Guma gellan jest popularnym dodatkiem do żywności, który uważa się za nieszkodliwy dla zdrowia. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, a także kosmetykach, czy suplementach diety. Czym dokładnie jest guma gellan. Jakie są jej zastosowania? Czy możemy spożywać ją bez obaw o swoje zdrowie?
Co to jest guma gellan?
Guma gellan (E418) jest to polisacharyd (wielocukier), który otrzymuje się metodą mikrobiologiczną – podczas fermentacji wytwarzają ją bakterie Sphingomonas elodea (konkretnie – szczep ATCC 31461). Proces produkcji E418 zachodzi w warunkach kontrolowanych. Pełni ona funkcję stabilizującą, żelującą i zagęszczającą – jej głównym zadaniem jest utrzymanie pożądanej konsystencji produktu. E418 rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niejonowych, w wysokich temperaturach. Właściwości żelujące są możliwe przy pH od 3 do 7. Guma gellan jest na szeroką skalę wykorzystywana w branży spożywczej. Znajdziemy ją w składzie niektórych kosmetyków, a także suplementów diety. E418 nie jest przyswajana przez ludzki organizm. Choć uważana za bezpieczną dla zdrowia – w nadmiarze może spowodować zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego.
Zastosowanie gumy gellan
Wiele produktów spożywczych znajdujących się w naszej kuchni ma w swoim składzie gumę gellan. Dodaje się jej do sosów i dressingów, a także dżemów, konfitur, marmolad. Stanowi ona również dodatek do lodów, gdyż wykazuje odporność na procesy zamrażania i rozmrażania.
Inne produkty zawierające E418 to galaretki, mleczko sojowe, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, gumy do żucia, musztardy, masła orzechowe.
Ze względu na swoje właściwości guma gellan cieszy się zainteresowaniem w przemyśle kosmetycznym – odpowiada za konsystencję maseczek, balsamów, past do zębów, mleczek do twarzy, szamponów, odżywek do włosów.
Niekiedy dodaje się jej także do suplementów diety.
E418 pełni ważną rolę w produktach wegańskich – zastępuje w nich żelatynę.
Czy guma gellan (E418) jest bezpieczna dla zdrowia?
Guma gellan uznana została jako dodatek do żywności, który jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Nie wywołuje ona reakcji alergicznych, co więcej może przyczyniać się do poprawy perystaltyki jelit (i tym samym zapobiegać zaparciom i wzdęciom). Dzięki regularnemu spożywaniu produktów zawierających gumę gellan można oczyścić organizm z toksyn, a także obniżyć poziom glukozy we krwi. Jest ona więc wskazana dla osób odchudzających się lub cierpiących na cukrzycę.
Warto mieć jednak świadomość, że guma gellan (podobnie jak błonnik) nie może być spożywana w nadmiarze. Substancja ta nie ulega trawieniu w naszym przewodzie pokarmowym, co sprawia, że przyjęcie nadmiernych jej ilości może wywołać wzdęcia, a nawet biegunki. Jednocześnie trudno jest powiedzieć jakie ilości E418 mogą spowodować efekty uboczne (nie ustalono maksymalnej dziennej dawki gumy gellan).
Ze względu na to, że ewentualne skutki uboczne nie są poważne, nie powinniśmy obawiać się spożywania produktów w których składzie znajduje się ten związek.