Dieta omega – zasady, jakie efekty osiągniemy, zalety i wady diety omega

0

Stworzona przez Judith Wills dieta omega nie jest standardową dietą odchudzającą. Jej celem jest wprowadzenie do naszego życia zdrowych nawyków żywieniowych. Jakie są zasady diety omega? Jakie produkty należy podczas niej spożywać, a z czego trzeba zrezygnować?

Dieta omega- zasady

Najważniejszą zasadą, do której stosujemy się na diecie omega jest spożywanie większej niż zazwyczaj ilości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Na diecie uwzględniamy także kwasy omega-6 i omega-9.

Autorka diety omega wyodrębniła 12 grup produktów spożywczych. Każdego dnia należy zjeść określoną ilość żywności z każdej grupy. Jednocześnie nie możemy jeść przez cały dzień. Musimy zmieścić się w 5 posiłkach – śniadaniu, obiedzie, kolacji i dwóch przekąskach.

1 grupa: żywność zasobna w białko – chude mięso drobiowe, mięso wieprzowe, dziczyzna, wołowina, tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, halibut).

2 grupa: tłuszcze roślinne takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany.

blank3 grupa: orzechy, a przede wszystkim orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy nerkowca.

4 grupa: pestki i nasiona. Zaleca się wybierać siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia i sezam.

5 grupa: w tej grupie znajdują się truskawki, kiwi, porzeczki, agrest, owoce cytrusowe, maliny, a także inne owoce, które zawierają duże ilości witaminy C.

6 grupa: obejmuje inne owoce, w tym również owoce suszone

7 grupa: brokuły, różne rodzaje sałat, ogórki, jarmuż, groszek, cukinia, a także inne zielone warzywa.

8 grupa: żółte i czerwone warzywa (na przykład papryka, pomidory, kukurydza).

9 grupa: soja, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica i inne rośliny strączkowe.

10 grupa: produkty zawierające duże ilości węglowodanów – ryż, pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony.

11 grupa: kefiry, jogurty, chudy twaróg i inne produkty mleczne zawierające wapń. Najlepiej jest rozdzielić je na dwa posiłki – wówczas wapń będzie się lepiej wchłaniał.

12 grupa: woda, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Na diecie omega należy codziennie wypijać co najmniej 6 szklanek wody.

Dieta omega – produkty, których powinniśmy unikać

W trakcie stosowania diety omega należy całkowicie zrezygnować z żywności wysokoprzetworzonej. Na naszej czarnej liście muszą znaleźć się dania typu fast food, gotowe produkty, zupy instant. Unikamy także czekolad, batoników, cukierków i innych słodyczy. Wykluczone są niezdrowe przekąski takie jak chipsy, czy prażone i solone orzeszki.

Ważną zasadą na diecie omega jest unikanie żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce (a więc nasycone kwasy tłuszczowe) – masła, kotletów, parówek.

Kwasy omega-3 – dlaczego są tak ważne?

Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (nie może się bez nich obyć między innymi układ nerwowy, ponieważ wchodzą one w skład nawet 90% neuronów). Jednocześnie nie są przez niego produkowane. Musimy dostarczać ich wraz z pożywieniem.

Badania pokazują, że spożywamy zbyt dużo produktów bogatych w kwasy omega-6, natomiast zbyt mało żywności bogatej w kwasy omega-3. Jest to sytuacja niebezpieczna, gdyż naraża nasz organizm na rozwój stanów zapalnych, które są przyczyną wielu poważnych chorób – w tym również nowotworów.

Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a dodatkowo doprowadzają do wzrostu stężenia cholesterolu dobrego (HDL). W rezultacie zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu krążenia. Mają one wpływ na procesy krzepnięcia krwi (chronią przed powstawaniem zakrzepów), różnicowanie komórek, zwężanie oskrzeli, reakcje naczynioruchowe. 

Kwasy omega-3 biorą udział w budowie serotoniny (która znana jest powszechnie jako hormon szczęścia), co sprawia, że przypisuje się im antydepresyjne właściwości. Ich obecność przyspiesza procesy regeneracji organizmu (jest to bardzo ważne po chorobie i intensywnym wysiłku fizycznym), łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, przeciwdziała astmie i różnego rodzaju alergiom. Co więcej kwasy omega-3 mogą ujędrniać skórę i wygładzać zmarszczki.

