Chyba każda osoba mająca problemy z przewlekłymi bólami stawów spotkała się z glukozaminą. Związek ten często rekomendowany jest w celu łagodzenia dolegliwości bólowych, a także zwiększania sprawności naszych stawów. Czym dokładnie jest glukozamina? W jaki sposób substancja ta wpływa na ludzki organizm? Jak ją stosować? Kto powinien unikać glukozaminy?
Co to jest glukozamina?
Mianem glukozaminy określamy organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy aminocukrów. Jest ona pochodną glukozy. Jest ona wytwarzana w ludzkim organizmie, jednak z wiekiem jest jej coraz mniej. Współcześnie stosuje się ją jako lek w profilaktyce choroby zwyrodnieniowej stawów – ma ona przyczyniać się do odbudowy chrząstki stawowej. Aminocukier przepisywany jest w postaci tabletek, które należy przyjmować doustnie. Glukozamina jest produktem kontrowersyjnym – ma ona zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników (istnieją badania potwierdzające, a także zaprzeczające jej skuteczności). Część osób uważa, że jej działanie niczym nie różni się od placebo. Glukozamina znajduje zastosowanie w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, znacznej nadwagi, a także podeszłego wieku. Można ją znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Spożywanie glukozaminy może powodować nieprzyjemne skutki uboczne.
Jakie właściwości ma glukozamina?
Jedną z funkcji glukozaminy jest udział w syntezie proteoglikanów, które budują naszą chrząstkę stawową. Aminokwas ten umożliwia jej wzmocnienie, a nawet regenerację. Dzięki niej możliwe jest utrzymanie sprężystości, a także wytrzymałości stawów.
Glukozamina w preparatach leczniczych występuje najczęściej pod postacią siarczanu lub chlorowodorku, przy czym siarczan glukozaminy jest lepiej przyswajalny przez ludzki organizm.
Na rynku dostępne są preparaty, w których glukozamina łączona jest z innymi substancjami, które mają potęgować jej lecznicze działanie. Najczęściej są to:
- kolagen,
- MSM,
- kwas hialuronowy,
- czy chondroityna.
Zwolennicy glukozaminy podkreślają, że nie wchodzi ona w interakcje z lekami, dlatego jej przyjmowanie jest bezpieczne dla zdrowia.
W jakich produktach znajduje się glukozamina?
Suplementacja glukozaminy nie jest konieczna, pod warunkiem, że w naszym codziennym menu nie brakuje krabów, raków, krewetek, czy małż. Są one jednak bardziej typowe dla kuchni śródziemnomorskiej niż polskiej, dlatego u osób odżywiających się w tradycyjny sposób często stwierdza się niedobór glukozaminy.
Komu dedykowana jest glukozamina?
Glukozamina jest polecana przy chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych stawów. Do degradacji stawów dochodzi często z wiekiem, choć należy stawać sobie sprawę, że do ich niszczenia może przyczyniać się praca fizyczna, zawodowe uprawianie sportu, a także otyłość. Taki właśnie osobom zaleca się suplementację glukozaminy, zanim jeszcze pojawią się pierwsze problemy ze stawami.
Glukozamina – skutki uboczne
Choć właściwe dawkowanie glukozaminy sprawia, że ryzyko pojawienia się skutków ubocznych jest minimalne, należy mieć świadomość, że mogą one wystąpić.
Jednym z niekorzystnych efektów stosowania glukozaminy jest podwyższenie poziomu insuliny we krwi, co utrudnia leczenie cukrzycy. Bardzo często jest ona przyczyną negatywnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego:
- zaparcia,
- biegunki,
- wzdęcia,
- bóle brzucha.
Bywa (choć zdarza się to stosunkowo rzadko), że glukozamina jest przyczyną reakcji alergicznych. Wówczas objawami są najczęściej rumień, świąd, zaczerwienienie skóry, a także duszności. Warto zaznaczyć, że reakcje alergiczne pojawiają się najczęściej u osób, które są uczulone na owoce morza (dzieje się tak wtedy, kiedy glukozamina pozyskiwana jest ze szkieletów skorupiaków).
Przeciwwskazania do stosowania glukozaminy
Po glukozaminę nie powinny sięgać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią gdyż brak jest wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa tej substancji.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do przyjmowania glukozaminy jest cukrzyca – preparat może doprowadzić do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Bardzo niebezpieczne jest przyjmowanie większej niż zalecana dawki.
Jak dawkować glukozaminę?
Dawkowanie glukozaminy powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Każdą tabletkę popijamy dużą ilością wody, co znacznie poprawi jej wchłanianie. Żeby zobaczyć pierwsze pozytywne efekty działania glukozaminy należy przyjmować ją od sześciu do ośmiu tygodni. Suplementu nie można stosować przez cały czas. To kiedy powinniśmy przestać jest uzależnione między innymi od kondycji naszych stawów, a także tego jak nasz organizm reaguje na glukozaminę.
W artykule znajduje się dużo błędnych informacji. Nie ma danych aby glukozamina sprzyjała insulinooporności (ani w ogóle wpływała istotnie na poziom insuliny). Przyjmowanie dawki większej niż zalecana nie jest „bardzo niezbezpieczne”, tylko niezalecane – skończy się bólem brzucha, nikt od tego nie umrze. Popijanie „dużą ilością wody” nie sprawi, że glukozamina wchłonie się lepiej niż popijanie zwykłą ilością (czyli zalecaną przez producenta leku). Cukrzyca nie jest też żadnym „bezwzględnym przeciwwskazaniem do przyjmowania glukozaminy”. W charakterystyce produktu leczniczego jest informacja, że „Zaleca się ostrożność podczas leczenia pacjentów z zaburzeniami tolerancji glukozy. U osób chorych na cukrzycę na początku leczenia może być konieczna ścisła kontrola stężenia glukozy we krwi”. Farmindeksy generalnie milczą o takim przeciwwskazaniu przy glukozaminie. W praktyce jej wpływ na glikemię jest znikomy, natomiast niektórzy pacjenci dorabiają legendy do swojej źle wyrównanej cukrzycy, obarczając glukozaminę winą za złe wyrównanie glikemii /błędy dietetyczne /inne czynniki sprawiające, że trudno im uzyskać dobre wyrównanie.
W artykule jest jeszcze kilka innych nieścisłości, włącznie z tym, że jakoby jest zalecana przy „chorobach reumatycznych”. Otóż nie jest zalecana w „chorobach reumatycznych”, cokolwiek to znaczy (RZS? toczeń?). Zalecana jest w chorobie zwyrodnieniowej stawów (zwłaszcza kolanowych) – to nie jest żadna „choroba reumatyczna”.