E133, czyli błękit brylantowy FCF – co musisz o nim wiedzieć?

0
114
talerz, symbole dodatków do żywności

Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak:

  • żelki,
  • kolorowe galaretki,
  • czy napojach gazowanych.

Barwnik o nazwie błękit brylantowy w wielu krajach znajduje się na liście produktów zakazanych. W Polsce jednak jest dopuszczony do obrotu, a dopuszczalne dzienne spożycie błękitu brylantowego wynosi 12,5 mg/kg masy ciała. Niestety niedopuszczenie go do sprzedaży w Szwajcarii nie jest bezpodstawne, gdyż jest on szkodliwy dla ludzkiego zdrowia.

Jakie konsekwencje wiążą się ze spożywaniem produktów zawierających błękit brylantowy?

Niewielkie ilości barwnika oznaczanego symbolem E133 w większości wypadków nie wywołują żadnych negatywnych objawów.

U niektórych osób może on jednak powodować silne alergie objawiające się między innymi:

  • problemami z oddychaniem,
  • katarem,
  • czy dolegliwościami skórnymi takimi jak pokrzywka.

Co więcej błękit brylantowy podrażnia układ pokarmowy, może również odkładać się w wątrobie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here