Większości z nas herbata pu erh kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem. I jest to jak najbardziej słuszny trop. Na właściwościach odchudzających nie kończą się jednak jej zalety. Dowiedzmy się więcej o wskazaniach i przeciwwskazaniach do spożywania tej herbaty. Przekonajmy się również jak ją zaparzyć, żeby zachować wszystkie składniki odżywcze naparu.
Czym jest herbata pu erh?
Herbata pu erh (inne nazwy to Oolong, Puszong) to inaczej czerwona herbata, która została poddana krótkiej fermentacji. Fermentacja zostaje zakończona, kiedy listki herbaty zaczynają przybierać delikatny czerwony kolor. Po fermentacji nadchodzi czas na dojrzewanie – najlepsze jakościowo herbaty zanim trafią do sklepów leżakują nawet kilkadziesiąt lat. Czerwona herbata jest produkowana w Chinach i na Tajwanie. Można ją poznać z zamkniętymi oczami – wyróżnia się charakterystycznym, ziemistym posmakiem, który nie każdemu przypadnie do gustu. Oolong zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest niezwykle skuteczna w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwstarzeniowej. Regularnie spożywana obniży poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi.
Jakie właściwości ma herbata pu erh?
Współcześnie pijemy herbatę pu erh głównie ze względu na jej lecznicze i odchudzające właściwości (choć jeszcze w czasach PRL wybieraliśmy ją głównie z powodu bardzo niskich cen). Oolong jest źródłem ogromnej ilości polifenoli, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Dzięki herbacie pu erh można:
- zatrzymać rozwój chorób nowotworowych,
- chorób układu krążenia (przeciwdziała ona nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy),
- a także wspomóc proces odchudzania.
Ze względu na zawartość manganu, wapnia i fluoru herbata puszong jest uważana za skuteczny środek zapobiegający próchnicy.
Herbata pu erh na odchudzanie
Pozytywny wpływ na odchudzanie wynika przede wszystkim z tego, że napar puszong zwiększa wydzielanie soków trawiennych i usprawnia pracę jelit. Dodatkowo zawarte w nim polifenole uniemożliwiają odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Żeby zauważyć odchudzające działanie czerwonej herbaty należy spożywać ją regularnie. Optymalna ilość to trzy filiżanki dziennie, najlepiej pół godziny po posiłku – aktywne składniki zawarte w naparze sprawią, że stanie się on dla nas mniej tuczący.
Czy herbata pu erh jest szkodliwa?
Jak większość produktów herbata oolong również ma swoje wady i zalety. Pomimo niewątpliwych jej atutów, które wymieniliśmy powyżej, należy pamiętać, że może ona utrudniać wchłanianie żelaza z pożywienia. Z tego względu powinny na nią uważać osoby zmagające się z anemią. Ze względu na ubytek ważnych dla organizmu substancji herbata pu erh w nadmiarze może spowodować pogorszenie naszego samopoczucia.
Najbardziej szkodliwe jest picie zbyt dużych ilości puszong. Jeżeli będziemy regularnie przekraczać zalecaną dawkę, musimy się liczyć, że herbata zacznie wypłukiwać z naszego organizmu cenne witaminy i minerały. Napar ma działanie moczopędne, dlatego spożywanie go bez ograniczeń może prowadzić do odwodnienia.
Z czerwonej herbaty powinny zrezygnować:
- kobiety w ciąży,
- mamy karmiące,
- małe dzieci,
- osoby cierpiące na awitaminozę,
- a także chorzy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, gdyż napój ten pobudzi wydzielanie soków trawiennych, a dodatkowo podrażni i tak uszkodzoną błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Jak parzyć herbatę pu erh?
Parzenie herbaty oolong nie jest niczym trudnym. Ważne jest, żeby nie zalewać suszu wrzątkiem, gdyż doprowadzi to do utraty prozdrowotnych składników. Optymalna temperatura wody to około dziewięćdziesiąt stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi od jednej do trzech minut.
Z jednej porcji suszu można przygotować dwa, a nawet trzy napary o równie dobrych właściwościach.
Z oczywistych przyczyn nie słodzimy herbaty puszong – dodatek cukru jest całkowicie zbędny osobom, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów.
Jak wybrać dobrą herbatę pu erh?
Współcześnie na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje herbat poolong. Jak wśród takiej różnorodności znaleźć tą, która będzie cechowała się najwyższą jakością? Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. W przypadku tego typu produktów sprawdza się założenie, że im są one droższe tym lepszą mają jakość.
Pamiętajmy, że herbata nie może być spleśniała, na jej powierzchni nie powinniśmy również widzieć plam. Odmiana pu erh może mieć lekko ziemisty zapach, ale na pewno nie będzie to zapach pleśni. Jeżeli kupujemy herbatę dobrą jakościowo, zauważymy, że w ostatnią jej warstwę wprasowana jest karteczka z fabryki, w której herbata została wyprodukowana.