Jak dobrze zacząć dzień?

0

Dla wielu osób odpowiedź jest oczywista – oczywiście z filiżanką lub kubkiem doskonałej aromatycznej kawy. Im większą mamy świadomość na jej temat i im chętniej sięgamy po różne metody przygotowywania napoju, tym większą uwagę zwracamy na jakość ziaren, sposób jej wypalenia czy też zmielenia. Te aspekty mają bardzo ważny wpływ na to, jaki aromat uzyskamy, czy dany smak przypadnie nam do gustu, czy też będziemy dalej poszukiwać mieszanki na miarę potrzeb.

Prosto z palarni

Coraz większym powodzeniem cieszą się zakłady rzemieślnicze, które przygotowują najlepsze ziarna. Taka palarnia kawy proponuje aromatyczne, świeże i doskonale skomponowane mieszanki, które w prosty sposób można dopasować do swoich potrzeb. Przede wszystkim taki energetyczny napój będzie pobudzał i dawał bardzo dużo radości. Poza tym jest doskonały do domu, do biura i do lokalu. Z pewnością dobra palarnia kawy będzie w stanie zaproponować nam, lub nawet przygotować na indywidualne zamówienie, taką mieszankę, która znacząco smakiem będzie odbiegać od produktów dostępnych w sklepach.

Przygotowanie doskonałej kawy to szereg bardzo różnych procesów i to one wszystkie wpływają na finalny efekt, który możesz docenić w swojej filiżance. Kawa po wypaleniu musi jeszcze dojrzewać w odpowiednich warunkach. W niektórych przypadkach zajmie to kilka dni, a w innych nawet dwa, trzy tygodnie. Dlatego właśnie niezwykle istotne jest doświadczenie specjalistów. Kupując kawę z palarni, zawsze mamy pewność, że otrzymamy produkt w odpowiedniej fazie dojrzałości.

Najlepsze kawy

Ile osób, tyle gustów. Ta najlepsza powinna być naturalnie słodka z wyczuwalną kwasowością i goryczką. Ten przyjemny i mocny aromat będzie gwarantować całe bogactwo doznań. Największym powodzeniem od lat cieszy się kawa Arabika. Jest ona przez wiele osób uznawana za synonim najlepszej jakości, choć  bardzo często spotykamy się z mieszankami z popularną Robustą. Niezmiennie Arabika to kawa z górnej półki. Stanowi 75% produkcji wszystkich ziaren. Ma wyrazisty łagodny smak. Nieco ostrzejsza będzie wspomniana Robusta i co istotne ma również ponad dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabika. Powodzeniem też cieszy się kawa Etiopia. To wiele różnych odmian, które zachwycają niezwykłymi kompozycjami. W efekcie każdy znajdzie doskonałą propozycję dla siebie, do swoich preferencji. A wówczas każdy poranek, spotkanie z przyjaciółmi czy narada będą zdecydowanie bardziej przyjemne. Specjaliści z palarni kawy także doradzą, jaka odmiana czy mieszanka powinna wpisać się w nasz gust.

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here