Drożdże do picia i drożdże w tabletkach – które wybrać

0

Drożdże kojarzą się nam przede wszystkim z wypiekiem ciast i produkcją piwa. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że mogą one pozytywnie oddziaływać na kondycję naszej skóry, a także włosów i paznokci. Regularne ich spożywanie pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na ważne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Obecnie na rynku dostępne są drożdże do picia, a także drożdże w tabletkach? Które z nich lepiej wybrać?

Jakie właściwości mają drożdże?

Drożdże zarówno te w tabletkach, jak i do picia należą do suplementów diety, których głównym zadaniem jest poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także wspieranie funkcjonowania układu nerwowego. Działanie takie jest możliwe, gdyż zawierają one komplet witamin z grupy B.

Obecna w drożdżach tiamina, czyli witamina B1 wspiera pracę układu nerwowego, ma właściwości przeciwbólowe, przyspiesza też gojenie się ran. Ryboflawina (witamina B2) jest niezbędna, żeby nasz mózg, a także cały układ nerwowy działały sprawnie. Bierze ona ponadto udział w procesach przemiany materii, ma pozytywny wpływ na wzrok, a także skórę i błony śluzowe.

Cholina jest nam niezbędna do prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego, układu oddechowego, może ona zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także chorób neurodegeneracyjnych. Kwas pantotenowy (czyli witamina B5) przyspiesza procesy regeneracji skóry, korzystnie wpływa na serce, wspiera też odporność całego organizmu. Biotyna (nazywana także witaminą B7) jest odpowiedzialna za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Kwas foliowy jest z kolei niezbędny dla sprawnego układu odpornościowego i prawidłowego rozwoju płodu.

Drożdże mają pozytywny wpływ na nasz organizm również ze względu na fakt, że są bogatym źródłem minerałów:

  • wapnia,
  • cynku, 
  • fosforu,
  • sodu,
  • selenu,
  • czy chromu.

Dostarczają nam one także cennych aminokwasów (między innymi lizyny, tyrozyny, leucyny, czy kwasu asparaginowego).

Drożdże do picia czy w tabletkach?

Jeżeli chodzi o zawartość składników odżywczych, nie ma większego znaczenia, czy wybierzemy drożdże w tabletkach, czy do picia. 

Przyjmowanie drożdży w tabletkach jest z pewnością mniej kłopotliwe – wystarczy połknąć tabletkę i popić ją wodą. Do produkcji takich tabletek używa się drożdży z brzeczki piwnej. Minusem tego typu preparatów może być fakt, że nie zawierają one samych drożdży, ale również substancje dodatkowe – wiążące, czy przeciwzbrylające.

W przypadku kiedy zdecydujemy się na drożdże do picia, ich przygotowanie zajmie nam chwilę, jednak będziemy mieć pewność, że spożywamy same drożdże, bez dodatkowych związków chemicznych, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że spożycie aktywnych drożdży zaowocuje negatywnymi reakcjami ze strony układu pokarmowego (jest to związane z ich fermentacją) – na przykład odbijaniem, czy wzdęciami. Jeżeli chcemy tego uniknąć, koniecznie zalejmy je gorącą wodą (ewentualnie gorącym mlekiem). Przygotowanie drożdży do picia nie powinno sprawić nam większych kłopotów – wystarczy że około 25 g drożdży zalejemy połową szklanki wrzącej wody lub mleka, a następnie dokładnie wymieszamy. W sytuacji, gdy nie odpowiada nam ich smak – możemy je dosłodzić.

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here