Dieta przy nadkwasocie żołądka – założenia, jakich produktów unikać, pomocne zioła

0
86
białko roślinne i zwierzęce

Nadkwasota żołądka jest powszechnie występującym schorzeniem, które polega na nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Jeżeli sytuacja ta utrzymuje się przez dłuższy czas zaczynamy mieć problemy ze zgagą, pojawiają się również wzdęcia, nudności, czy bóle brzucha. W przypadku takiego schorzenia jak nadkwasota żołądka zazwyczaj rekomendowana jest zmiana diety. Jak powinno wyglądać menu, które pozwoli zmniejszyć przykre objawy ze strony układu pokarmowego? Jakich produktów powinna bezwzględnie unikać osoba cierpiąca na nadkwasotę żołądka? Jakimi ziołami warto się zainteresować?

Dieta przy nadkwasocie – zalecenia

Część osób zmagających się z nadkwasotą żołądka stara się leczyć to schorzenie przy pomocy leków. Warto mieć świadomość, że przyjmowanie lekarstw jest jedynie doraźnym rozwiązaniem. Przykre dolegliwości ustępują jedynie na chwilę, jednak problem nie zostaje rozwiązany.

Jako, że nadkwasota żołądka jest często spowodowana naszymi błędami żywieniowymi, jedynie zmiana diety pomoże nam wyleczyć tę dolegliwość.

Głównym założeniem diety przy nadkwasocie żołądka jest zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego, a także zobojętnianie kwasów żołądkowych.

Bardzo ważne, żeby w naszym dziennym menu znalazły się produkty bogate w białko. Jest ono tak ważne, gdyż posiada właściwości wiążące nadmiar kwasu żołądkowego. Dobrze jest zaplanować posiłki w taki sposób, żeby w każdym z nich znalazła się pewna ilość białka. Warto wybierać białko pełnowartościowe, które znajduje się w takich produktach jak:

  • jajka,
  • przetwory mleczne,
  • ryby,
  • chude mięso.

Jeżeli chodzi o tłuszcz, jego ilość powinna być kontrolowana. Nie należy z niego rezygnować, gdyż jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, jednocześnie jego nadmiar może nasilić objawy nadkwasoty. Większość spożywanego przez nas tłuszczu powinna być pochodzenia roślinnego – znajdziemy go między innymi w:

  • oliwie z oliwek,
  • oleju rzepakowym,
  • oleju kokosowym,
  • awokado.

Niezwykle ważny jest również sposób w jaki przygotowujemy posiłki. Zdecydowanie odradza się ich smażenie. Dla naszego układu pokarmowego najkorzystniejsze jest gotowanie na parze, ewentualnie gotowanie w niewielkiej ilości wody.

Osoby cierpiące z powodu nadkwasoty żołądka w żadnym wypadku nie mogą się przejadać. Z tego względu należy postarać się spożywać nawet sześć niewielkich dań dziennie. Optymalne odstępy czasowe pomiędzy posiłkami to trzy godziny. Wszystkie produkty, z których przygotowujemy posiłki powinny być świeże, charakteryzować się wysoką jakością.

Nigdy nie wychodzimy z domu bez śniadania. Zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia nasili objawy nadkwasoty. Co więcej sprawi, że będzie nam bardzo trudno zahamować napady wilczego apetytu. Kiedy jesteśmy głodni często nie zastanawiamy się nad jakością spożywanych posiłków, co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.

Niezmiernie ważne jest picie dużych ilości niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej.

Większość zdrowych diet zaleca wysokie spożycie błonnika. Jest on bardzo ważny dla prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Jednocześnie błonnik przy nadkwasocie żołądka może nam zaszkodzić. Problem z żywnością bogatą w błonnik jest taki, że bardzo długo zalega ona w żołądku. W efekcie nasz organizm wydziela bardzo duże ilości soków żołądkowych, co może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Z tego względu zaleca się przynajmniej czasowe jej ograniczenie.

Dieta przy nadkwasocie żołądka – jakich produktów należy unikać?

Osoby mające problemy z nadkwasotą żołądka powinny całkowicie wyeliminować ze swojej diety żywność wysoko przetworzoną. Rezygnujemy ze stołowania się w barach typu fast food, unikamy również słodyczy i słonych przekąsek.

Dobrze jest zrezygnować ze słodzenia cukrem. Można go zastąpić niewielkimi ilościami miodu. Modyfikacje diety powinny być oparte na obserwacjach naszego organizmu. Warto jest prowadzić dzienniczek odżywiania, w którym będziemy zapisywać jak nasz organizm reaguje na spożycie poszczególnych produktów. Jeżeli widzimy wyraźnie negatywne reakcje rezygnujemy ze spożywania określonej żywności.

Z reguły zaleca się wyeliminowanie owoców cytrusowych, napojów alkoholowych, pomidorów, czosnku, cebuli, czekolady, mocnej herbaty i kawy.  Zalecana jest także rezygnacja z ostrych przypraw, które choć nadają potrawom ciekawych walorów smakowych, powodują również podrażnienie błony śluzowej.

Zioła, które pomogą przy nadkwasocie żołądka

imbir świeży i sproszkowanyJeżeli negatywne objawy nadkwasoty żołądka już się pojawiły, często odruchowo sięgamy po leki. Są one zazwyczaj skuteczne, jednak nierzadko powodują efekty uboczne, których chcielibyśmy uniknąć. Zamiast leków warto jest więc wybrać zioła.

Jednym z ziół, które doskonale sprawdzą się w łagodzeniu objawów nadkwasoty żołądka jest imbir. Będzie on szczególnie pomocny, jeżeli schorzenie objawia się nudnościami i wymiotami. Dobrze jest wybierać imbir świeży, który jest powszechnie dostępny, a jednocześnie ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Napar z imbiru dobrze jest wypić na pół godziny przed posiłkiem.

Inne zioła, które są w stanie szybko złagodzić nieprzyjemne objawy to melisa, koper włoski, rumianek, czy aloes.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here