Hibiskus – właściwości, zastosowanie w lecznictwie, przeciwwskazania, herbata z hibiskusa

0
152

Hibiskus (znany również jako kwiat malwy sudańskiej) ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko to za sprawą jego charakterystycznego, kwaśnego smaku. Napar z hibiskusa warto jednak spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe. Liczy się przede wszystkim jego pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że roślina ta pomaga schudnąć, obniżyć ciśnienie krwi, a także zredukować poziom złego cholesterolu. Jest niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, gdyż przyczynia się do poprawy odporności. Co więcej do  hibiskusa powinny przekonać się osoby mające problemy z cerą – roślina ta opóźnia pojawienie się zmarszczek, sprawia, że skóra staje się jędrna i gładka.

Co to jest hibiskus?

Hibiskus (występujący także pod nazwami ketmia lub malwa sudańska) to roślina zaliczana do rodziny ślazowatych. Współcześnie wyróżniamy około 220 gatunków tej rośliny. Cechą charakterystyczną malwy sudańskiej są duże, efektowne, trąbkowate kwiaty, które posiadają pięć płatków. Kolor kwiatów jest uzależniony od odmiany – może przybierać odcienie od żółci po czerwień. Ze względu na piękne kwiaty ketmia w wielu miejscach uprawiana jest jako roślina ozdobna, choć posiada ona również interesujące właściwości lecznicze. Napar przyrządzany z kwiatów hibiskusa wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne i odmładzające. Dzięki niemu można obniżyć ciśnienie krwi, poprawić odporność organizmu, przyspieszyć odchudzanie, a także uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Dlaczego warto zainteresować się hibiskusem?

Picie naparów z hibiskusa nie jest jedynie przemijającą modą. Roślina ta zawiera wiele substancji aktywnych, które poprawiają nasz stan zdrowia i wygląd. Hibiskus jest źródłem dobrze przyswajalnej witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu, niweluje bóle mięśni i stawów, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, sprawia, że mamy więcej energii. Witamina C zapobiega występowaniu takich poważnych chorób jak szkorbut.

W hibiskusie znajdziemy kwasy organiczne:

  • kwas cytrynowy, który odtruwa organizm, działa przeciwwymiotnie, pomaga zwalczyć niestrawność.
  • kwas jabłkowy, który hamuje rozwój bakterii i grzybów, pobudza trawienie, rozjaśnia cerę,
  • kwas winowy, który wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, prebiotyczne, przeciwzapalnie, zapobiega również niestrawności.

Niestety hibiskus to również kwas szczawiowy, który w nadmiarze może nam bardzo zaszkodzić. Nadmierne spożycie kwasu szczawiowego może doprowadzić do kamicy nerkowej, a także niedoborów wapnia. Z tego względu należy pić herbatę z hibiskusa z umiarem.

Malwa sudańska jest cennym źródłem flawonoidów – substancji powstających w procesie rozwoju roślin. Flawonoidy wykazują silne działanie antyutleniające, a więc usuwają niebezpieczne wolne rodniki z naszego organizmu. Co więcej chronią one skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Co więcej wykazują one działanie przeciwzapalne i moczopędne.

We wszystkich częściach rośliny znajdują się także fenole – kwasy posiadające właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające.

Hibiskus jest ponadto źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, zapobiega wahaniom cukru we krwi, pomaga oczyścić organizm, a także obniża poziom złego cholesterolu.

W herbacie z hibiskusa znajdziemy także niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają odporność organizmu, ułatwiają trawienie i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Herbata z hibiskusa idealna na wzmocnienie odporności

hibiskus naparPicie naparów z hibiskusa zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie bez przyczyny. Jest to czas, kiedy często zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Hibiskus za sprawą pokaźnej dawki witaminy C i antyoksydantów sprawia, że jesteśmy w stanie z sukcesem bronić się przed chorobą, a gdy ta już się pojawi przyczynia się do złagodzenia jej objawów (hibiskus jest w stanie szybko obniżyć gorączkę i załagodzić kaszel). Warto zainteresować się herbatą z hibiskusa zanim sięgniemy po popularne leki na przeziębienie, które często są dużym obciążeniem dla naszej wątroby (hibiskus ją chroni). Mogą go pić osoby w różnym wieku.

Hibiskus na diecie redukcyjnej

Liczne badania jednoznacznie pokazują, że herbata z hibiskusa jest pomocna w walce z nadwagą. Co więcej regularne picie hibiskusa może pomóc w pozbyciu się najbardziej opornego tłuszczu z okolic brzucha. Roślina ta przyspiesza proces trawienia, a także pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu – właściwość tę doceniają zwłaszcza kobiety, które mają problemy z tak zwanym cellulitem wodnym.

Co więcej hibiskus obniża poziom cukru we krwi, ma również wpływ na redukcję złego cholesterolu, a jednocześnie przyczynia się do produkcji dobrego cholesterolu (frakcji HDL).

