Kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie, często instynktownie sięgamy po gorącą herbatę z cytryną. Robiły tak nasze mamy i babcie, więc wydaje się nam, że musi być ona pomocna w zwalczaniu infekcji. Wiemy przecież, że cytryna zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Niestety warto zdać sobie sprawę, że napój taki nie dostarczy nam kwasu askorbinowego. Dlaczego tak się dzieje?
Witamina C nie lubi wysokich temperatur
Podstawowym problemem w przypadku herbaty z cytryną jest fakt, że właściwości witaminy C pod wpływem gorącej wody zostają zneutralizowane. Większość z nas nie czeka aż herbata wystygnie, ale dodaje cytrynę od razu do gorącej wody (żeby zniszczyć witaminę C wystarczy woda o temperaturze siedemdziesięciu stopni Celsjusza). Napój taki ma przyjemny, cytrynowy smak, jednak nie posiada właściwości związanych z obecnością kwasu askorbinowego. Dodatkowo musimy mieć świadomość, że sama cytryna zawiera niewiele witaminy C i musielibyśmy zjeść naprawdę duże jej ilości (praktycznie jest to niemożliwe), żeby pokryć zapotrzebowanie organizmu w trakcie choroby.
Co jeszcze niszczy witaminę C
Witamina C jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy i może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego. Jednocześnie musimy dostarczać jej z zewnątrz, gdyż nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać.
Niestety często mamy problem z dostarczeniem sobie witaminy C, gdyż jest to najbardziej wrażliwa spośród wszystkich witamin. Wiemy już, że ulega ona zniszczeniu na skutek kontaktu z wysoką temperaturą. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że niszczy ją także temperatura niska. Kwas askorbinowy ulega degradacji na skutek kontaktu z tlenem i światłem, neutralizuje go nawet zasadowy odczyn.
Warto mieć świadomość, że cytryna, którą kupujemy w sklepie przebyła długą drogę i może zawierać zaledwie śladowe ilości witaminy C lub nie zawierać jej wcale.
Jeżeli chcemy dostarczyć sobie dużych ilości witaminy C, powinniśmy sięgać po produkty świeże. Lepszym wyborem niż cytryna wydają się być owoce dzikiej róży, czy owoce rokitnika, które rosną w Polsce. Możemy wycisnąć z nich sok. Jednocześnie unikajmy dżemów i przetworów, które zostały poddane procesowi pasteryzacji.
Poważnym błędem, który powoduje straty witaminy C jest obieranie owoców – największe stężenie kwasu askorbinowego występuje pod skórką.
Jeżeli nie chcemy rezygnować z herbaty z cytryną, gdyż lubimy jej smak, dobrze jest ją wzbogacić kilkoma plasterkami świeżego imbiru, który charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i rozgrzewającym.
Czy herbata z cytryną naprawdę jest bezwartościowa?
Herbata z cytryną może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, jednak nie jest to wynikiem obecności witaminy C, a olejków eterycznych. Olejek cytrynowy polecany jest do inhalacji, gdyż pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszel czy przeziębienie. Znane są jego właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Picie herbaty z cytryną może być alternatywą dla inhalacji i płukania gardła. Co więcej olejek cytrynowy dodaje nam energii, orzeźwia, poprawia też pamięć i koncentrację.