Dieta wegetariańska u chorych na cukrzycę i niedoczynność tarczycy

0
9

Dieta wegetariańska cieszy się współcześnie ogromną popularnością. Charakteryzuje się ona spożywaniem głównie produktów roślinnych, a rezygnacją z mięsa. Znamy wiele odmian wegetarianizmu – jedną z nich jest weganizm zakładający jedzenie tylko i wyłącznie roślin. Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Jak wpływa na chorych na cukrzycę i niedoczynność tarczycy?

Wegetarianizm a niedoczynność tarczycy

problemy z tarczycąNiedoczynność tarczycy to zaburzenie, które polega na tym, że nasza tarczyca produkuje mniejsze ilości hormonów niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Przyczyn tego stanu może być wiele. U części osób niedobór hormonów wynika z ataku układu immunologicznego na komórki tarczycy, bywa też, że dochodzi do zaburzeń na osi przysadka mózgowa – tarczyca – nadnercza. Osoba cierpiąca na niedoczynność tarczycy potrzebuje specjalnej diety, która poprawi funkcjonowanie tego gruczołu. Bardzo ważne jest, żeby dieta dostarczała odpowiednich ilości jodu i hamowała stany zapalne.

W przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy dieta wegetariańska nie jest wyborem złym, choć trzeba również przyznać, że nie najlepszym. W wegetariańskim menu nie brakuje produktów sojowych, a także warzyw krzyżowych, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Trudno więc jednoznacznie powiedzieć, że wegetarianizm sprzyja zdrowiu tarczycy. Wszystko zależy od tego jakie produkty trafiają na nasz talerz.

Dieta wegetariańska powinna dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Im bardziej restrykcyjne jej formy wybieramy, tym większe ryzyko pojawienia się niedoborów. Ludzki organizm poradzi sobie z rezygnacją z mięsa, jednocześnie wykluczenie innych produktów pochodzenia zwierzęcego (takich jak na przykład jaja) może mu nie służyć. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest nam niezbędny jod. Mało restrykcyjna dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza nam wystarczającej ilości tego pierwiastka, z kolei u wegan często stwierdza się niedobory jodu.

Warto wspomnieć, że niedoczynność tarczycy często współwystępuje z nadmierną masą ciała. Statystycznie wegetarianie są szczuplejsi od osób stosujących tradycyjną dietę, dlatego wydaje się, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska w przypadku niedoczynności tarczycy może być dobrym wyborem.

Jeżeli zdecydujemy się na stosowanie diety wegetariańskiej i nie mieszkamy nad morzem, zwróćmy szczególną uwagę na jod, który jest składnikiem hormonów tarczycowych. Znajdziemy go w takich produktach jak ryby, jaja, owoce morza, czy mleko. Współcześnie niemal w każdym sklepie możemy kupić jodowaną sól.

Wadą części diet wegetariańskich jest zbyt wysoki stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Nie pomaga to w łagodzeniu stanów zapalnych, a od diety przy niedoczynności tarczycy się tego wymaga. Jeżeli nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 wraz z dietą, rozwiązaniem może być suplementacja.

Wegetarianie spożywają duże ilości warzyw, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, niestety nie są pozbawione wad. Wiele kontrowersji budzi spożywanie warzyw zawierających goitrogeny (są to substancje wolotwórcze, które uniemożliwiają wbudowywanie jodu w pierścień tyroniny lub tyrozyny, a także produkcję tyroksyny). Goitrogeny są obecne w takich warzywach jak brukselka, brokuły, szpinak, kalafior, rzepa, kapusta. Zawierają je także truskawki. Negatywny wpływ goitrogenów na organizm osoby z niedoczynnością tarczycy można zniwelować poprzez zwiększenie dawki jodu.

Problematyczna jest również soja, która jest znakomitym źródłem roślinnego białka. Kłopot w tym, że równocześnie ma ona negatywny wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczycowego. Regularne spożywanie soi może doprowadzić do powiększenia tarczycy i zwiększenia stężenie TSH w surowicy krwi (dotyczy to przede wszystkim kobiet, mężczyźni wykazują większą odporność na działanie substancji wolotwórczych). Kolejną wadą soi z punktu widzenia niedoczynności tarczycy jest fakt, że zawiera ona duże ilości fitoestrogenów, które hamują peroksydazę tarczycową.

Kolejną kontrowersją jest duża zawartość błonnika na diecie wegetariańskiej. Z jednej strony jest o potrzebny, gdyż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit, z drugiej jednak może nam zaszkodzić – jego nadmierne ilości prowadzą do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych.

Podsumowując – dieta wegetariańska może przynieść osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy wiele korzyści. Warunkiem jest jednak, żeby była ona dostosowana do naszych potrzeb. Pamiętajmy, że rezygnacja z mięsa nie sprawia, że nasza dieta staje się zdrowa.

Dieta wegetariańska a cukrzyca

badanie poziomu cukru we krwiSporo kontrowersji budzi również stosowania diety wegetariańskiej przez osoby z cukrzycą. Tego typu dieta sprzyja utrzymaniu lub uzyskaniu prawidłowej masy ciała, co jest niezwykle ważne przy cukrzycy. Z drugiej strony wegetarianie spożywają bardzo duże ilości węglowodanów (ich spożycie jest nieproporcjonalnie wysokie do spożycia białek i tłuszczów). Duża ilość węglowodanów jest równoznaczna z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Cukrzyca jest natomiast przewlekłą chorobą metaboliczną, której bezpośrednią przyczyną jest zaburzone wydzielanie lub też działanie hormonu wytwarzanego przez trzustkę – insuliny. W efekcie dochodzi do znacznego zwiększenia poziomu glukozy we krwi.

Osoba chora na cukrzycę, która chce stosować dietę wegetariańską musi codziennie kontrolować ładunek glikemiczny spożywanych posiłków. Na korzyść diety wegetariańskiej przemawia fakt, że dominują w niej produkty o niskim indeksie glikemicznym (po spożyciu których poziom cukru w naszej krwi wzrasta powoli). Taki stan rzeczy pozwala w uniknięciu zbyt dużych wahań cukru.

Jeżeli cierpimy na cukrzycę, nie ma przeciwwskazań do stosowania diety wegetariańskiej, należy jednak pamiętać, żeby była ona odpowiednio zbilansowana (musi dostarczać niezbędnych składników odżywczych). Zastosowanie wegetariańskiego jadłospisu nie zwalnia nas od kontrolowania glikemii, a jeżeli chorujemy na cukrzycę typu I – również od przyjmowania insuliny.

Cukrzyca to poważna choroba, dlatego wszelkie zmiany w diecie należy konsultować z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here