Pozytywnym efektem spożywania hibiskusa jest fakt, że roślina ta przyczynia się do wzrostu poziomu naszej energii, dzięki czemu łatwiej jest nam podjąć dodatkową aktywność fizyczną.

Choć napar z hibiskusa należy pić regularnie, nie warto z nim przesadzać. Wiele osób stosujących dietę chce przyspieszyć jej efekty pijąc większe ilości herbaty z malwy sudańskiej. Jest to poważny błąd, który nie przyspieszy utraty kilogramów, a nawet może być przyczyną problemów z nerkami (pamiętajmy, że roślina ta zawiera kwas szczawiowy).

Herbata z hibiskusa a nowotwory

Współcześnie coraz więcej mówi się o przeciwnowotworowym działaniu hibiskusa. Jest on prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują na to, że hibiskus jest skuteczny w walce z rakiem żołądka i białaczką. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że malwa sudańska nie jest w stanie zastąpić leczenia konwencjonalnego, w momencie, kiedy nowotwór już się pojawi. Poleca się stosowanie jej profilaktyczne, jako uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety i aktywnego stylu życia.

Hibiskus – pozytywny wpływ na serce

Od dawna uważa się, że hibiskus i sporządzony z niego napar bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia. Jako, że roślina ta skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także redukuje poziom złego cholesterolu, warto wziąć ją pod uwagę w profilaktyce miażdżycy. Regularne picie herbaty z hibiskusa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca. Najlepsze efekty uzyskamy łącząc ją ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną.

Kto powinien unikać hibiskusa?

Choć hibiskus niezaprzeczalnie posiada wiele właściwości sprzyjających zdrowiu, nie jest odpowiedni dla każdego. Grupą osób, które powinny zrezygnować ze spożywania hibiskusa są kobiety w ciąży. Współcześnie nie ma pewności, czy roślina ta jest w pełni bezpieczna dla rozwijającego się płodu. Co charakterystyczne duże dawki hibiskusa mogą obniżać poziom estrogenów we krwi. Regularne spożywanie większej ilości naparów z tej rośliny może mieć negatywny wpływ na płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn (roślina ta może spowodować zaburzenia w procesie produkcji plemników).

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przygotowanie herbaty z hibiskusa jest bardzo proste. Wystarczy wsypać łyżeczkę wysuszonych płatków tej rośliny do szklanki, a następnie zalać wodą. Należy pamiętać, że nie może być to woda wrząca. Optymalna temperatura to około 95 stopni. Tak przygotowany napar można dosłodzić odrobiną miodu. Jeżeli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, koniecznie użyjmy miodu dopiero w momencie, kiedy woda nieco przestygnie – miód w gorącej wodzie traci swoje cenne właściwości.

Zastosowanie hibiskusa w kosmetyce

Doskonały wpływ hibiskusa na naszą urodę sprawia, że roślina ta często wykorzystywana jest w kosmetyce. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się przede wszystkim olej z nasion, a także ekstrakt z kwiatów tej rośliny. Hibiskus jest szczególnie popularny w produkcji preparatów opóźniających starzenie. Organiczne kwasy, antyoksydanty i duże dawki witaminy C sprawiają, że:

  • znakomicie wygładza on skórę,
  • redukuje widoczność zmarszczek,
  • rozjaśnia cerę,
  • redukuje przebarwienia,
  • zmniejsza blizny potrądzikowe,
  • a także bardzo dobrze nawilża skórę.

Po produkty zawierające ekstrakt z hibiskusa powinny sięgnąć osoby ze skłonnością do pękających naczynek – roślina ta wzmacnia naczynia krwionośne i sprawia, że zaczerwienienia przestają być widoczne. Hibiskus będzie doskonałym składnikiem:

  • kremów do twarzy,
  • kremów pod oczy,
  • serum,
  • mleczek, toników,
  • a także maseczek.

Trudny do przecenienia jest także wpływ tej rośliny na włosy. Szampony i odżywki z zawartością hibiskusa oczyszczają skórę głowy, wzmacniają włosy od cebulki aż po końce i nadają im blask.

Hibiskus świetnie sprawdzi się do tworzenia kosmetyków domowej produkcji. Przy jego pomocy bardzo szybko stworzymy doskonałej jakości tonik – w tym celu kilka łyżeczek płatków tej rośliny zalewamy wodą, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Równie proste jest przygotowanie odmładzającej maseczki do twarzy. Dwie łyżeczki płatków hibiskusa miksujemy z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu. Taką maskę nakładamy na około dwadzieścia minut na dokładnie oczyszczoną twarz, a następnie spłukujemy wodą.


Czy wiesz, że:

  • Efektowny kwiat hibiskusa kwitnie jedynie przez jeden dzień, następnie więdnie.
  • W Polsce uprawa hibiskusa jest możliwa w warunkach domowych – w donicy na balkonie lub w szklarni.
  • Hibiskus stanowi pożywienie dla larw niektórych gatunków motyli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here