Dieta aspirynowa (niskosalicylowa) – główne założenia, dla kogo, wady i zalety

0

Dieta aspirynowa nie jest dietą odchudzającą. Jest to sposób odżywiania przeznaczony dla konkretnej grupy osób – uczulonych na salicylany. Zadaniem diety jest zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia reakcji alergicznej. Jedynym sposobem, żeby osiągnąć ten cel jest wykluczenie z menu określonych grup produktów. Jakie są zasady diety aspirynowej? Jakie są jej wady i zalety?

Czym jest dieta aspirynowa?

Dieta aspirynowa, nazywana także niskosalicylową to sposób odżywiania przeznaczony dla osób uczulonych na salicylany. Kwas salicylowy przez większość z nas jest bardzo dobrze tolerowany. Jest składnikiem wielu leków charakteryzujących się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Jednak pewna grupa ludzi nie toleruje salicylanów, lub wręcz jest na nie uczulona. Z tego względu bardzo ważne jest, żeby z ich menu wyeliminować żywność zawierającą te związki. Tylko w ten sposób można uniknąć przykrych objawów alergii. Salicylany są obecne w dużej grupie produktów spożywczych. Pokaźne ich ilości znajdziemy w przyprawach, niektórych owocach i warzywach, miodzie, kawie i herbacie, orzechach, sokach warzywnych i owocowych, alkoholach (za wyjątkiem czystej wódki). Kuracja zakłada również rezygnację z leków i kosmetyków zawierających składniki wywołujące alergię. Poza wykluczeniem określonych produktów, nie ma konieczności ograniczania kalorii, gdyż nie jest to dieta odchudzająca.

Zalety diety niskosalicylowej

Główną zaletą diety niskosalicylowej jest fakt, że przestrzeganie jej założeń pozwala uniknąć przykrych objawów alergii na salicylany. Osoby uczulone na te związki po spożyciu produktów z ich zawartością często cierpią na:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • zapalenie zatok przynosowych,
  • zmiany skórne typu pokrzywka,
  • astmę oskrzelową.

Warto zdawać sobie sprawę, że ilość salicylanów niezbędna do wywołania reakcji alergicznej u każdego jest inna. Co więcej grupa produktów dozwolonych jest na tyle szeroka, że z powodzeniem umożliwia skomponowanie pełnowartościowego menu. Dobrze ułożona dieta dla osoby uczulonej zaspokaja zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminy, minerały i inne składniki odżywcze.

Wady diety aspirynowej

Minusem diety jest konieczność szczegółowego zapoznania się z produktami, które mogą wywołać reakcje alergiczne, co często zajmuje wiele czasu. Osoba stosująca tę dietę powinna samodzielnie przygotowywać posiłki lub też korzystać ze sprawdzonych źródeł. Niekiedy konieczne jest wyeliminowanie z menu produktów, które nam smakują.

Dieta niskosalicylowa – co można jeść?

Lista produktów dozwolonych na diecie aspirynowej jest długa. Posiłki można komponować na bazie:

  • nieprzetworzonego mięsa,
  • ryb,
  • a także jaj.

Dopuszczalne jest także mleko i jego przetwory. Osoby z nietolerancją salicylanów mogą używać cukru, soli morskiej, a także takich przypraw jak szafran. Z napojów można pozwolić sobie na słabą herbatę, a także kawę bezkofeinową.

Również weganie mogą stosować dietę niskosalicylową, gdyż mają oni swobodny dostęp do źródeł roślinnego białka:

  • soi,
  • ciecierzycy,
  • soczewicy.

Dozwolone jest spożywanie między innymi orzechów nerkowca i orzechów laskowych.

Produkty zakazane na diecie aspirynowej

Duże ilości salicylanów znajdziemy w owocach, a szczególnie:

  • jabłkach,
  • winogronach,
  • morelach,
  • wiśniach,
  • malinach,
  • truskawkach,
  • jeżynach,
  • śliwkach.

Od substancji tych nie są wolne także niektóre warzywa. Podczas diety niskosalicylowej należy zrezygnować z:

  • brokułów,
  • pomidorów,
  • rzodkwi,
  • cykorii,
  • oliwek,
  • szpinaku,
  • korniszonów.

Podczas kuracji nie można spożywać orzechów (z wyjątkiem nerkowców i orzechów laskowych), a także alkoholu takiego jak piwo lub wino.

Do produktów, które mogą wywołać reakcje alergiczne należą miód, wysoko przetworzona żywność, napoje takie jak kawa, coca-cola, napary z liści mięty, mocna herbata.

Na wyrzeczenia muszą się zdobyć osoby lubiące mocno przyprawione dania. Na diecie niskosalicylowej konieczna jest rezygnacja z wielu przypraw, między innymi:

  • curry,
  • cynamonu,
  • kminku,
  • gałki muszkatołowej,
  • kurkumy,
  • kozieradki,
  • kminku,
  • musztardy,
  • octu winnego.

Jeżeli szukamy produktów zawierających mniejszą ilość salicylanów, sięgajmy po żywność pochodzącą z gospodarstwa ekologicznych. Poziom salicylanów ulega obniżeniu również na skutek obróbki termicznej – na przykład gotowania.

4.7/10 - (7 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here