Histydyna – charakterystyka, właściwości, jak stosować

0
5

Histydyna, czyli jeden z aminokwasów egzogennych bardzo często dodawana jest do odżywek i innych suplementów diety dla sportowców. Jakie właściwości ma histydyna? Kto szczególnie powinien się nią zainteresować? Jak wygląda prawidłowe dawkowanie tej substancji?

Co to jest histydyna?

Mianem histydyny określamy jeden z dwudziestu aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczyć naszemu organizmowi z zewnątrz. Źródłami histydyny są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego (duże jej ilości znajdziemy w mięsie drobiowym). Aminokwas ten odgrywa rolę w budowie tkanki mięśniowej, co więcej – bierze udział w produkcji hemoglobiny. Inną właściwością histydyny jest transport pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu (na przykład cynku czy żelaza). Histydyna jest prekursorem karnozyny – dipeptydu ważnego dla rozwoju mięśni, będącego również silnym antyoksydantem.

Jak działa histydyna?

Histydyna jako aminokwas egzogenny musi  być dostarczana do naszego organizmu z zewnątrz – z pożywieniem lub suplementami diety. Kiedy mamy jej za mało odczuwamy chroniczne zmęczenie, nie mamy ochoty na podejmowanie aktywności fizycznej, a jednocześnie nie jesteśmy w stanie skutecznie wypocząć – niezależnie od tego jak długo trwa nasz wypoczynek, ciągle czujemy się zmęczeni. Histydyna bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych.

Histydyna dodaje nam energii, dlatego jest szczególnie potrzebna osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Docenią ją sportowcy, gdyż zapewnia ona siłę do ćwiczeń, a po ich zakończeniu przyspiesza proces regeneracji organizmu. Badania pokazują, że regularne suplementowanie preparatów zawierających ten aminokwas zwiększało wydolność organizmu, co przekładało się na długość i efektywność treningu.

Dzięki obecności histydyny możliwa jest prawidłowa praca układu immunologicznego. Za jej sprawą ludzki organizm staje się bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje. Dodatkowo histydyna może być przydatna w profilaktyce nowotworów.

Znany jest korzystny wpływ histydyny na działanie układu pokarmowego. Zajmuje się ona między innymi transportem niezbędnych dla zachowania zdrowia związków mineralnych (na przykład cynku czy żelaza), witamin i innych substancji.

Bardzo ważną funkcją tego aminokwasu jest pomoc w oczyszczaniu naszego organizmu z metali ciężkich. Co ciekawe może on nasz również chronić przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego.

Jakie są źródła histydyny?

Problemem osób pragnących suplementować histydynę jest fakt, że nie jest ona dostępna jako samodzielny preparat. Jest wykorzystywana jako składnik suplementów diety dla sportowców. Trudno jednak mówić o jej dawkowaniu. Optymalna dawka histydyny dla dorosłego człowieka nie została jak dotąd określona. Suplementy diety, w których skład wchodzi histydyna dostępne są w sklepach dla sportowców i aptekach.

Histydynę możemy dostarczyć do naszego organizmu wraz z dietą. Najlepszymi jej źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego – przede wszystkim mięso drobiowe i jaja, a także mleko i przetwory mleczne. Mniejsze jej stężenia występują także w produktach pochodzenia roślinnego: warzywach strączkowych (fasola, soja, groch), kaszach (na przykład kaszy jaglanej czy gryczanej), orzechach, sezamie, pestkach dyni i słonecznika, bananach.

Małe dzieci i młodzież mają zwiększone zapotrzebowanie na histydynę, gdyż jest ona ważna w procesach wzrostu i dojrzewania. Niemowlęta, którym brakuje histydyny rosną bardzo powoli. Najlepszym źródłem tego aminokwasu jest dla nich mleko matki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here