Hashimoto – charakterystyka, objawy, wpływ choroby na ciążę, dieta przy chorobie Hashimoto

0

Hashimoto to choroba tarczycy, która może znacząco pogorszyć jakość naszego życia. Jeżeli zaobserwujemy u siebie objawy charakterystyczne dla Hashimoto, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza, gdyż najgorsze co możemy zrobić to zbagatelizowanie tej choroby. Czym jest Hashimoto? W jaki sposób objawia się to schorzenie? Jaki wpływ ma Hashimoto na ciążę?

Co to jest Hashimoto?

Choroba Hashimoto to przewlekłe, limfocytowe zapalenie tarczycy. Jest ono chorobą o podłożu autoimmunologicznym (jest współcześnie uważana za najczęściej występującą chorobę autoimmunologiczną i najczęściej występujące zaburzenie endoktrynologiczne). Choroba objawia się tym, że ludzki organizm traktuje własną tarczycę jako intruza i stara się ją zniszczyć. W efekcie dochodzi do pojawienia się stanu zapalnego, niszczenia miąższu tarczycy, pojawienia się wola i znacznego powiększenia gruczołu. Tarczyca nie jest w stanie pracować wydajnie, co sprawia, że zaczyna produkować mniejsze ilości hormonów. To z kolei powoduje jej niedoczynność. W przypadku tej choroby bardzo ważne jest szybkie podjęcie leczenia, gdyż uszkodzeń tarczycy nie da się w żaden sposób cofnąć. Choroba występuje znacznie częściej u kobiet niż u mężczyzn. W większości wypadków dotyka ona osoby pomiędzy czterdziestym piątym a sześćdziesiątym piątym rokiem życia. Co istotne znacznie częściej chorują osoby rasy białej. Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi.

Jakie są objawy Hashimoto?

Objawy Hashimoto są takie same jak objawy niedoczynności tarczycy. Osoba chora stale odczuwa zmęczenie. Jest senna, niezależnie od tego jak długo śpi. Bardzo często ma problemy z koncentracją, może odczuwać niechęć do podejmowania jakiejkolwiek aktywności. Może być stale poddenerwowana, cierpieć na nagłe zmiany nastroju. W skrajnych przypadkach Hashimoto może doprowadzić nawet do depresji.

Inne typowe objawy to ogólne osłabienie organizmu i bóle mięśni, ciągłe odczuwanie zimna, zaparcia, zatrzymanie wody w organizmie i obrzęki. Osoba z Hashimoto często ma problemy ze schudnięciem nawet pomimo stosowania niskokalorycznej diety i ćwiczeń. Zazwyczaj obserwuje się u niej szybkie, a jednocześnie nagłe przybieranie na wadze. Nieleczone Hashimoto może doprowadzić nawet do otyłości.

Skóra chorego jest szorstka i sucha, u kobiet obserwuje się bardzo obfite miesiączki. Innym niebezpiecznym objawem jest podniesienie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Objawy Hashimoto są mało charakterystyczne, dlatego choroba w większości przypadków jest diagnozowana zbyt późno, kiedy niektórych zmian nie da się już odwrócić.

Co przyczynia się do rozwoju choroby Hashimoto?

Trudno podać jedną przyczynę choroby Hashimoto. Wynika ona z nieprawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, a tego typu problemy mogły zacząć się u nas już w okresie wczesnego dzieciństwa. Jedną z możliwych przyczyn są skłonności genetyczne. Słabszy układ odpornościowy jest typowy dla dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie i karmionych syntetycznym mlekiem.

Do powstania choroby mogliśmy przyczynić się sami. Chroniczny stres, życie w ciągłym biegu, oddychanie zanieczyszczonym powietrzem, a także niezdrowa dieta sprawiają, że radykalnie obniża się nasza odporność.

Hashimoto a ciąża

Choroba Hashimoto jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, gdyż zwiększa ryzyko poronienia (prawdopodobieństwo poronienia jest nawet pięć razy większe niż u zdrowej kobiety). W przypadku zaniedbania choroby istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zaburzeniami rozwojowymi, a także upośledzonego umysłowo.

Jednocześnie nie oznacza to, że kobiety chorujące na Hashimoto nie mogą mieć dzieci. W ich przypadku konieczne jest jednak przygotowanie organizmu do ciąży, a także pozostawanie pod ścisłą kontrolą lekarską przez cały czas jej trwania.

