Gojnik (szałwia libańska) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

0

Napar z gojnika to propozycja dla osób, które chciałyby wzmocnić odporność i poprawić kondycję swojego organizmu bez zażywania tradycyjnych leków. Gojnik, choć w Polsce mało znany jest doceniany w rejonach Morza Śródziemnego. Posiada one wiele aktywnych substancji i korzystnie wpływa na ludzkie zdrowie. Co należy wiedzieć przed rozpoczęciem kuracji tą rośliną?

Co to jest gojnik?

Gojnik (znany również jako szałwia libańska lub herbata górska) to roślina od wieków znana i ceniona na Bliskim Wschodzie i w rejonach Morza Śródziemnego. W Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, jednak dzięki spektakularnym właściwościom leczniczym szybko staje się popularna. Herbata z gojnika wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Szałwia libańska wspomaga pracę układu nerwowego. Dotychczas odnotowano jej korzystny wpływ na stan zdrowia osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Zwolennicy herbaty górskiej przekonują, że wystarczy pić jedną filiżankę naparu dziennie, żeby poczuć jej dobroczynne działanie.

Jakie właściwości ma gojnik?

Napar z dobrej jakości gojnika jest nam w stanie zastąpić syntetyczne suplementy diety. Roślina ta zawiera między innymi:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • taniny,
  • flawonoidy (apigeninę, luteolinę, rutozyd, naryngeninę),
  • kwasy fenolowe,
  • kumaryny,
  • sterole.

Co ważne – szałwia libańska po zaparzeniu nie traci cennych składników. Jednocześnie są one dobrze przyswajalne. Zawarty w gojniku potas sprawia, że nasze serce, mięśnie i układ nerwowy są w doskonałym stanie.

Również magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego. Magnez ponadto bierze udział w przemianie materii i reguluje pracę tarczycy.

Obecne w szałwii libańskiej żelazo jest potrzebne do wytwarzania hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi.

Cynk wspomaga sprawność intelektualną, zwiększa odporność organizmu, uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, to dzięki niemu możemy odczuwać smaki i zapachy.

Dzięki zawartości miedzi gojnik zwiększa odporność naszego organizmu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także pozytywnie wpływa na mózg i cały układ nerwowy.

Za lekko cierpki smak szałwii libańskiej odpowiedzialne są taniny (garbniki). Ich zawartość jest niezwykle korzystna dla naszego organizmu. Taniny neutralizują wolne rodniki zapobiegając tym samym rozwojowi nowotworów, mają też pozytywny wpływ na układ trawienny.

W szałwii libańskiej znajdziemy także flawonoidy, które cenione są za silne działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Liczne badania dowodzą, że flawonoidy działają również moczopędnie, rozkurczowo, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy, dodatkowo pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.

Także kwasy fenolowe znakomicie radzą sobie z wolnymi rodnikami. Co więcej wykazują działanie żółciopędne, antybakteryjne, czy antyseptyczne. Kumaryny zmniejszają obrzęki, działają też rozkurczowo. Sterole z kolei obniżają poziom złego cholesterolu chroniąc tym samym przed chorobą niedokrwienną serca. Udowodnione są także ich właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dzięki sterolom szałwia libańska działa antyalergicznie, może ponadto zapobiegać pojawianiu się chorób z autoagresji, takich jak stwardnienie rozsiane, czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Jak działa gojnik?

Szałwia libańska wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm, a jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Roślina ta ma długą tradycję w wielu krajach, stąd wiemy wiele o jej działaniu. Wszechstronny gojnik:

  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • wzmacnia również odporność.

Zawarte w nim przeciwutleniacze wypłukują z organizmu wolne rodniki, wspomagają również oczyszczanie go z toksyn. Herbata górska reguluje ciśnienie krwi, a także pracę układu oddechowego. Od wieków uważana jest za afrodyzjak. Może być również znakomitym, naturalnym kosmetykiem.

Zastosowanie gojnika

Po szałwię libańską warto sięgnąć, kiedy odczuwamy spadek odporności naszego organizmu, a także w sezonie jesienno-zimowym. Sporządzony z niej napar działa przeciwzapalnie, jest w stanie załagodzić infekcje o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Uniwersalny gojnik jest idealnym napojem dla każdego, kto prowadzi intensywny tryb życia i często narażony jest na stres. Już jedna filiżanka górskiej herbaty sprawi, że poczujemy się spokojniejsi, wypoczęci, a nasze samopoczucie ulegnie poprawie.

