Home zdrowie Dieta po operacji jelita grubego – charakterystyka

Dieta po operacji jelita grubego – charakterystyka

0

Operacje jelit są niekiedy niezbędne, jednak za każdym razem stanowią ogromne obciążenie dla układu pokarmowego. Sposób odżywiania po takim zabiegu będzie się różnił w zależności od rodzaju operacji, a także jej zakresu. Zawsze ustala się ją z lekarzem prowadzącym i dietetykiem. Jakie produkty spożywcze zalecane są większości osób, które przeszły operacje jelit? Jak długo po operacji konieczne jest stosowanie specjalnej diety?

Żywienie pacjenta po operacji jelita – charakterystyka

Po przebyciu operacji jelit lekarze zawsze zalecają stosowanie diety lekkostrawnej, która będzie dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych (dobre odżywienie organizmu po zabiegu operacyjnym jest bardzo ważne, gdyż przyspiesza leczenie i zmniejsza ryzyko powikłań). Oczywiście bezpośrednio po operacji spożywanie pokarmów stałych nie jest możliwe. Często w pierwszych dniach możliwe jest tylko żywienie pozajelitowe.

Niezmiernie ważne jest, żeby dostosować dietę do potrzeb konkretnego pacjenta pod względem zapotrzebowanie kalorycznego (pacjenci leżący mają z oczywistych względów mniejsze zapotrzebowanie na energię), a także proporcji poszczególnych składników odżywczych.

Początkowo dieta powinna być uboga w błonnik pokarmowy. Z czasem możemy wprowadzać go do menu coraz więcej. W większości wypadków zaleca się spożywanie pięciu, a nawet sześciu posiłków dziennie. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić około trzy godziny. Nie ma znaczenia, o której spożywamy śniadanie, jednak kolacja powinna mieć miejsce nie później niż trzy godziny przed snem.

Warto się postarać, żeby posiłki w menu po operacji jelita były możliwie jak najbardziej urozmaicone. W żadnym wypadku nie należy spożywać żywności wysoko przetworzonej, a także słodzonych soków i napojów gazowanych.

Osoby, które przeszły operacje jelit muszą zwracać szczególną uwagę na sposób obróbki termicznej pokarmów. Zdecydowanie zaleca się gotowanie na parze i gotowanie w niewielkiej ilości wody. Unikamy natomiast smażenia (smażone potrawy są ciężkostrawne).

Ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmów, a także wypijanie co najmniej dwóch litrów płynów dziennie. Bezwzględnie zakazane jest picie alkoholu. 

Nie należy rezygnować z warzyw i owoców, jednak ze względu na zawartość błonnika dobrze jest spożywać je starte na mus lub ugotowane.

Produkty zalecane i zakazane 

Po operacji jelita zazwyczaj nie ma przeciwwskazań do spożywania mięsa. Lepiej jest jednak wybierać mięso chude – na przykład pierś z kurczaka lub indyka, cielęcinę, mięso królika, chudą wołowinę. Niekorzystny wpływ na jelita po operacji ma wieprzowina, wszelkiego rodzaju kiełbasy. Ze względu na osłabienie organizmu i zwiększone ryzyko zakażenia pasożytami zaleca się unikanie mięsa surowego – na przykład tatara.

Jeżeli chodzi o ryby – tu również powinniśmy zdecydować się na gatunki zawierające mniej tłuszczu. Dobrym wyborem będą dorsz, sola, sandacz, mintaj, czy karp. W czasie rekonwalescencji lepiej jest unikać śledzi, łososia, makreli, sardynek. Ryby powinny być gotowane na parze, ewentualnie pieczone. Unikajmy smażonych i wędzonych.

Dobrym źródłem wapnia i białka na diecie po operacji jelita będzie nabiał (o ile nie wywołuje u nas nietolerancji). Warto wybierać chude twarogi, odtłuszczone mleko, jogurty naturalne. Nieodpowiednie w naszym stanie będą natomiast serki topione, sery podpuszczkowe, tłuste twarogi, sery dojrzewające, czy śmietany.

Przy wyborze produktów zbożowych należy zwracać uwagę na zawartość błonnika. Początkowo lepiej jest zrezygnować z niego całkowicie. Wybierajmy jasne pieczywo, kaszę mannę, kaszę jaglaną, makaron z oczyszczonej mąki pszennej, kaszę bulgur, kaszę kuskus. Zrezygnujmy natomiast z makaronu i pieczywa razowego, pieczywa cukierniczego, kaszy gryczanej, kaszy pęczak.

Warzywa dostarczają nam wielu witamin i minerałów, dlatego powinny być obecne w diecie po operacji jelita. Dobrym wyborem będą warzywa ugotowane lub rozdrobnione. Możemy sięgać po ogórki, pomidory (przed spożyciem trzeba obrać je ze skórki, gdyż jest ciężkostrawna), dynię, marchewkę. Unikajmy z kolei czosnku, cebuli, roślin strączkowych (wywołują wzdęcia), a także warzyw kapustnych.

Jeżeli chodzi o owoce – można spożywać je świeże lub ugotowane (zrezygnujmy natomiast z suszonych i marynowanych). W okresie rekonwalescencji sprawdzą się banany, owoce cytrusowe, truskawki i maliny, jabłka czy morele. Osoby po operacji jelit nie powinny spożywać czereśni i gruszek.

Z tłuszczów dobrze jest wybrać oliwę z oliwek, olej rzepakowy, ewentualnie masło. Zrezygnujmy ze smalcu, oleju kokosowego, margaryny, boczku i słoniny.

W przypadku gdy należymy do osób, które nie potrafią odmówić sobie deserów – postawmy na budynie, galaretki owocowe, musy owocowe, ewentualnie (domowej produkcji) kisiel. Unikajmy czekolady pod różnymi postaciami, ciast z kremem, chałwy, lodów, batonów, ciasta francuskiego, czy tortów przekładanych kremami.

Co pić po operacji jelita grubego?

Głównym napojem osób, które przeszły operację jelita grubego powinna być woda. Dopuszczalne są również (choć w mniejszych ilościach) rozcieńczone soki owocowe, które sami wyciśniemy, a także słaba herbata. W żadnym wypadku nie powinniśmy pić napojów alkoholowych, napojów gazowanych, czy kawy.

4.8/10 - (3 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version