Charakterystyczny jest fakt, że podczas ciąży dochodzi do złagodzenia objawów choroby, jednak konieczne jest regularne badanie hormonów.

Choroba Hashimoto – jak wspomagać leczenie?

Osoby chore na hashimoto powinny bezwzględnie wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty, na które są uczulone. Obowiązkowo rezygnujemy z żywności wysoko przetworzonej, czyli popularnych słodyczy, dań typu fast-food, napojów gazowanych. Tego typu produkty bardzo często zawierają toksyczne substancje, których celem jest wzmocnienie ich smaku, czy przedłużenie  trwałości. Regularnie spożywane wpływają destrukcyjnie na kondycję naszego układu immunologicznego, przez co nasilają objawy Hashimoto.

Bardzo ważne jest także rzucenie palenia. Zaburzenia pracy układu odpornościowego pojawiają się często wówczas, kiedy mamy problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak dlatego, że bardzo wysoki poziom cukru niszczy naszą mikroflorę jelitową (jej prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne dla utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji).

spokój, pracaOgromne znaczenie ma również redukcja stresu. Chroniczny stres jest niebezpieczny nie tylko dla naszego zdrowia psychicznego, ale też fizycznego. Jest on bezpośrednią przyczyną tworzenia się w naszym organizmie stanów zapalnych. Dla wielu osób redukcja stresu może być trudna. Często wymaga podjęcia radykalnych działań, jak na przykład zmiana pracy, czy zerwanie toksycznego związku. Pomóc nam może wprowadzenie do planu dnia regularnej aktywności fizycznej i zmiana diety na zdrową. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie.

W miarę możliwość powinniśmy eksponować skórę na słońcu – nasz organizm wytwarza w ten sposób witaminę D. Warto zdawać sobie sprawę, że osoby chorujące na Hashimoto potrzebują większej ilości witaminy D niż zdrowi ludzie.

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Hashimoto?

W przypadku choroby Hashimoto dieta jest bardzo ważnym elementem leczenia. Jako, że choroba Hashimoto często przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, dieta powinna umożliwić nam zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Konieczne jest więc obniżenie jej kaloryczności (w żadnym wypadku jednak nie decydujemy się na głodówki).

Unikamy najadania się do syta. Zdecydowanie lepiej jest zastąpić trzy bardzo obfite posiłki dziennie pięcioma, a nawet sześcioma mniejszymi daniami. Warto jeść co trzy godziny, a ostatni posiłek spożyć na około dwie-trzy godziny przed snem (wówczas nasz organizm ma szansę go strawić).

Osoby z chorobą Hashimoto powinny ograniczyć do minimum spożycie cukrów prostych. Należy zastąpić je węglowodanami złożonymi (pomagają one utrzymać cukier we krwi na stałym poziomie). Dobrym wyborem będzie pełnoziarniste pieczywo, gruboziarnista kasza (na przykład gryczana), razowy makaron, czy brązowy ryż. Zawierają one duże ilości błonnika, który reguluje procesy trawienne i zapobiega typowym w chorobie Hashimoto zaparciom.

Bardzo ważne jest zwiększenie ilości spożywanego białka, które ułatwia odchudzanie, a co więcej reguluje pracę układu hormonalnego.

W diecie osoby cierpiącej na Hashimoto bardzo ważne są tłuszcze. W przeważającej większości powinny być to tłuszcze pochodzenia roślinnego (zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3). Dieta niskotłuszczowa to najgorsze, na co może zdecydować się osoba z chorą tarczycą.

W naszym menu powinny znaleźć się produkty zawierające duże ilości jodu. O ile nie mieszkamy nad morzem, musimy szczególnie dbać o uzupełnienie jego niedoborów. Znajdziemy go w soli kuchennej, rybach i owocach morza, a także niektórych wodach mineralnych.

Dieta powinna obfitować także w produkty bogate w selen, żelazo, cynk, witaminę D, a także antyoksydanty.

Należy zachować szczególną ostrożność jeżeli chodzi o spożywanie soi i produktów sojowych. Może ona utrudniać wchłanianie leków na tarczycę.

4.6/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here