Dieta omega – efekty

Dieta omega jest bardzo różnorodna, a dodatkowo umożliwia nam dowolne komponowanie posiłków. Stosując się do jej zaleceń możemy stworzyć pełnowartościowe dania, które pokryją nasze zapotrzebowanie na energię, a także wszystkie ważne składniki odżywcze. Choć dieta ta nie jest nastawiona na odchudzanie, jej twórczyni przekonuje, że w ciągu dwóch tygodni można schudnąć nawet 3,5 kilograma (jednocześnie trzeba pamiętać, że tempo chudnięcia jest dla każdego z nas indywidualne – będzie zależne od wagi wyjściowej, stylu życia, wieku, płci, stanu zdrowia, codziennej aktywności fizycznej).

Dieta omega – zalety

Największą zaletą diety omega jest fakt, że przyczynia się ona do poprawy stanu naszego zdrowia. Znaczna część osób stosujących tę dietę obserwuje poprawę stanu, skóry, włosów i paznokci, obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawę odporności, a także wyraźną poprawę funkcjonowania układu nerwowego (dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych dieta omega poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa odporność na stres, a nawet ułatwia zasypianie). Dieta omega stosowana przez dłuższy czas może być pomocna w walce z nadwagą i otyłością. Dzięki tej diecie jesteśmy w stanie schudnąć bez efektu jojo. Dodatkowo uczy nas ona zdrowych nawyków żywieniowych.

Tego typu kurację żywieniową docenią osoby, które lubią mieć dużo swobody przy komponowaniu posiłków i nie wyobrażają sobie liczenia kalorii.

Dieta omega może (a wręcz powinna) być stosowana przez chorych na cukrzycę, osteoporozę, czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Nadaje się ona dla osób w każdym wieku – zarówno dzieci, jak i ludzi starszych.

Jakie wady ma dieta omega?

Dieta omega nie jest dietą cud, dlatego jej stosowanie nie pozwoli nam na błyskawiczną utratę kilogramów. Osoby, które chcą schudnąć wybierając tę dietę powinny uzbroić się w cierpliwość, gdyż utrata wagi jest jedynie tu jedynie efektem dodatkowym. Dieta omega nie będzie odpowiednia dla ludzi mających skłonność do niekontrolowanego objadania się. W trakcie stosowania diety omega-3 nie ma dziennego limitu kalorii, dlatego osoby takie mogą się na niej nawet przejadać (co doprowadzi do przytycia).

Z diety omega nie będą zadowoleni wszyscy ci, którzy lubią otrzymywać dokładne instrukcje dotyczące odchudzania (w tym przypadku samodzielnie planujemy swoje posiłki).

Przykładowy jadłospis na diecie omega

Na diecie omega możemy dowolnie komponować posiłki, pod warunkiem, że będziemy stosować się do jej ogólnych zasad. Kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Jeżeli zależy nam na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, powinniśmy zmniejszyć wartość energetyczną posiłków (jednocześnie nie może być to redukcja drastyczna, gdyż dieta omega nie jest głodówką). Poniżej zamieszczamy przykładowy jadłospis na diecie omega.

Śniadanie: pieczywo pełnoziarniste (na przykład żytnie) z półtłustym twarogiem z plasterkiem łososia wędzonego i awokado, posypane siemieniem lnianym i koperkiem. Do tego sałatka z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek.

II śniadanie: garść orzechów włoskich, jogurt naturalny z łyżką jagód (mogą być mrożone).

Obiad: pierś z kurczaka gotowana na parze polana olejem lnianym, komosa ryżowa, sałatka z ogórka kiszonego i papryki.

Podwieczorek: pudding z nasion chia i mleka migdałowego.

Kolacja: sałatka z ulubionych warzyw z dodatkiem oleju lnianego i pestek dyni.

4.7/10 - (2 votes)
reklama
blank
Artykuł sprawdzony merytorycznie przez ekspertów portalu StaloweZdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here