Jagody acai a jagody goji – czym się różnią, które wybrać

0
16

Zarówno jagody acai, jak i jagody goji uważane są powszechnie za bardzo zdrowe. Dietetycy zalecają uzupełnienie nimi codziennej diety. Owoce te mają ze sobą wiele wspólnego, chodź znajdziemy również zasadnicze różnice. Dowiedzmy się więcej o jagodach acai i jagodach goji. Które z nich będą dla nas najbardziej odpowiednie?

Jakie właściwości mają jagody acai i jagody goji?

Jagody acai (nazywane niekiedy jagodami palmy brazylijskiej) pochodzą z Ameryki Południowej, a ich prozdrowotne właściwości zostały odkryte dopiero w dziewiętnastym wieku. Wizualnie jagody acai do złudzenia przypominają owoce borówki amerykańskiej. Owoce goji (czyli owoce kolcowoju pospolitego) pochodzą z dalekiego wschodu, a ich lecznicze właściwości były cenione przez starożytnych Chińczyków już ponad dwa i pół tysiąca lat temu.

Owoce kolcowoju chińskiego są cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, duże ilości witamin C, A i E, a także:

  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • miedź,
  • selen.

Czerwono-pomarańczowy kolor jest efektem obecności cennych dla zdrowia karotenoidów. Niepozorne jagody goji zawierają także białko, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Charakterystycznym jedynie dla owoców Lycium chinense składnikiem jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP.

Znakiem rozpoznawczym jagód acai jest duża ilość przeciwutleniaczy – zawierają one między innymi:

  • kwas ferulowy,
  • reserwatrol (ten sam, który obecny jest we francuskim czerwonym winie),
  • kwas elagowy.

Dodatkowo są one źródłem kwasu oleinowego, a także kwasu linolowego, dzięki którym obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Zarówno owoce palmy brazylijskiej, jak i jagody goji zawierają duże ilości błonnika, który w naturalny sposób wspomaga odchudzanie i zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi.

Jagody goji i jagody acai na wzmocnienie układu odpornościowego

suszone jagody goji, owoce kolcowoju chińskiegoPełne składników odżywczych jagody goji i jagody acai zawierają przeciwutleniacze, dlatego ich spożywanie jest wskazane w profilaktyce przeciwnowotworowej. W przypadku jagód kolcowoju pospolitego głównym przeciwutleniaczem jest witamina C. Owoce palmy brazylijskiej mają znacznie więcej tego typu substancji, co oznacza, że są one skuteczniejsze w walce z nowotworami.

Przeciwutleniacze chronią nie tylko przed rakiem, ale także przed dolegliwościami mniej poważnymi takie jak na przykład przeziębienie. Z tego względu jagody goji i acai warto jest spożywać w sezonie jesienno-zimowym, jak również wczesną wiosną, kiedy mamy największe skłonności do infekcji.

Jagody alternatywą dla kosmetyków przeciwzmarszczkowych

Zarówno jagody goji, jak i acai zawierają wiele substancji, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Trudno jednoznacznie stwierdzić, które z nich zadziałają lepiej na naszą skórę, z tego względu warto spożywać i jedne i drugie. Odżywcze owoce palmy brazylijskiej dostarczą nam większej ilości przeciwutleniaczy, z kolei owoce kolcowoju chińskiego zawierają duże ilości niezbędnym dla dobrej kondycji naszej skóry witamin C i E, a także karotenoidów.

Jagody goji i acai dla zdrowego serca

Warto podkreślić, że jagody acai i jagody goji posiadają właściwości, które chronią układ krążenia. Mocną stroną owoców goji jest zawartość cyperonu – substancji korzystnie wpływającej na pracę serca, a także regulującej ciśnienie krwi. Zawarty w nich kompleks LBP obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększa natomiast stężenie cholesterolu dobrego (HDL). Praca układu krążenia jest wspierana również dzięki dużej dawce witaminy C.

W przypadku owoców palmy brazylijskiej szczególnie pozytywny wpływ na serce i cały układ krążenia mają nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy i linolowy. One również przyczyniają się do redukcji stężenia cholesterolu frakcji LDL, a zwiększenia ilości cholesterolu dobrego.

Jagody goji dla zdrowych oczu

Osoby, które mają problemy ze wzrokiem lub chciałyby zapobiec pojawieniu się chorób oczu w przyszłości powinny regularnie spożywać jagody goji. W przeciwieństwie do jagód acai zawierają one pokaźne ilości karotenoidów, a w szczególności luteiny i zeaksantyny, które niszczą wolne rodniki będące wynikiem działania promieniowania ultrafioletowego.

Jagody goji i jagody acai – przeciwwskazania

Biorąc pod uwagę efekty uboczne, nietrudno dojść do wniosku, że jagody acai są bezpieczniejsze dla naszego zdrowia niż jagody goji. Jeżeli spożyjemy ich za dużo, możemy doświadczyć jedynie negatywnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Lista przeciwwskazań w przypadku jagód goji jest dłuższa. Spożycie niedojrzałych jagód goji jest niebezpieczne, gdyż może doprowadzić do poważnego w skutkach zatrucia. Jako, że jagody te mają tendencje do szybkiego psucia się, w Polsce dostępne są tylko w postaci suszonej.

Jednak nawet w przypadku suszonych owoców kolcowoju pospolitego należy zachować ostrożność i nie spożywać ich w dawce większej niż 12 g w ciągu dnia. Jednocześnie jagody goji nie są odpowiednie dla osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, nie powinny ich spożywać także kobiety w ciąży i mamy karmiące. W sytuacji gdy przyjmujemy inne leki, włączenie do naszego menu jagód goji należy omówić z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here