Czekolada jest uwielbianym przez dzieci i dorosłych smakołykiem. Jej regularne spożywanie przyczynia się do poprawy pracy układu krążenia. Niestety czasem bywa też źródłem problemów zdrowotnych, powodując reakcje uczuleniowe. Sprawdź, dlaczego!
Dlaczego czekolada może uczulać?
Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany głównie z miazgi kakaowej, tłuszczów roślinnych oraz dodatków urozmaicających smak, których proporcje warunkują jej rodzaj. Stanowi ona źródło przyjemności psychofizycznych ze względu na to, że podnosi poziom serotoniny w organizmie. Niestety bywa także przyczyną wielu problemów zdrowotnych, gdyż to właśnie ta mieszanka składników stanowi bogatą bazę alergenów.
Uczulenie na czekoladę wywołuje m.in. kakao. Zawiera ono związki stymulujące wydzielanie histaminy, której nadmierna ilość powoduje fizjologiczne odpowiedzi interpretowane przez Twój organizm jako nieprzyjemne dolegliwości, a w zależności od tego, z jakimi receptorami histamina zostanie połączona, możesz doświadczyć zespołu różnorodnych objawów, np. ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy neurologicznego. Poza kakao uczulenie mogą wywoływać jaja kurze, mleko krowie lub sojowe, orzechy, pszenica (gluten) i inne dodatki, np. owoce bądź syntetyczne konserwanty. Za nieprzyjemności najczęściej odpowiada jeden składnik, ale nie jest to regułą. Aby dowiedzieć się, który z nich stwarza niebezpieczeństwo, najlepiej wykonać testy alergiczne.
Na rynku jest duży wybór czekolad, możesz zatem wybrać odpowiednią dla siebie tabliczkę pozbawioną szkodliwych składników, nie rezygnując przy tym z przyjemności jej spożywania.
Objawy uczulenia na czekoladę
Najczęściej pojawiają się szybko, niedługo po dostarczeniu organizmowi alergenu, jednak niekiedy można je zaobserwować dopiero po kilku godzinach, a nawet dniach. Bez względu na to objawy uczulenia na czekoladę są charakterystyczne dla wielu innych alergii pokarmowych. Jest to zatem szeroki zakres dolegliwości, który może obejmować zarówno układ pokarmowy, jak i nerwowy czy powodować wykwity skórne. Najczęściej jako pierwsze dokuczają miejscowe zmiany w obrębie jamy ustnej i gardła. Wargi, język i błony śluzowe stają się opuchnięte, co sprawia, że mówienie i połykanie jest trudniejsze. Można także zaobserwować zmiany dermatologiczne w postaci pokrzywki, rumienia i uczucia świądu. Uczulenie na czekoladę bywa także przyczyną bólów brzucha, wzdęć i biegunki oraz wymiotów, a także napadu kaszlu, duszności i wodnistego kataru. Mogą jej towarzyszyć bóle i zawroty głowy ze względu na wzrost ciśnienia tętniczego krwi w organizmie. W wyniku nadmiernej wrażliwości organizmu na czekoladę czasem dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, czyli stanu zagrażającego życiu, który wymaga szybkiej i kompleksowej interwencji medycznej. Zakres i intensywność dolegliwości powstających po zjedzeniu czekolady bywa uwarunkowany nie tylko samym faktem, że się ją zjadło, ale także tym, ile się jej zjadło.