Słodka, kremowa, rozpływająca się w ustach. Czekoladowe słodkości to coś, co sprawia, że nawet zły dzień zmienia się w znacznie lepszy. Jednak czy aby na pewno czekolada jest zdrowa dla naszego organizmu? Dzisiaj weźmiemy na tapet to zagadnienie!
Czekoladki i ich zalety
O plusach z jedzenia czekolady można mówić długo. Smakuje doskonale, a jej aromat sprawia, że po naszym ciele rozlewa się błogi spokój. Zazwyczaj jednak wszystko, co dobre, ma jakieś minusy. Czy jest tak i w tym przypadku?
Odpowiedź nie jest prosta i najlepiej powiedzieć po prostu: to zależy. Czekolada mleczna, biała i gorzka znacząco się od siebie różnią, więc i każda z nich ma swoje specjalne właściwości. Kluczowym składnikiem czekolady jest jednak kakao. To miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy stanowią główne składniki słodkich tabliczek. Warto zatem w tym miejscu wspomnieć, że kakao to roślina bogata w składniki odżywcze. Znaleźć w niej można witaminy B, E i A, a także cynk, magnez czy żelazo.
Musisz jednak wiedzieć, że takimi cechami wyróżniają się wyłącznie ciemne czekolady. Białe tabliczki, pralinki czekoladowe czy wyroby, których czekolada jest tylko częścią – choć są bardzo smaczne i wygladają cudownie – nie posiadają tych wszystkich dobroczynnych substancji, a nawet jeśli, to w znacznie mniejszych ilościach. Nawet mleko, które ma w składzie czekolada mleczna czy biała, nie pomaga: to głównie produkty składające się z cukru.
Czekolada gorzka jest najzdrowsza
Jeśli więc wybierać czekoladowe słodkości, to koniecznie te wykonane z gorzkiej czekolady. Najzdrowsza jest ta, która ma w składzie sporo kakao. Bogactwem tego składnika wyróżnia się szczególnie czekolada deserowa. Oczywiście nie jest ona przy tym tak słodka jak jej siostry, ale z pewnością lepiej wpłynie na Twoje zdrowie. Jeśli zależy Ci na dobrej kondycji, najlepiej wybierz tę o 60-70% zawartości kakao. Zapewniamy, ona także dobrze wpłynie na Twoje samopoczucie – szczególnie jeśli sięgniesz po zrobione z niej pralinki czekoladowe.
Smak a kaloryczność czekolady
Wspomnieć trzeba o jeszcze jednej kwestii. Czekoladowe słodkości to bowiem prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli pilnujesz wagi, powinnaś zdecydowanie ograniczyć ten słodki produkt. Jak wygląda kaloryczność czekolady? Jest ona w dużej mierze uzależniona od jej rodzaju, ale zazwyczaj 100 g czekolady to ponad 500 kcal. Niestety więc spożywanie dużych ilości czekolady może prowadzić do nadwagi czy otyłości. Nie możemy zapomnieć o cukrze: wysoka zawartość tego składnika wpływa negatywnie na szkliwo zębów.
Wybierając czekoladę, zwróć też uwagę na skład. Wiele tabliczek zabiera barwniki, konserwanty czy inne niepożądane składniki, których spożywanie nie jest wskazane. Najlepiej wybierać pralinki z czekolady wysokiej jakości, o krótkim składzie, które nie mają w sobie sztucznych dodatków.
Czekoladki poprawiają humor, ale niekiedy nie poprawiają wagi. Zachęcamy więc do odpowiedzialnego spożycia: pralinki czekoladowe jedzone codziennie nie są najzdrowszym wyborem, ale już kilka kostek czekolady belgijskiej Chocolissimo to odpowiednia, dzienna porcja radości. Pamiętaj po prostu o umiarze i wybieraj tylko produkty wysokiej jakości, przygotowywane z miłością.