Dobra aromatyczna kawa ziarnista o poranku nie tylko pozwala nam rozpocząć dzień z dawką pozytywnej energii, ale już sam aromat świeżo zmielonych ziaren może pobudzić nasze kubki smakowe przy pożywnym śniadaniu, najlepiej w gronie najbliższych. Smakosze wybierają zazwyczaj wyselekcjonowane ziarna arabiki, które cechuje delikatny, a zarazem intensywny smak i niepowtarzalny aromat. Wśród wiodących producentów kawy dominują przede wszystkim kraje Ameryki Południowej które chętnie dzielą się z Europejczykami swoimi osiągnięciami w sztuce baristycznej. Nie każdy jednak zagłębił się już na tyle w kwestiach wyboru najlepszych technik parzenia ulubionego napoju, by ocenić, jaki typ ekspresu wybrać, jak również jaka będzie najlepsza kawa ziarnista, która spełni oczekiwania smakowe nawet najbardziej wytrawnych amatorów. Warto więc wiedzieć, jakie będą zalety korzystania z ekspresu ciśnieniowego, co tracimy decydując się na zakup już wcześniej zmielonych ziaren. A zatem – jaką kawę ziarnistą wybrać do domowego ekspresu?
-
Kawa ziarnista – rodzaje i cechy charakterystyczne danych gatunków
-
Jaki ekspres wybrać do domu? – typy i techniki parzenia
-
Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego – niepowtarzalny smak i aromat
-
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu dla prawdziwych smakoszy
-
Ekspresy ciśnieniowe DeLonghi – niekwestionowany lider na rynku ekspresów
Kawa ziarnista – rodzaje i cechy charakterystyczne danych gatunków
Pyszna kawa w domu to świetny poczęstunek dla gości, jak również napój, którym możemy celebrować poranek spędzony w gronie najbliższych. Nie trzeba być wytrawnym smakoszem kawy czy baristą, aby wiedzieć, że kawa wcześniej zmielona bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Po zmieleniu ulatuje z niej charakterystyczny, głęboki smak oraz niepowtarzalny aromat kawy gatunkowej. Możemy wyróżnić trzy podstawowe gatunki kawy ziarnistej. Najpopularniejszą z nich, a więc arabikę, charakteryzuje delikatnie słodkawy smak z wyczuwalną nutą czekolady, orzechów oraz karmelu, niekiedy kwaskowy, lekko owocowy. Kolejna odmiana to robusta, jej smak jest bardziej intensywny, a zarazem nieco gorzki. Ma również wyższą zawartość kofeiny niż w przypadku arabiki. Nawet w wydaniu kaw mlecznych zachowuje swoje charakterystyczne właściwości smakowe. Najmniej popularna pozostaje liberika. Najczęściej używa się jej do produkcji kaw rozpuszczalnych, z uwagi na fakt, że nie wyróżnia jej specyficzny aromat czy smak.
Jaki ekspres wybrać do domu? – typy i techniki parzenia
Oczywiście aby przygotować ulubioną kawę w sposób właściwy, potrzebujemy nie tylko ziaren dobrego gatunku, ale również odpowiedniego ekspresu, który umożliwi nam wykorzystanie techniki zaparzania właściwej dla konkretnego typu napoju. Możemy wyróżnić ekspresy kolbowe (ręczne), automatyczne, kapsułkowe, przelewowe oraz tradycyjne kawiarki. Pierwsze dwa typy należą do modeli ciśnieniowych. W obu przypadkach przez ziarna kawy przepuszczana jest gorąca woda pod ciśnieniem. Do ekspresu kolbowego potrzebujemy jednak osobnego młynka, podczas gdy w ekspresie automatycznym mielenie odbywa się bez naszej ingerencji. Ekspresy kapsułkowe to wygodna alternatywa dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu. Wystarczy załadować kapsułkę z ulubionym napojem do dozownika, a w chwilę później napój jest już gotowy. Co kluczowe dla osób, w ten sposób możemy z łatwością przygotować latte macchiato czy napoju kawowe na letnie, upalne wieczory. W takiej aurze kawa mrożona w domu to świetny wybór do deserów. Ekspresy przelewowe to tradycyjne urządzenia, do których niezbędny jest papierowy filtr, przez który przelewamy gorącą wodę na ziarna, a napój spływa powoli do podgrzewanego dzbanka. Kawiarki możemy używać zarówno w warunkach domowych, jak i plenerowych. Smak kawy będzie wyrazisty, jednak ograniczona pojemność pozwala na przygotowanie napoju max. dla 2 osób.
Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego – niepowtarzalny smak i aromat
Jaka kawa będzie dobra do ekspresu ciśnieniowego? Najlepszym wyborem będzie zdecydowanie arabika, przepyszna kawa o głębokim i intensywnym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie. Ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem pozwoli nam wygodnie zmielić ziarna tuż przed zaparzeniem. W takiej formie możemy również skorzystać z odmian robusty czy mieszanek obu tych gatunków. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej grubości mielenia. W ekspresie ciśnieniowym wykorzystujemy drobinki porównywalne do wielkości kryształków cukru. Za grubo zmielone ziarna sprawią, że kawa będzie nie tylko gorsza smakowo, ale także bardziej rozwodniona, a przez to jałowa.
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu dla prawdziwych smakoszy
W rankingu kaw ziarnistych idealnie nadających się do ekspresu ciśnieniowego króluje Bazzara DODICIGRANCRU, tuż za nią uplasowała się Caffe del Faro Suprema. To kawy, które nie są kwaśne, a zatem idealnie nadadzą się do wybornego espresso. To pozycje dla prawdziwych smakoszy, z górnej półki cenowej. Dużo tańszą, a jednocześnie równie smaczną alternatywą pozostaje Lavazza Qualita Oro, należąca do najpopularniejszych mieszanek dostępnych na polskim rynku. Ta delikatna kawa o pełnym aromacie i akcentach kwiatowych będzie świetną propozycją zarówno dla koneserów, jak i amatorów, którzy rozpoczynają przygodę z kawami ziarnistymi.
Ekspresy ciśnieniowe DeLonghi – niekwestionowany lider na rynku ekspresów
Decydując się na zakup ekspresu automatycznego do domu, warto postawić na sprawdzone marki, które od lat doskonalą urządzenia ze swojej linii, aby spełniać oczekiwania wytrawnych smakoszy. DeLonghi to niezmiennie od lat jeden z liderów w zakresie produkcji wysokiej klasy ekspresów ciśnieniowych. Świeżo zmielona kawa ziarnista przygotowana przez ekspres DeLonghi to prawdziwa poezja smaku.