Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?

0
181

Pestycydy są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Już niewielkie ich ilości mogą uczynić spustoszenie w ludzkim organizmie. Powinniśmy więc zrobić wszystko, żeby ich uniknąć. Najskuteczniejszym rozwiązaniem wydaje się zakup owoców i warzyw z ekologicznych upraw. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Jeżeli dysponujemy produktami z tradycyjnego supermarketu możemy wykorzystać kilka sprawdzonych sposobów na usunięcie z nich pestycydów.

Dlaczego należy unikać pestycydów?

Pestycydy są na szeroką skalę stosowane w rolnictwie. Dzięki nim można uniknąć chorób roślin, a także uchronić plony przed szkodnikami. Niestety – to co niebezpieczne dla szkodników może być również niebezpieczne dla nas. Pięknie wyglądające warzywa i owoce często zawierają toksyczne substancje, które mogą negatywnie wpływać na nasz układ hormonalny, układ immunologiczny, wywoływać alergie, a nawet doprowadzić do uszkodzenia mózgu i innych narządów. Szczególnie narażone na wpływ pestycydów są niemowlęta i małe dzieci. Podawanie im żywności zawierającej pestycydy może doprowadzić do nieodwracalnych szkód. W skrajnych wypadkach nadmiar pestycydów może przyczynić się nawet do zachorowań na nowotwory.

Jak się pozbyć pestycydów?

Jednym ze sprawdzonych sposobów na szybkie usunięcie pestycydów z warzyw i owoców jest obieranie ich ze skórki. Wielu z nas chciałoby jednak z tego zrezygnować, gdyż to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej substancji odżywczych. Obierając warzywa i owoce sprawiamy, że automatycznie stają się one mniej wartościowe.

Nie pozostaje nam więc nic innego jak dokładne ich umycie. Współcześnie w sklepach z żywnością ekologiczną możemy kupić specjalne płyny przeznaczone do mycia owoców i warzyw. Ich największą wadą jest cena – może ona przekraczać trzydzieści złotych (w porównaniu do konwencjonalnych płynów do zmywania jest więc bardzo wysoka).

Innym pomysłem na pozbycie się pestycydów jest płukanie warzyw i owoców w osolonej wodzie. Na litr wody wykorzystujemy około trzy łyżki soli morskiej. Moczymy w niej warzywa przez około dziesięć minut, a następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Niektórzy radzą, żeby sól zastąpić szklanką soku z cytryny. Efekty są porównywalne.

Do usuwania pestycydów (a także bakterii) sprawdzi się również woda z dodatkiem sody oczyszczonej i octu. Do naczynia wlewamy litr wody i dwie łyżki kwasku cytrynowego lub pół szklanki octu. W takim roztworze moczymy nasze owoce i warzywa przez około dziesięć minut. Po tym czasie przekładamy je do naczynia z wodą, w której rozpuściliśmy łyżkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Kwaśny odczyn pomaga w usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast zasadowy – pestycydów. Tak skomplikowane zabiegi są konieczne, gdyż współcześnie w rolnictwie stosuje się pestycydy o oleistej lub woskowej konsystencji, które innymi metodami bardzo trudno jest usunąć.

Inną metodą na skuteczne oczyszczenie warzyw i owoców jest zastosowanie sody oczyszczonej, ekstraktu z pestek grejpfruta i octu. Do naczynia wlewamy wodę, ocet, ekstrakt z pestek grejpfruta i wsypujemy sodę. Warzywa i owoce moczymy przez około godzinę, Po upływie tego czasu bardzo dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.

W przypadku warzyw i owoców twardych możemy spróbować czyszczenia przy użyciu szczotki. Pamiętajmy jednak, że pomoże ona usunąć szkodliwe substancje jedynie z powierzchni.

Choć pestycydy są toksyczne dla naszego organizmu, warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. W żadnym wypadku nie powinniśmy z nich rezygnować. Należy jednak zrobić wszystko, żeby ich spożywanie było bezpieczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here