Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak:
- żelki,
- kolorowe galaretki,
- czy napojach gazowanych.
Barwnik o nazwie błękit brylantowy w wielu krajach znajduje się na liście produktów zakazanych. W Polsce jednak jest dopuszczony do obrotu, a dopuszczalne dzienne spożycie błękitu brylantowego wynosi 12,5 mg/kg masy ciała. Niestety niedopuszczenie go do sprzedaży w Szwajcarii nie jest bezpodstawne, gdyż jest on szkodliwy dla ludzkiego zdrowia.
Jakie konsekwencje wiążą się ze spożywaniem produktów zawierających błękit brylantowy?
Niewielkie ilości barwnika oznaczanego symbolem E133 w większości wypadków nie wywołują żadnych negatywnych objawów.
U niektórych osób może on jednak powodować silne alergie objawiające się między innymi:
- problemami z oddychaniem,
- katarem,
- czy dolegliwościami skórnymi takimi jak pokrzywka.
Co więcej błękit brylantowy podrażnia układ pokarmowy, może również odkładać się w wątrobie.