Czy guma ksantanowa jest bezpieczna dla zdrowia?

0
20

Jeżeli czytamy etykiety produktów spożywczych i kosmetyków, z pewnością zauważyliśmy, że guma ksantanowa (oznaczana jako E415) pojawia się na nich często. Czym jest ten składnik? W jakim celu dodaje się go do popularnych produktów? Czy guma ksantanowa może nam zaszkodzić?

Czym jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa (E 415, gummi xanthani) jest to jeden z najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych zarówno w Europie, jak i za oceanem – w Stanach Zjednoczonych. E 415 jest to związek syntetyczny, który jest wynikiem kontrolowanej aerobowej fermentacji węglowodanów. Kasantanowa guma jest stabilizatorem, co oznacza, że jej głównym zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej konsystencji produktu spożywczego lub kosmetyku. Składnik ten zapobiega zbrylaniu się produktu, a także wytrącaniu tłuszczu. Współcześnie uważa się, że jest ona nieszkodliwym dodatkiem do żywności, o czym świadczy fakt, że dodaje się ją nawet do produktów przeznaczonych dla dzieci. Jedyną sytuacją, kiedy E 415 może zaszkodzić jest alergia.

E 415 – powody jej zastosowania

Popularna guma ksantanowa powstaje przy udziale bakterii Xanthomonas campestris i cukru kukurydzianego, co ciekawe można ją otrzymać również z pszenicy, soi i z nabiału. W produktach spożywczych ma ona za zadanie zapewnienie im odpowiedniej konsystencji. Przy jej pomocy możemy stworzyć jednolitą emulsję z kilku substancji – na przykład z wody i tłuszczów. Co więcej E 415 pełni funkcję zagęstnika. Przy jej pomocy można zagęszczać zarówno kwaśne, jak i zasadowe produkty.

Zastosowanie gumy ksantanowej

Lista produktów, do których dodaje się gumy ksantanowej jest długa. Zaliczamy do nich:

  • dżemy,
  • galaretki,
  • marmolady,
  • musztardy,
  • produkty mleczne,
  • majonezy,
  • sosy, polewy do ciast,
  • różnego rodzaju słodycze.

Warto zdawać sobie sprawę, że E 415 stosowana jest ponadto w produktach kosmetycznych takich jak:

  • szampony,
  • odżywki,
  • pasty do zębów,
  • żele pod prysznic,
  • tusze do rzęs.

Dodaje się jej do karmy dla zwierząt, preparatów do czyszczenia, suplementów diety, a nawet papierosów.

Jak guma ksantanowa wpływa na ludzkie zdrowie?

Dotychczas przeprowadzane badania wykazują, że gummi xanthani jest neutralna dla ludzkiego zdrowia. Jej spożywanie nie wywołuje żadnych efektów ubocznych, dlatego jest dozwolona nawet w produktach dla dzieci. Jako, że E 415 wytwarzana jest z kukurydzy, soi lub pszenicy, powinny unikać jej osoby mające alergię na te produkty.

Warto zdawać sobie jednak sprawę, że guma ksantanowa występuje przede wszystkim w produktach wysoko przetworzonych, których w naszej diecie powinno być jak najmniej. Co istotne gummi xanthani sama w sobie nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. To towarzyszące jej substancje mogą być źle tolerowane przez ludzki organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here