Czerwienica prawdziwa – czym jest ta choroba, przyczyny, objawy, leczenie, dieta

0
62
czerwienica prawdziwa, próbka krwi

Czerwienica prawdziwa jest stosunkowo rzadką chorobą o podłożu genetycznym. Dla chorego bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie schorzenia i podjęcie prawidłowego leczenia. Duże znaczenie ma również odpowiednia dieta. Na czym dokładnie polega czerwienica prawdziwa? Jakie są jej przyczyny i objawy? Jak skomponować dietę, która poprawi jakość życia chorego?

Czym jest czerwienica prawdziwa?

Czerwienica prawdziwa (nazywana także nadkrwistością lub chorobą Vaqueza-Oslera) jest to choroba krwi polegająca na nadmiernej produkcji czerwonych krwinek, a także krwinek białych i płytek krwi. Nadkrwistość występuje bardzo rzadko, a chorują na nią w większości przypadków osoby pomiędzy czterdziestym a osiemdziesiątym rokiem życia. Czerwienica prawdziwa jest chorobą genetyczną (mutacja genu kinazy tyrozynowej JAK2). Uważa się także, że prawdopodobieństwo jej wystąpienia zwiększa promieniowanie jonizujące. Proces leczenia polega między innymi na upuszczaniu krwi chorego, co umożliwia utrzymanie czerwonych krwinek dłużej na odpowiednim poziomie. Duże znaczenie ma także specjalna dieta. Istnieje zagrożenie, że czerwienica szpikowa może przerodzić się w białaczkę szpikową.

Jak objawia się czerwienica prawdziwa?

Czerwienica prawdziwa występuje u dwóch na sto tysięcy osób, jest więc chorobą rzadką. Objawy tej choroby obserwuje się u osób pomiędzy czterdziestym a osiemdziesiątym rokiem życia (najwięcej przypadków to mężczyźni po pięćdziesiątym roku życia). Połowa chorych na nadkrwistość skarży się na:

  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • problemy ze wzrokiem,
  • silne bóle brzucha,
  • swędzenie skóry,
  • spadek masy ciała bez stosowania diety odchudzającej,
  • zaczerwienienie i widoczne złuszczanie się skóry,
  • zaczerwienione i bolące dłonie i stopy.

Ponadto w wielu wypadkach spotykana jest sinica warg i powiększenie wątroby. U chorych dochodzi niekiedy do krwawień z przewodu pokarmowego i z nosa.

Poinformowany o objawach lekarz powinien zalecić badania krwi, które zazwyczaj wykazują podwyższony poziom czerwonych krwinek, zwiększoną liczbę leukocytów i płytek krwi. Diagnostyka zakłada ponadto pobranie szpiku kostnego.

Jak wygląda leczenie czerwienicy prawdziwej?

W większości przypadków leczenie czerwienicy prawdziwej polega na upuszczaniu krwi, w celu wyrównania poziomu czerwonych krwinek. Jeżeli upuszczenie krwi nie jest możliwe, choremu podaje się leki cytoregulujące. Chorym podaje się również niewielkie ilości kwasu acetylosalicylowego.

Dieta przy chorobie Vaqueza-Oslera

Choć kluczowe w leczeniu nadkrwistości są leki, dieta również odgrywa tu ważną rolę. Główne jej założenia to zwiększenie spożycia produktów bogatych w witaminę C. Jest ona ważna ze względu na fakt, że stymuluje syntezę kolagenu i wzmacnia naczynia krwionośne. Jednocześnie ograniczamy spożycie produktów zawierające duże ilości witaminy K i E, ponieważ istnieje ryzyko, że będą one negatywnie wpływały na skuteczność stosowanych leków. Nie eliminujemy ich jednak całkowicie, gdyż są one niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu.

Chory powinien zrezygnować z mocnej herbaty i kawy, powinien jednak codziennie wypijać przynajmniej dwa litry niegazowanej wody.

Przy nadkrwistości nie wskazane są także duże ilości produktów spożywczych bogatych w żelazo, takich jak:

  • natka pietruszki,
  • pestki i orzechy,
  • rośliny strączkowe,
  • wątróbka, podroby,
  • czy buraki.

Rezygnujemy z soku żurawinowego i grejpfrutowego, a także z przypraw: kurkumy, rumianku, szałwii, miłorzębu japońskiego, żeń-szenia, czosnku imbiru, gdyż rozrzedzają one krew, co może doprowadzić do tragicznych w skutkach krwotoków. Chorzy na czerwienicę prawdziwą powinni ponadto wykluczyć ze swojego jadłospisu truskawki. Głównym założeniem diety w nadkrwistości jest niedopuszczenie do sytuacji, w której żywność wchodzi w interakcje z przyjmowanymi lekami.

Poza tym dieta osoby chorej nie różni się wiele od sposoby żywienia zdrowego człowieka. Bardzo ważne jest, żeby spożywać produkty zawierające białko, węglowodany i tłuszcze. Wartość kaloryczna posiłków powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here