sam makaron produkowany na skalę przemysłową, z pewnością korzystniej dla zdrowia będzie wybrać ten pierwszy.

Pamiętajmy również, żeby nie przesadzać z ilością ekologicznej żywności. Tak samo jak żywność tradycyjna, może nas ona doprowadzić do otyłości.

Żywność dietetyczna, czyli jaka?

Na sklepowych półkach znajdziemy także żywność dietetyczną. Są to produkty przeznaczone dla ludzi o określonych potrzebach żywieniowych. Po określone produkty dietetyczne sięgają na przykład osoby chore na cukrzycę, celiakię, czy osoby, które nie tolerują laktozy.

Tego typu produkty są wytwarzane w inny sposób niż żywność tradycyjna. Współcześnie w sklepach możemy znaleźć coraz więcej żywności dietetycznej. Do tej grupy produktów zaliczamy na przykład mleko i śmietany bez laktozy, produkty bezglutenowe, czy charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.

Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać, nie musimy wcale wybierać produktów posiadających określone oznaczenia. Zdrową i ekologiczną żywność znajdziemy na wielu bazarach, a także osiedlowych sklepach. Znacznie ważniejsze od kupowania produktów reklamowanych jako „fit”, „eko”, czy „bio” jest czytanie etykiet. Jest to istotne, gdyż obecnie często zdarza się, że żywność określana jako zdrowa w rzeczywistości bardzo odbiega od zdrowych standardów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here