Guma arabska (E414) – charakterystyka, zastosowanie, szkodliwość

0
30

Osoby czytające etykiety żywności z pewnością zauważyły, że guma arabska jest jednym z częściej stosowanych dodatków do wyrobów cukierniczych. Jakie są jej właściwości? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia?

Co to jest guma arabska?

Minem gumy arabskiej (oznaczana symbolem E414) określamy gumę roślinną, która jest naturalną wydzieliną z pnia i gałęzi rośliny o nazwie akacja senegalska, a także innych odmian akacji pochodzących z rejonów Afryki). Składa się ona z polisacharydu – arabiny (jest to sól wapniowa, potasowa lub magnezowa kwasu arabinowego). Guma posiada właściwość twardnienia na powietrzu. Bardzo powoli, a jednak całkowicie rozpuszcza się ona w wodzie. E414 nie rozpuszcza się natomiast w olejach, eterze i etanolu. Bardzo słabo rozpuszcza się w glicerolu. Guma arabska może być bezbarwna, ewentualnie żółtawa, dość gęsta i lepka, o kwasowym smaku. Po wysuszeniu przybiera ona kolor bursztynowy lub żółto-biały. Wysuszona guma arabska jest krucha, jej bryłki często mają spękaną powierzchnię. W sprzedaży dostępna jest również guma w postaci proszku. W Unii Europejskiej E414 jest popularnym dodatkiem do żywności. Właściwości gumy arabskiej były znane i wykorzystywane już w starożytności (Egipcjanie dodawali jej do farb, którymi malowali hieroglify, a arabscy lekarze zalecali ją pacjentom z chorymi dziąsłami).

Jakie właściwości posiada guma arabska?

Bardzo powszechnym sposobem wykorzystania gumy arabskiej jest zastosowanie jej jako kleju do papieru (wytwarza się z niej również kleje do znaczków pocztowych, czy kleje biurowe). Znajduje ona zastosowanie przy produkcji farb artystycznych.

Substancja ta jest bardzo ceniona w przemyśle spożywczym, gdyż posiada działanie zagęszczające i emulgujące. Jest ona bardzo pomocna przy produkcji wyrobów cukierniczych, gdyż zapobiega ona krystalizacji cukru. Dodaje się jej zwłaszcza do wypieków czekoladowych i kakaowych.

Guma arabska wykorzystywana jest niekiedy do produkcji napojów alkoholowych – na przykład wina (pogłębia jego kolor) i piwa (dzięki niej uzyskuje się większą i trwalszą pianę). E414 znajdziemy również w różnego rodzaju galaretkach, żelkach, gumach do żucia, polewach. Producenci dodają jej do żywności bezglutenowej, a także produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt.

Po gumę arabską bardzo chętnie sięga przemysł farmaceutyczny. Charakteryzuje się ona działaniem łagodzącym i przeciwzapalnym, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji preparatów na stany zapalne gardła i krtani. Jest ona ponadto prebiotykiem, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na ludzką mikroflorę jelitową. Wykorzystuje się ją do produkcji leków osłonowych (zabezpiecza ona podrażnione błony śluzowe).

Guma arabska zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, znajduje zastosowanie w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych (jest pomocna przy zaparciach i biegunkach).

Ze względu na właściwości emulgujące E414 wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków (zapewnia im odpowiednią konsystencję, chroni przed rozwarstwieniem).

Czy guma arabska jest zdrowa?

Wiele mówi się o walorach prozdrowotnych gumy arabskiej, ale czy może ona nam zaszkodzić? Z pewnością nie zaleca się spożywania jej w dużych ilościach. Dawniej ludy Bliskiego Wschodu sięgały po gumę arabską w chwilach głodu (zapewniała ona uczucie sytości), były to jednak sytuacje ekstremalne. Współcześnie przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka gumy arabskiej to 10 g. W przypadku spożycia większych ilości tej substancji mogą pojawić się wzdęcia (jednak są to jedyne objawy niepożądane).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here