Dzięki oddziaływaniu na układ nerwchorobą Alzheimera, a także z demencją starcząowy gojnik jest polecany osobom zmagającym się z . Dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że regularne jego spożywanie może w znacznym stopniu cofnąć ich objawy. Dzieje się tak dlatego, że aktywne substancje zawarte w herbacie górskiej usuwają złogi białkowe w mózgu (to właśnie one są główną przyczyną demencji i Alzheimera).

Górska herbata będzie pomocna w dolegliwościach układu moczowego, gdyż przeciwdziała infekcjom, a dodatkowo może zapobiec tworzeniu się kamieni nerkowych. W przypadku kiedy kamienie już powstały, może zmniejszyć ich wielkość lub całkowicie rozpuścić.

W starożytności picie naparów z gojnika polecano wojownikom, gdyż roślina ta przyspieszała gojenie się ran i regenerowała siły. Dziś warto spożywać szałwię libańską po intensywnym wysiłku fizycznym i chorobach – dzięki niej szybciej odzyskamy pełną sprawność.

Herbatę górską powinny wybierać osoby mające problemy z układem oddechowym – udowodniono, że jest ona pomocna w leczeniu:

  • astmy,
  • kaszlu,
  • rozedmy płuc i oskrzeli.

Warto wykorzystać ją również przy stanach zapalnych zatok.

Niezwykła szałwia libańska jest rośliną działającą na różnych obszarach. Znana jest nie tylko z właściwości leczniczych. Wykorzystywana jest ponadto w kosmetyce – zawartość antyoksydantów sprawia, że doskonale nadaje się do wyrobu kosmetyków opóźniających procesy starzenia:

  • kremów do twarzy,
  • kremów pod oczy,
  • serum,
  • maseczek,
  • itp.

Niekiedy jest ona stosowana w kosmetykach do włosów, gdyż chroni przed promieniowaniem UV. Przyjemny zapach tej rośliny sprawia, że niektórzy perfumiarze używają jej do wyrobu perfum.

Herbata z gojnika – jak ją zaparzyć?

napar z szałwii libańskiejDoskonałe właściwości szałwii libańskiej sprawiają, że budzi ona zainteresowanie osób interesujących się medycyną naturalną. Należy jednak pamiętać, że jeżeli chcemy w pełni wykorzystać jej prozdrowotne właściwości, powinniśmy sięgać po surowiec najwyższej jakości, a więc zioła ususzone w całości.

Zdecydowanie odradzamy zakup gojnika drobno zmielonego, który choć tańszy, najprawdopodobniej będzie zawierał mniej prozdrowotnych substancji.

Kupujmy herbatę górską od sprawdzonych sprzedawców – zwiększymy w ten sposób prawdopodobieństwo, że pochodzi ona z czystych terenów, a proces jej suszenia przebiegał prawidłowo. Najlepsze będzie zioło pochodzące ze znajdujących się pod stałą kontrolą, licencjonowanych upraw ekologicznych.

Kiedy dysponujemy wreszcie ziołami najwyższej jakości, możemy przejść do ich zaparzania. Pamiętajmy, że do parzenia wykorzystujemy kwiaty i łodygę tej rośliny (a nie jak w przypadku większości ziół – jedynie liście).

Proces ten jest niezwykle prosty – dwie gałązki gojnika zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez pięć do dziesięciu minut. Napar powinien mieć żółto-zielony kolor i przyjemny zapach. Szałwię libańską pijemy raz dziennie – tyle wystarczy, żeby odczuć jej lecznicze działanie (brak efektów ubocznych sprawia, że można spożywać ją częściej). Osoby, którym nie odpowiada smak górskiej herbaty mogą osłodzić ją miodem (pamiętajmy, żeby dodać miód, kiedy napar nieco przestygnie. Miód traci właściwości pod wpływem gorących temperatur) lub dodać do niego odrobinę cytryny.

Gojnik – przeciwwskazania

Na chwilę obecną nie stwierdzono, żeby szałwia libańska powodowała jakiekolwiek efekty uboczne, dlatego mogą spożywać ją wszyscy, niezależnie od wieku płci, czy stanu zdrowia. Ostrożność zaleca się jedynie kobietom w ciąży, gdyż wpływ herbaty libańskiej na rozwój płodu nie został do tej pory zbadany.

Czy wiesz, że:

– Gojnik jest w Polsce dostępny w bardzo zróżnicowanych cenach. Jeżeli więc chcemy w pełni wykorzystać jego lecznicze właściwości, kierujmy się przede wszystkim jakością.

4.8/10 - (8 votes)
reklama
blank
Artykuł sprawdzony merytorycznie przez ekspertów portalu StaloweZdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here