Erytrozyna (E 127) – charakterystyka, zastosowania, wpływ na zdrowie

0
8

Erytrozyna (jest znana także jako: jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B, czerwień FD&C 3, czerwień kwasanowa 51; oznacza się ją symbolem CI 45430 lub E 127) jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje zastosowanie jako barwnik do żywności i nie tylko. Zalicza się ją do barwników azowych. Choć jest ona zakazana w wielu krajach, w Polsce możemy ją spotkać w wielu produktach.

Erytrozyna  występuje pod postacią ciemno-czerwonego proszku i znakomicie rozpuszcza się w wodzie. 

Zastosowanie E 127

Erytrozyna znajduje zastosowanie w przemyśle cukierniczym. Świetnie sprawdza się do barwienia wiśni koktajlowych (barwi je bardzo trwale, a jednocześnie nie wnika w inne owoce). Spotkamy ją także w innych smakołykach – między innymi w galaretkach, cukierkach, preparatach służących do dekoracji tortów, czekoladzie, ciastach w proszku, czy herbatnikach.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że E 127 jest składnikiem osłonek kiełbas, pierników, konserw mięsnych. Używa się jej do produkcji napojów alkoholowych – zabarwia drinki na piękny czerwony kolor.

Erytrozyna znalazła zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy ją w wielu kosmetykach kolorowych, między innymi w różach do policzków. Niektórzy producenci decydują się dodać jej do past do zębów.

Innymi zastosowaniami erytrozyny jest produkcja tuszów do drukowania, klejów do protez. Znajdziemy ją w licznych lekach i suplementach diety. Niekiedy stosuje się ją do barwienia preparatów w mikrobiologii. Sprawdza się ona także jako sonda fluorescencyjna przy badaniach białek.

Jak erytrozyna wpływa na nasze zdrowie?

Pomimo wielu praktycznych zastosowań erytrozyna może być szkodliwa dla naszego zdrowia, o czym świadczy fakt, że w wielu miejscach na świecie nie dopuszcza się jej do obrotu. W Polsce jest ona dozwolona, jednocześnie dopuszczalne dzienne spożycie E 127 wynosi 0.1 mg na każdy kilogram masy naszego ciała.

Spożywając produkty, w których składzie znajduje się erytrozyna musimy liczyć się z efektami ubocznymi. Częste spożywanie tego związku może doprowadzić do problemów żołądkowych. Choć nie ma wystarczających badań potwierdzających, że jest ona rakotwórcza, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę, żołądek, serce, czy tarczycę. Zdarza się, że reakcją na spożycie erytrozyny jest nadwrażliwość na światło. U niektórych osób E 127 może spowodować problemy z płodnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here